Lapsilla ja nuorilla on yhä enenevissä määrin erilaisia haasteita mitä koulun pitäisi yrittää ottaa huomioon. Haasteet eivät aina johdu koulunkäynnin ongelmista vaan mm. tunnetaitojen puutteesta. Nyt Oulaisten kaupunki suunnittelee koulunkäynninohjaajien määrän vähentämistä mikä tuntuu aika hurjalta. Voitaisiinko sen sijaan ajatella resurssien kohdentamista oikein muuttamalla luokkien rakennetta ja tarjoamalla uusia vaihtoehtoja? Ylivieskassa on ollut jo vuosia Raudaskosken koululla etuluokka missä käydään lyhyt jakso (6kk-1vuosi) opettelemassa tunnetaitoja, ryhmässä toimimista ja sosiaalisia taitoja. Samalla käydään normaalisti koulua. Etuluokka ei ole tarkoitettu lapsille joilla on oppimisen ongelmia vaan heille joilla käyttäytyminen ryhmässä on hankalaa. Raudaskosken koululla on etuluokkaryhmät pienemmille oppilaille 1-3lk ja isoille 4-6lk ja ryhmissä on 6-8 lasta. Luokassa on erityisopettaja ja luokka-avustaja joka toimii myös perhetyöntekijänä. Lapsen koulupaikka säilyy lähtökoulussa ja lapsi palaa jakson jälkeen omaan luokkaansa. Lisäksi koululla toimii Pesäluokka missä koulua käyvät erityisen haastavasti käyttäytyvät lapset. Pesäluokassa on 6 paikkaa ja opettajana erityisopettaja. Luokassa on lisäksi 1 avustaja ja 1 perhetyöntekijä. Toinen pesäluokka toimii Ylivieskan keskustassa Katajan koululla. Samanmoinen etuluokka toimii myös Nivalassa Kyösti- Kallion koululla sekä Sievissä Silmu- luokkana. Sievissä ja Ylivieskassa luokat on sijoitettu sivukylän koulujen yhteyteen ja lapset kulkevat kouluun taksilla. Kun aika on kypsä ja lapsen katsotaan olevan valmis, intergroidaan häntä takaisin omaan luokkaan. Toivoisin, että tutustuisitte Ylivieskan malliin, siinä voisi olla hyviä juttuja mitä voitaisiin Oulaisiinkin ottaa käyttöön.
Ajatuksia
S
12. huhtikuuta 2023 kello 12.32.02
Lapsilla ja nuorilla on yhä enenevissä määrin erilaisia haasteita mitä koulun pitäisi yrittää ottaa huomioon. Haasteet eivät aina johdu koulunkäynnin ongelmista vaan mm. tunnetaitojen puutteesta. Nyt Oulaisten kaupunki suunnittelee koulunkäynninohjaajien määrän vähentämistä mikä tuntuu aika hurjalta. Voitaisiinko sen sijaan ajatella resurssien kohdentamista oikein muuttamalla luokkien rakennetta ja tarjoamalla uusia vaihtoehtoja? Ylivieskassa on ollut jo vuosia Raudaskosken koululla etuluokka missä käydään lyhyt jakso (6kk-1vuosi) opettelemassa tunnetaitoja, ryhmässä toimimista ja sosiaalisia taitoja. Samalla käydään normaalisti koulua. Etuluokka ei ole tarkoitettu lapsille joilla on oppimisen ongelmia vaan heille joilla käyttäytyminen ryhmässä on hankalaa. Raudaskosken koululla on etuluokkaryhmät pienemmille oppilaille 1-3lk ja isoille 4-6lk ja ryhmissä on 6-8 lasta. Luokassa on erityisopettaja ja luokka-avustaja joka toimii myös perhetyöntekijänä. Lapsen koulupaikka säilyy lähtökoulussa ja lapsi palaa jakson jälkeen omaan luokkaansa. Lisäksi koululla toimii Pesäluokka missä koulua käyvät erityisen haastavasti käyttäytyvät lapset. Pesäluokassa on 6 paikkaa ja opettajana erityisopettaja. Luokassa on lisäksi 1 avustaja ja 1 perhetyöntekijä. Toinen pesäluokka toimii Ylivieskan keskustassa Katajan koululla. Samanmoinen etuluokka toimii myös Nivalassa Kyösti- Kallion koululla sekä Sievissä Silmu- luokkana. Sievissä ja Ylivieskassa luokat on sijoitettu sivukylän koulujen yhteyteen ja lapset kulkevat kouluun taksilla. Kun aika on kypsä ja lapsen katsotaan olevan valmis, intergroidaan häntä takaisin omaan luokkaan.
Toivoisin, että tutustuisitte Ylivieskan malliin, siinä voisi olla hyviä juttuja mitä voitaisiin Oulaisiinkin ottaa käyttöön.