Siirry sisältöön

Keijuniityntien leikkipaikka

Puhekupla 24
Keskustelu | Espoon kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Uskomme, että avoin näkemysten vaihto lisää ymmärrystä siitä, miten muut asian näkevät. Rakentava kritiikki ja hyvät argumentit johtavat kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen. Keskustelu vie kaupunkiamme eteenpäin.

Keskusteluihin voit osallistua joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Oman nimen käyttäminen antaa kommenteille usein nimimerkkiä enemmän painoarvoa keskustelussa. Jos et halua käyttää omaa nimeäsi, valitse nimimerkki, joka ei loukkaa muita keskustelijoita ja on helposti tunnistettavissa nimimerkiksi. Eli se ei siis ole tavanomaisen nimen kaltainen.

Kirjoittaja on aina vastuussa tekstistään. Valvomme keskustelua arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Poistamme sopimattomat kommentit. Edellytämme, että verkkokeskustelu käydään hyvässä hengessä ja muiden keskustelijoiden näkemyksiä kunnioittaen.

Keskustelupalstoilla noudatamme seuraavaa etikettiä:

  • Tutustu aineistoon ja pysy aiheessa. Harkitse mitä kirjoitat.
  • Näkemyksesi on meille tärkeä. Kuuntele muita, kysy ja perustele näkemyksesi.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Tiivis ja napakka teksti on pitkää selostusta parempi.
  • Ole kohtelias ja rakentava. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.
  • Vältä kiroilua ja isoilla kirjaimilla kirjoittamista eli huutamista!
  • Julkisen palvelun media on mainoksista vapaa. Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista mainontaa.

Perustiedot

Päättynyt: 7.6.2021

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Tapiolan Kilta ry vastustaa suunnitelmaa Keijuniityntien leikkipaikan purkamiseksi.

Profiilikuvan paikka

Tapiolan Kilta ry
6. kesäkuuta 2021 kello 23.01.47

Espoon kaupunkitekniikan keskus

Asia: Mielipide Keijuniityntien leikkipaikan purkamisesta

Lausuja: Tapiolan Kilta ry

Viite: Keijuniityntien purkusuunnitelma

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry on tutustunut Keijuniityntien leikkipaikan purkusuunnitelmaluonnokseen kaupungin verkkosivuilla ja seurannut purkusuunnitelmasta Tapiolan Killan Facebook-ryhmässä käytyä keskustelua. Leikkipaikan purkamisesta ei ole järjestetty asukastilaisuutta. Tapiolan Kilta ry esittää asiassa mielipiteenään kunnioittaen seuraavaa:


1. Suunnitelmaluonnoksen tavoite

Purkamisen tavoitteena on keskittää kaupungin leikkipaikkojen rakentamiseen ja kunnossapitoon tarkoitettuja resursseja lähellä oleviin isompiin leikkipaikkoihin.

2. Leikkipaikan käyttö ja tarve

Keijuniityntien leikkipaikkaa käyttävät lähiympäristön lapsiperheet ja ostopalvelupäiväkoti Satumetsä, jonka vanhempainyhdistys on aikanaan mm. rakentanut leikkipaikan aidan ja kunnostanut leikkivälineitä talkootyönä. Kaupunki on nyttemmin EU:n turvallisuussäännösten myötä ottanut hoitovastuun leikkivälineistä. Vanhempien mukaan entistä yhteishenkeä on päiväkodissa edelleen.

Leikkipaikan käyttö on suurta. Leikkipaikan välittömään läheisyyteen on rakennettu uusia kerrostaloja. Alueen asukas- ja lapsimäärä on kasvanut ja kasvaa edelleen. Lapsiperheiden arki on kiireinen. 1-2 vuotiaiden lasten kanssa ei voi päiväunien välissä lähteä kauas, varsinkaan ilman autoa. Leikkipaikan läheisyydessä asuu myös paljon isovanhempia, jotka hoitavat lapsenlapsiaan. Lapset, vanhemmat ja isovanhemmat tarvitsevat lähileikkipaikkaa. Siellä he tapaavat asuinalueensa muita lapsia ja aikuisia.

Keijuniityntien leikkipaikka on pieni, siellä ei ole samanlaista pieniä lapsia häiritsevää hulinaa ja meininkiä kuin isossa asukaspuistossa. Keijuniityntien leikkipaikalla pieni lapsi saa leikkiä rauhassa. Siellä on myös puita, jotka suojaavat paahteelta. Pikkulapset eivät tarvitse isoa leikkipaikkaa. He tarvitsevat hiekkalaatikon, pari muuta leikkivälinettä ja turvallista tilaa. Mielikuvitus hoitaa lopun. Se on oikein hyvä lähileikkipaikka pienille lapsille. Lähileikkipaikka tukee yhteisöllisyyttä ja ekologista elämäntapaa!

Espoo-tarina edellyttää, että espoolaisten ekologinen jalanjälki pienentyy ja kaupunki toimii ilmastotyön edelläkävijänä. Se tarkoittaa yksityisautoilun määrän vähentämistä. Espoo-tarinan strategiaperustan mukaan on tärkeää, että arki sujuu. Lapsiperheiden arki ilman autoa sujuu vain, jos leikkipaikka ja päiväkoti ovat lähellä. Satumetsän päiväkodin toiminnan jatkuminen ei ole varmaa. Vaikka päiväkoti lopettaisi toimintansa, lapsiperheet Keijuniityntien leikkipaikan lähiympäristöstä eivät kuitenkaan muuta minnekään. Päinvastoin heidän määränsä lisääntyy uusien kerrostalojen rakentamisen myötä. Tätä lähileikkipaikkaa tarvitaan.

2. Espoon leikkipaikkaohjelma

Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskus (Kake) on tehnyt Espoon Viheralueohjelman osaohjelmana leikkipaikkaohjelman. Leikkipaikkaohjelma antaa suuntaviivat leikkipaikkojen vuosittaiseen rakentamiseen ja kunnostamiseen kymmenvuotiskauden 2016–2026 ajalle. Ohjelmassa kaksi tämän Tapiolan alueen lähileikkipaikkaa Hiidenheinän ja Kalevanvainion leikkipaikat on esitetty poistettaviksi. Näiden poistamisesta on jo valitettavasti tehty päätöksetkin. Ohjelmassa ei kuitenkaan esitetä Keijuniityntien leikkipaikkaa poistettavaksi. Leikkipaikalle ei ohjelmassa esitetä perusparannusta eikä uusia investointeja. Se kuuluu luokkaan ”Ei toimenpiteitä” B0T6 (s. 43). Ohjelman mukaan (s. 20) Keijuniityntien leikkipaikka ei ole Tilpan hanke, sen kunnossapitovastuu on Kake:lla.

Mikä on ollut purkusuunnitelmaluonnosta tehdessä syy Espoon leikkipaikkaohjelmasta poikkeamiseen, sitä ei kerrota missään. On käsittämättömältä, miksi tältä alueelta halutaan poistaa kaikki pienet leikkipaikat.

3. Leikkipaikan säilyttäminen

Asukkaiden kannalta on perusteltua, että alueella on eri tyyppisiä leikkipaikkoja. Isot leikkipaikat, kuten asukaspuisto, hienoine välineineen ovat isompien lasten käytössä. Niitä käyttävät toisinaan myös koululuokat. Lähileikkipaikkojen poistamisen jälkeen niitä käyttävät säännöllisesti myös alueen päiväkodit. Lapsimäärä niissä voi olla ajoittain hyvinkin suuri, sillä päiväkotien aikataulut ovat hyvin samanaikaisia. Terveysturvallisuus niissä on siksi huonompi kuin pienissä leikkipaikoissa. Ryhmissä on usein myös erityistukea tarvitsevia lapsia. Lasten ja eri lapsiryhmien vahtiminen on haasteellista. Isot leikkipaikat eivät korvaa pieniä leikkipaikkoja.

Olemassa olevan lähileikkipaikan kunnossapitokustannus ei voi olla suuri. Sillä kustannussäästöllä ei lisätä merkittävästi isomman leikkipaikan kunnossapitoresursseja, mikä tässä oli tavoitteena.

Tapiolalaisille lapsiperheille on äärimmäisen tärkeää, että kaikki olemassa olevat lähileikkipaikat säilytetään. Hiidenheinän ja Kalevanvainion leikkipaikkojen purkamispäätöksetkin pitäisi muuttaa säilyttämispäätöksiksi. Perheille on myös tärkeää, että lähileikkipaikat ovat siinä mielessä turvallisia, että laitteet kestävät leikkiä. Laitteiden määrä ei ole tärkeää.

Tapiolan Kilta esittää, että Keijuniityntien leikkipaikkaa ei pureta, vaan se säilytetään lähileikkipaikkana Espoon leikkipaikkaohjelman mukaisesti.

Tapiolassa 2. kesäkuuta 2021

Tapiolan Kilta ry

Marjatta Larsio
Puheenjohtaja
puh. 050 3576831
marjatta@larsio.fi