Siirry sisältöön

Keskustelua ohjelmasta

Puhekupla 3
Keskustelu 3 päivää, 3 tuntia jäljellä | Äänekosken kaupunki
Keskustelualusta ohjelman sisältöjä, tavoitteita ja toimenpiteitä koskien

Perustiedot

Avoin: 13.3.2023 - 2.4.2023

Päättymispäivä: 2.4.2023

Liitteet

Ilmianna

Katso muut kommentit Puhekupla Vastaa

Äänekoskelle erityisliikuntakortti

Profiilikuvan paikka

Katja N
18. maaliskuuta 2023 kello 19.41.34

Helsingissä asuva kaverini on erityisliikuntakortin myötä alkanut uimaan kuin Johnny Weissmuller konsanaan. Toinen kaverini kertoi, että Laukaassakin on kyseinen kortti ja hänelle astmadiagnoosin myötä siitä kerrottiin. Kyseinen henkilö aikoo tämän erityisliikuntakortin hankkia itselleen. Raahessa myös kortti käytössä, mutta siellä saamiseen vaadittavat sairaudet ovat vaikeampia kuin Laukaassa ja Helsingissä, mikä ei minusta palvele kuntalaisia niin hyvin kuin näiden muiden kuntien kortit.

Asiasta kiinnostuneena minä otin kaupungille yhteyttä ja kyselin, että onko Äänekoskella erityisliikuntakorttia. On kuulemma alle 18v juniorikortti ja yli 65v. eläkeläiskortti, mutta 18-65 vuotiaille ei alennuskortteja ole.

Uskoisin, että Äänekoskellakin tällaisesta kortista voisi olla merkittävä hyöty niin yksilöllisesti kuin kunnallisestikin, kun erityisliikuntakortin kriteerit täyttävä henkilö alkaisi hoitamaan itseään ja sairauttaan liikkumalla. Kausikortin voisi saada edullisella hinnalla esim. reumaa sairastava uimahalliin/kuntosalille. Esim. Etelä-Karjalassa kortin omavastuu on 71€/vuosi ja kortilla pääsee sekä kuntosalille että uimahallille.

Mielestäni kortin saamiseen ei tarvitsisi olla erittäin "vaikeahoitoista sairautta" vaan siihen riittäisi elämänlaatua hankaloittava pitkäaikaissairaus. Kortin saamiseen voisi saada lausunnon terveydenhoitajalta tai fysioterapeutilta (ei ruuhkauteta lääkäreitä) ja kortilla voisi olla edellä mainitsemani omavastuu. Kortin avulla pitkäaikaissairas voisi helpottaa oloaan liikkumalla ja pidemmällä aikavälillä nostaa kuntoaan sekä elämänlaatuaan. Liikkuminen onnistuisi kaupungin kuntosaleilla ja uimahalleilla matalalla kynnyksellä omatoimisesti omaan tahtiin. Samalla korttia käyttävän elämä voisi muuttua sosiaalisemmaksi ja hänen osallisuutensa vahvistuisi. Kaupungin näkökulmasta säästöäkin ehkä syntyisi, jos liikunnan avulla saisi harvennettua lääkärikäyntejä.

Tehdään Äänekoskesta vielä parempi paikka kaikkien kuntalaisten elää ja asua!


Vastaa

Paljonko on 3 + 5?