Siirry sisältöön

Kommentoi annosjakelun palvelusetelisääntökirjaa

Puhekupla 20
Keskustelu | Lapin hyvinvointialue
Keskustelu on päättynyt

Lausuttavana olevassa palvelusetelin sääntökirjassa lääkkeiden annosjakelulla tarkoitetaan palvelua, jossa palvelusetelitoimijaksi hyväksytty annosjakeluapteekki toimittaa asiakkaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet jaettuina annoskohtaisiin pusseihin yleensä kahden viikon erissä. Annosjakeluapteekilla tarkoitetaan yksityistä palvelusetelituottajaa, joka täyttää lääkelain (395/1987) tarkoittaman apteekkitoiminnan vaatimukset.

Perustiedot

Päättynyt: 23.11.2022

Liitteet

Ilmianna

Katso muut kommentit

Kommentteja sääntökirjaan: osa 2

Profiilikuvan paikka

Apteekin vinkkelistä
23. marraskuuta 2022 kello 15.52.26

Lääkkeiden toimittaminen:

Tekstissä on "Palvelusetelituottajan on kaksoistarkastettava annosjakelulääkkeet. Lääkemääräyksiin on saattanut tulla muutoksia tilauspäivän ja toimituspäivän välillä" Mitä tällä kaksoistarkastuksella käytännössä tarkoitetaan? Annosjakelupussit on tilattu voimassa olevan lääkityksen mukaan ja jos lääkitysmuutoksia ei ole ilmoitettu sen jälkeen, toimituspäivänä farmaseutti tarkistaa, että pussit ovat tilauksen mukaiset.

”Toimitushetkellä tulee huomioida kiireelliset lääkitysmuutokset.” Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Miksi on asetettu 6 pv:n aikaraja tilauksesta lääkkeiden toimittamiselle yksikköön?

”Palvelusetelituottaja vastaa ja valvoo toimittamiensa lääkkeiden asianmukaisesta kuljettamisesta lääkehoidosta vastaavan yksikön ja palvelusetelituottajan välillä. Jos annosjakeluapteekki sijaitsee eri kunnassa, kuin palvelua vastaanottava asukas, asiakas vastaa kustannuksista, paitsi silloin, jos kunnassa, jossa hoito tapahtuu ei ole sopimusapteekkia. Tällöin kuljetuskustannuksista vastaa hyvinvointialue.
Kiireelliset uudet lääkkeet ja kuuriluontoiset lääkkeet tulee toimittaa saman päivän aikana ma-pe (ei arkipyhinä) ilman erillistä korvausta hoitavan yksikön ja palvelusetelituottajan yhdessä sopimana aikana.”

Palveluseteliin tulisi mielestäni sisältyä ainoastaan annosjakelumaksu, ei kuljetusta. Kuljetukset tulisi voida sopia paikallisesti. Eri paikkakunnilla on jo omat toimivat käytäntönsä, joihin ei välttämättä haluta muutosta puolin eikä toisin.

Lisäksi on kohtuutonta edellyttää, että apteekit toimittaisivat kiireelliset uudet lääkkeet ja kuurilääkkeet hoitoyksiköihin saman päivän aikana ilman erillistä korvausta. Näistä tulee saada todellisia kuluja vastaava korvaus. Kuljetuskulut voidaan määritellä esim. kilometrikorvauksena.