Siirry sisältöön

Ketkä kansalaiset kokevat turvallisuuden huonontuneen maahanmuuton takia ja millä tavalla?

Puhekupla 9
Keskustelu | Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Keskustelu on päättynyt

Ketkä kansalaiset kokevat turvallisuuden huonontuneen maahanmuuton takia ja millä tavalla? Mitä tutkimustietoa on turvallisuuden kokemisesta ja mitkä tekijät turvallisuuden kokemiseen vaikuttavat?

Tavallisen kohteliaan netiketin lisäksi tässä keskustelussa käytetään kahta erityistä sääntöä, joiden mukaan puheenvuoroja moderoidaan.

  1. Keskustelun tarkoitus on löytää mahdollisimman täsmällinen ja perusteltu vastaus keskustelun lähtökohtana olevaan kysymykseen. Jos puheenvuoro ei auta vastaamaan kysymykseen, se merkitään leimalla "Ei liity asiaan" ja saatetaan poistaa.
  2. Kun esität väitteitä, perustele ne huolellisesti ja käytä viittauksia luotettaviin tietolähteisiin. Viittaaminen ei ole pakollista, mutta päätelmissä ei juuri anneta arvoa perustelemattomille väitteille.

YHTEENVETO

Matti: turvallisuuden tunne on vähentynyt
Tero: Oma turvallisuuden kokemuksemme on vähentynyt. Turvapaikanhakijat lähettelevät viestejä kummitytölle.
Mai: Katupartiot ovat vähentäneet turvallisuuden tunnetta.
Riitta: Turvapaikanhakijat eivät ole vähentäneet turvallisuuden tunnetta, mutta katupartiot ovat.
JH: Turvallisuusuustilanne ja sen kokeminen omalta osalta ei ole muuttunut.
KH: Turvallisuus ei ole muuttunut mutta turvallisuudentunne on vaarantunut.
AH: Turvallisuus ei ole muuttunut mutta rasismi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.
Jusu: Turvattomuuden tunnetta lisää kohina mediassa.
Vapari: Olen vapaaehtoistyössä vastaanottokeskuksissa ehkä ole kohdannut turvattomuutta lisääviä asioita. Paitsi vastaanottokeskuksiin tehdy hyökkäykset.
Etulinja: Lähistölle tuli vastaanottokeskus, pelkään vaimoni ja tyttäreni puolesta kun lähistöllä liikkuu joukko vieraalla kielellä huutelevia miehiä. Näin korpeen ei saisi perustaa vastaanottokeskuksia.
Riskipeliä: Turvattomuuden tunne on lisääntynyt, ulkona liikkuminen illalla on vähentynyt, eikä enää tule mieleenkään kulkea puistoissa ja metsäisillä alueilla, missä ei ole muita kulkijoita. Työkaveri kertoi 14-vuotiaan lapsenlapsensa joutuneen turvapaikanhakijan ahdistelemaksi.
M.Y.: Asun perheeni kanssa Keski-Euroopassa missä ei ole onneksi lainkaan noin vaarallista ja turvatonta kuin Suomessa kuulemma on. Suomessa lietsotaan pelon ilmapiiriä.
Salattua: Uhrien kokemuksia vähätellään. Pakolaisena maahan tullut henkilö on vainonnut minua kolmen vuoden ajan, ja kaksi tytärtänikin ovat kokeneet häirintää ulkomaalaisten toimesta. Tästä huolimatta apua tarvitsevia pitää auttaa, mutta koen yhteiskunnan turvattomammaksi kuin omassa nuoruudessani.
HJ: Minua pelottavaa on venäjän kansalaisten suuri määrä Suomessa (70 000). Pelkään Venäjän käyttävän heitä tulevaisuudessa hyväkseen lietsoen eripuraa Suomen ja Venäjän välille, ja tulevan ns. puollustamaan omiaan Ukrainan tapaan.
Opiskelijatyttö: Oma turvattomuuteni ei ole kasvanut lähivuosina maahanmuuttajien vuoksi. Tapaan jatkuvasti opiskellessani uusia ihmisiä eri kulttuureista. Enemmän pelottavat naisten perään huutelevat suomalaismiehet, jotka baarissa luulevat omistavansa paikan jokaisen naisen, sekä miehet, jotka ovat valmiita tekemään mitä hyvänsä saadakseen sitä mitä haluavat.
Sinisilmäinen auttaja: Jos Suomeen olisi tullut parempaa elintasoa etsimään pelkästään 20000 naista, niin monikaan suomalainen ei kokisi oloaan turvattomaksi. Nyt on tulijoista 78 prosenttia on ollut nuoria miehiä, jotka eivät pidä naisia samassa arvossa, kuin suomalaisessa kulttuurissa on totuttu pitämään. Tässä syy, miksi nyt moni kokee olonsa niin turvattomaksi.
sekaan mahtuu: Meidän kylälle tuli turvapaikkaa hakevien nuorten asumisyksikkö. Ei haittaa mitenkään eikä rikollisuus tai häiriöt lisääntyneet.
J.K.: Jotkut tuntemani naiset ovat muuttaneet käyttäytymistään koska kokevat olonsa turvattomaksi.
M.Y.: Suomalaisten kokema pelko on suurimmaksi osaksi pelkoa, "pimeän pelkoa".
Entinen arvoliberaali: Kansalaisten pelko on todellista ja perusteltua eikä sitä tulisi vähätellä. Muslimimaista saapuneet pelottavat.

Perustiedot

Päättynyt: 3.3.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Turvattomuus on tunne, joka perustuu tosiasioihin

Profiilikuvan paikka

Entinen arvoliberaali
3. maaliskuuta 2016 kello 10.38.09

Olen itse paljon maailmaa ja erilaisia kulttuureja nähnyt kohtalaisen hyvin toimeentuleva tavallinen suomalainen mies. On mielestäni todella outoa, että kansalaisten ilmaisema turvattomuuden tunne pyritään pyyhkimään pois vain toteamalla, että tuo tunne on väärä, eikä pohjaudu tosiasioihin.

Turvattomuuden tunnetta luo laaja kirjo erilaisia tapahtumia. Äärimmäisenä esimerkkinä ääri-islamistit ja taas lievemmässä ääripäässä esimerkiksi yhteiskuntamme tarjoamat kulttuuriset erityisjoustot islamilaiselle kulttuurille. (esim. islamilaisille annetut erityisvapaudet uimahalleissa, tai päiväkodeissa esiintyvät hoitajat nikabiin pukeutuneina).

Se nyt on vain fakta, että kulttuurit eivät ole samalla tasolla moraalin ja suvaitsevuuden suhteen. Vaikka islam-uskoisia onkin koko joukko hyvin maallistuneista aina terroristeihin saakka, niin kuitenkin kokonaisuudessaan islam on jämähtänyt jonnekin 1400 luvulle. Samalla kristinusko taas kokonaisuutena ottaen on kehittynyt yhä vain suvaitsevaisempaan suuntaan. Tästä voi kuka tahansa kaivaa lisää tietoa. Tämän on myöskin ihan julkisesti todennut islam-asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila.

Ne jotka muistaa voivat kaivella arkistostoista TV2:n islam illan, jossa Itä-Helsingin seurakunnan imaamilta kysyttiin mikä on islamin mukainen rangaistus homoseksuaalisesta aktista. Kiemurtelun jälkeen hän totesi vaivaantuneena, että se on kuolemantuomio. Ja tämä kaveri on siis ennemminkin maltillinen islam-uskovainen.

Aivan samanlainen esimerkki maltillisesta islamin uskosta löytyy sekin varmaan Ylen arkistoista; toimittaja Tuomas Enbuske haastatteli Suomessa toimivaa islamin uskoista kirurgia (alunperin maahanmuuttaja siis). Kysyttyäessä, että jos leikkauspöydällä olisi Profeetta Muhamedia pilkannut potilas, jonka kohtalo on tuon kirurgin käsissä, niin vaikuttaisiko pilkkaaminen siihen miten kirurgi leikkaisi... kirurgin vastaus oli, että kyllä vaikuttaisi. Hän ei tekisi parastaan, että potilas selviäisi leikkauksesta.

Ei ole ihme, että kansalaisia pelotta...