Siirry sisältöön

Palautekeskustelu

Puhekupla 20
Keskustelu | GeoForum Finland ry
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 30.11.2021

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

2.3 Kansainvälinen kasvu

Profiilikuvan paikka

Pohdiskelija
23. marraskuuta 2021 kello 2.22.36

Merkit loppuivat edellisestä kommentista.

Tarkemmin ajattelen liikevaihdot olisivat todellisuudessa luokkaa 500-700 milj €/vuosi. Aiemmin kirjaamani on väärin. Mutta joka tapauksessa tämä silmiä avaa tulovirta laskelma oli vain pikainen harjoitus ja sisältää varmasti virheitä, joita tulee tarkentaa.

En näe mitenkään mahdottomana luoda Suomeen suomalaisomisteisia paikkatietoalan yhtiöitä, joiden liikevaihto maailmalla olisi yli miljardin luokkaa. Nyt on vain ymmärrettävä, että valtion panostus startuppeihin tulee olla merkittävä. Nykyiset ohjelmat ovat täysin riittämättömiä. Julkisen hallinnon hankkeiden, niin hallitusohjelmissa kuin teknologiaohjelmissa tulee lähtökohtaisesti olla sellaisia, että Suomi on vain teknologinen referenssi ja varsinainen menestys luodaan maailman markkinoilla. MInkäänlaiseen yritysvihamielisyyteen tai kateuteen ei ole enää varaa, kuten työryhmä tuo esille julkisen hallinnon ja yrityskentän työjaossa. Yksinkertaisesti siihen ei ole enää varaa. Asia on rivien välistä luettavissa.

Korostan vielä, että merkittävän paikkatietoalan innovaatio-ohjelman luontihan ei takaa vielä yhtään mitään, että Suomeen syntyisi maailman markkinoilla yli mrd € liikevaihtoa yhteensä tuottavia yrityksiä, vaan ohjelma on vasta mahdollisuus sellaiseen. Osa onnistuu ja osa ei. Se on pelin henki. Suosittelen kaikille työryhmän jäsenille iltalukemiseksi erinomaista kirjaa Spotify, joka eirtyisesti julkisen hallinnon työryhmäläisille avaa silmiä, millaista sivstyneistä pohjoismaista on rakentaa globaalia digipalvelua globaaleille markkinoille. Perusasiat ovat aivan samat myös paikkatietoalalla.

Kansainvälistymiseen liittyen strategiassa hyvin pitkälle puhutaan Euroopasta. Olisi ehkä järkevää jakaa toimenpiteitä Eurooppa tasolla, Pohjois-Amerikka tasolla sekä Aasia tasolla. Itse en henkilökohtaisesti suomalaisen paikkatietoalan menestykseen Euroopassa. Samanlainen sotku ja sähellys kuin Suomi. Eli mikäli vientipyrkimyksiä alan yrityksillä on, niin kannattaa kyllä suunnata isompiin maihin esimerkiksi Aasiassa.

Kautta linjan strategiassa esitetyt toimenpiteet ovat hyvin tulkinnanvaraisia lukijalle. Olisi ehkä syytä avata edes esimerkinomaisesti, että mitä tällaiset esitetyt hubit, tukeminen, keihäänkärjet ovat euroina. Mihin pitää tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa pyrkiä.