Siirry sisältöön

Karhujen metsästys ja valokuvaus

Puhekupla 68
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Millä tavoin karhujen metsästystä tulisi kehittää?
  • Luonnossa on sadoittain karhulle tarkoitettuja haaskoja, metsästäjien ja harrastekuvaajien tekemiä. Tulisiko karhujen houkuttelua haaskoilla rajoittaa?
  • Karhujen valokuvaus haaskoilta on liiketaloustoimintaa itärajan läheisyydessä, tulisiko toimintaa kehittää?
  • Haaskat saattavat kerätä pienelle alueelle huomattavasti enemmän karhuja, mitä siellä olisi luontaisesti. Haaskat voivat aiheuttaa maaston kulumista ja hygieniahaittoja. Haaskan perustamiseen tarvitaan nykyisin vain maanomistajan lupa, joten haaskan voi perustaa esimerkiksi lähelle asutusta. Pitäisikö toimintaa säädellä nykyistä enemmän?
  • Onko karhukannan hoito metsästyksellä onnistunut mielestäsi hyvin?

Perustiedot

Päättynyt: 30.6.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Karhut ja haaskat

Profiilikuvan paikka

eräweikko
4. toukokuuta 2016 kello 10.22.00

Sallitaan ravintohoukuttimen käyttö metsästyksessä. Mahdollistaa valikoinnin ja tarkan laukauksen.
Haaskojen pitoon 2 vaihtoehtoa. Joko a) kielletään kaikilta ja kaikissa tarkoituksissa b) jatketaan nykyistä käytäntöä.
Kahun metsätyksessä ei ole onnistuttu purkamaan tihentymiä.

Profiilikuvan paikka

ukkeli
4. toukokuuta 2016 kello 13.06.14

Ehdottomasti pitäisi kieltää haaskan pito kaikilta, kuvaus paikat/haaskat saa karhukannan vääristymään alueittain sekä karhut alkavat tottumaan liikaa ihmisiin.
Kuvaus paikat vetävät karhut isolta alueelta samalle asuinalueelle, ilman haaskoja karhukanta levittäytyisi laajemmalle alueelle luontaisen ravinnon vuoksi.

Profiilikuvan paikka

JokoTai
4. toukokuuta 2016 kello 15.09.37

Joko haaskan käyttö sallitaan metsästyksessä tai se kielletään kaikilta!

Profiilikuvan paikka

Luonnonsuojelija täti
4. toukokuuta 2016 kello 17.51.44

Jos haaskanpito kielletään se kielletään niin valokuvaajilta kuin metsästäjiltä. Elukat ei erottele mitä tarkoitusta varten haaskat on olemassa. Ne tulee sinne syömään, tottuu ihmisenhajuun ja helppoon ruokaan. Tottuvat myös syömään ihmisten karjaa, kun saavat esim. sikoja. Kannatan haaskojen pidon täyttä kieltämistä.

Jos haakanpito kuitenkin sallitaan, se pitää sallia yhtälailla kuvaajille kuin metsästäjille. Ei voi mitenkään perustella, että esim. metsästäjät eivät voisi haaskoja pitää.

Profiilikuvan paikka

Jarkki
4. toukokuuta 2016 kello 18.29.36

Haaskanpito sallituksi vain luontoalan yrittäjille joilla todennettua elinkeinotoimintaa. Muu haaskanpito ehdottomasti kieltää. Haaskoista todellisuudessa poistuisi tällöin 99% joten haaska ongelmat poistuisi suurimmalta osalta alueita. Haaskametsästys verrattavissa metsästykeseen navetassa. Meet sinne ja ammut lehmän , eli yhtä helppoa ja siirtys vaan varakkaiden huviksi.

Profiilikuvan paikka

xxx
4. toukokuuta 2016 kello 21.26.15

Haaskojen pito ja niiltä metsästys on melkein ainoa kelvollinen tapa valikoivaan metsästykseen. Ainakin sellainen tulisi sallia, että voisi haaskalta päästää koiran sopivan karhun jäljille esimerkiksi riistakamerakuvan perusteella.

Profiilikuvan paikka

Oz
6. toukokuuta 2016 kello 0.11.16

Haaskametsästystä niljakkaampaa toimintaa on vaikea edes kuvitella, ihan kuin se keskitysleirin johtaja joka ammuskeli vankeja residenssinsä parvekkeelta. Mitä tekemistä sillä voi olla "hoitosuunnitelman" kanssa.

Profiilikuvan paikka

Erkki
6. toukokuuta 2016 kello 6.14.43

Moni taho sanoo, että haaskojen ylläpito totuttaa petoja ihmiseen ja aiheuttaa entistä useammin kohtaamisia. Tästä kasvavasta ongelmasta lienee parhain ulospääsy haaskojen ylläpidon kieltäminen Suomessa laajalti. Niitä voitaisiin sallia käytettävän vain itärajan tuntumassa alueella, jossa suurpetokuvauksella on selvää liiketaloudellista merkitystä. Toisaalta näille alueille ei tulisi myöntää karhun metsästyslupia, vaan rajata suurpetokuvausalueet pois karhun metsästysalueesta. Näin menetellen vältyttäisiin paljolti "harmaalla alueella" liikkumiselta sekä metsästäjien että harrastelijakuvaajien kohdalla.

Profiilikuvan paikka

api
6. toukokuuta 2016 kello 18.01.29

Nykyinen haaskakäytäntö niin kuvauksissa kuin metsästyksessä hyvä. Oletan, että haaskankäyttö metsästyksessä ei pysy hanskassa ja on epäoikeudenmukainen kaikkia metsästäjiä kohtaan.

karhukannanhoito nykyisellän ok, vaikea keksiä parempaa mallia.

Profiilikuvan paikka

Q
6. toukokuuta 2016 kello 18.02.51

Haaskalta vahtiminen ja ampuminen kielletty, jäljen saisi koiralla ottaa viljapellosta, riistapellosta tai haaskalta.
Näin saaliiksi valikoituisivat ne karhut jotka muutenkin pihoissa pyörivät ja korpikarhut säästyisi.
Haaskan pidon kieltäminen ei valvonnallisesti enää onnistu koska erilaisia pienhaaskoja, kalanperkauspaikkoja ja
karhujen kulkureittejä ja hirvien nuolukiviä jossa karhut käy hyvin usein kuvaa jo tuhansia riistakameroita joista tulee
karhuhavaintoja päivässä kymmenittäin todennäköisesti sadoittaan.
Näin yksinkertaistettaisiin jahtia ja vähennettäisiin valtavaa pykäläviidakkoa jota ei pytytä koskaan valvomaan.
Sama se kai olisi miten sovittu vuotuinen karhu määrä kaadetaan.

Profiilikuvan paikka

kalevi
9. toukokuuta 2016 kello 15.19.23

JokoTai kirjoitti:

Joko haaskan käyttö sallitaan metsästyksessä tai se kielletään kaikilta!

Näin on

Profiilikuvan paikka

kainuun ukko
15. toukokuuta 2016 kello 1.57.15

haaskanpito kiellettävä 5km et asutuksesta kuka lähtisi karhujen sekaan esim lenkille varsinkin kun on jo tottuneet ihmisten hajuun täällä kainuussa karhut jo liian kesyjä jopa 1km talosta ruokkivat koko kesän vaan ei oman asutuksen lähellä.

Profiilikuvan paikka

tavi
15. toukokuuta 2016 kello 18.59.42

Haaskalta ruokkiminen lopetettava välittömästi! Onko mielestänne normaalia, että karhut lihoo
haaskaruokinnalla lähes liikuntakyvyttömiksi. Tällaisten yksilöiden normaali saalistus olisikin jo mahdotonta. Mitä tämä tekee karhukannalle sukupolvien kuluessa? Kanadassa ainakin huomattu
ruokkimisen aiheuttamat ongelmat. Karhuhaaskojen ympärillä havaittu ja jouduttu lopettamaankin joka vuosi useita erittäin agressiivisia ja epänormaalisti käyttäytyviä yksilöitä.

Eikä ole ihme että ns. pihasusia on joka talvi, kun kesät ruokitaan kuvaushaaskoilla ja totutetaan ihmiseen. Kanta paisuu valmiin ruuan ääressä, mutta eihän sellaiselle määrälle susia ruoka riitä talvella kun ruokintaa ei ole ja hirvi ja peurakanta on olematon! Ainoa vaihtoehto on tulla norkoilemaan asutuksen liepeille valmiin ruuan toivossa!

Profiilikuvan paikka

Haaskanpidoille kielto
10. kesäkuuta 2016 kello 16.07.00

Kieltoon valokuvauksen ja metsästyksen suhteen. Myös nämä yritykset lopettakoot ratojen rahtaamisen metsiin. Menkööt turistit Uralin toiselle puolelle, siellä on vielä oikeita susia ja aitoa erämaata. Täällä nämä touhut ovat pullamössöä ja kaikkinensa kyseenalaista toimintaa.