Siirry sisältöön

Palautekeskustelu

Puhekupla 20
Keskustelu | GeoForum Finland ry
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 30.11.2021

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

2.3 Kansainvälinen kasvu

Profiilikuvan paikka

Pohdiskelija
25. marraskuuta 2021 kello 13.13.23

Jatkan vielä pohdintoja. Nyt kansainvälinen kasvu on oman otsikkonsa alla. Toivon, että työryhmä vielä kerran lukee kaikki kappaleet läpi ja miettii niiden kohdalla hyvin vakavasti ja harkiten, miten joka ainoa nyt valittu toimenpide tukee Suomen paikkatietoalan kansanvälistymistä. Eli kaiken mitä on kirjattu esimerkiksi kansallisiksi tehtäviksi tai toimiksi pitää ikäänkuin referenssinä vain ja ainoastaan tukea paikkatietoalan kansainvälistymistä. Muuten tässä tekemisessä ei ole mitään järkeä.

Paikkatietopoliittisen selonteonkin otsikkona jonakin lauseena oli muistaakseni, että Suomi on maailman...Mitä sitten? Jos olemme jossakin asiassa maailman paras, niin sen pitää synnyttää yritysten menestystarinoita maailman markkinoilla. Muuten tavoitteissa ei ole mitään järkeä. Siis niin julkisesta hallinnosta kuin alan yrityksistä puuttuu tekemiseltä suunta, motiivit ja tavoitteet. Esimerkiksi kun nyt kehitetään kansallista osoitetietojärjestelmää, niin koko sen operaation määrittelystä toteutukseen täytyy tähdätä siihen, että siitä saadaan teknologiakonseptina vientituote, joka voidaan esimerkiksi tiputtaa jopa sellaisenaan tai konfirugoimalla yritysten toimesta kehittyviin maihin. Ja suomalaisen virkamieskoneiston pitää tukea yrityskenttää tällaisten menestystarinoiden luomisessa.

Meillä on taipumus erityisesti virkamieskoneistossamme puhua, että me olemme maailman edistyksellisin tai sijalla sitä sun tätä. Mitä sitten? Tai käymme kv-seminaareissa tai standardointityöryhmissä maailmalla edustamassa Suomea. Mitä sitten? Jokaisen on ymmärrettävä näin pienessä maassa ja näin pienessä markkinassa, ettei täällä edes voi olla kilpailijoita. On vain joitakin referenssejä ja kaikki kilpailu tapahtuu maailman markkinoilla.

Koko ajattelumaailma on muutettava kaikessa tekemisessä niin virkamiehillä kuin yritysten edustajilla, että kaiken on vain ja ainoastaan edistettävä paikkatietoalan yritysten kansainvälistymistä. Edistettäväkin on lievä sana. Sanamuotojen pitää olla ala kansainvälistyy 2020-luvulla luoden Suomeen satoja uusia työpaikkoja. Pidemmällä tähtäimellä tuhansia työpaikkoja.

Osaamisvajeeseenkin on kirjattava, että paikkatietoalan koulutuksessa on kiinnitettävä huomiota kansantalouden perusasioiden ymmärtämiseen. Mikä tuo maahan vaurautta ja kasvua?

Tämä pikainen johdanto varmasti valaisee, mitä ajatuksellisesti haen. Jatkakaa tästä.