Siirry sisältöön

Palautekeskustelu

Puhekupla 20
Keskustelu | GeoForum Finland ry
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 30.11.2021

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

2.1 Osaaminen

Profiilikuvan paikka

ep
24. marraskuuta 2021 kello 15.14.09

Kappaleessa tuodaan selkeästi esille osaamisvaje erityisesti teknisellä sektorilla. Nyt työryhmä esittää, että koulutusta ja alan tunnettuutta tulee lisätä opetuksessa yms.

Nyt ei olla ehkä ymmärretty, mistä osaamisvaje johtuu teknisellä sektorilla. Sehän on sektori, jossa työtehtävät ovat matalapalkka-aloja osaamisen tarpeeseen nähden ja toimiala on kuin suunnattu henkilöille, jotka käyvät hitaalla. Kun huomioidaan kuntarakenteen muutos, jossa asukaskasvu keskittyy vain muutamiin kuntiin (15 %) ja muualla odotetaan lähinnä kunnan lakkauttamista, niin on vastuutonta huijata nuoria tällaiselle alalle töihin. Siis tuntuu omituiselta, jos työryhmä esittää vastuuttomasti, että nuorten pitäisi kouluttaa itsensä huippuosaajiksi jopa sote-alan palkkatasoa heikompaan alaan. Työyhteisökin on lähinnä todella osaamatonta tai edessä edeltäjän aiheuttama totaalinen sähellyksen korjaus, niin eihän siinä kukaan "fiksu" kauaa viihdy työkyvyn äärirajoilla. Pienellä palkalla kunnanvirastoon ei yksinkertaisesti kannata mennä hommiin odottamaan YT-neuvotteluja tai määrärahojen leikkauksia, jotka ovat väistämättömiä SOTE-uudistuksen jälkeen. Tällaisiin tehtäviin tuntuu vastuuttomalta esittää, lähes huijata nuoria ihmisiä töihin. Nuorilla alan toimijoilla on jopa shokeeraavaa mennä tekniselle sektorille työtehtäviin, kun huomaavat, että käyttämänsä paikkatietojärjestelmät saattaa pohjimmiltaan olla iäkkäämpiä kuin työntekijä itse. Moderneja ne ovat vain myyntimiesten powerpointeilla. Kyllä siinä hyvin nopeasti aletaan hakeutua muihin työtehtäviin esimerkiksi yksityiselle sektorille tai uudiskoulutukseen.

Kyllä toimenpiteenä pitäisi olla, että teknisestä sektorista pyritään maksimaalisesti yhtiöittämään toimintoja yrityssektorille, jolloin osaava henkilökunta saadaan paremmin palkattuihin tehtäviin hoitamaan useammankin kunnan tehtäviä. Tai esittää kuntien yhteisten paikkatietoalan organisaatioiden perustamista vastaamaan vaikkapa koko Lapin osalta. Ja kun tällaiset merkittävät rakenteelliset uudistukset saadaan tehtyä, niin sitten voidaan alkaa kouluttaa nuoria alalle.