Siirry sisältöön

Lapsiperheiden kotipalvelun toimintaohje

Puhekupla 7
Keskustelu | Lapin hyvinvointialue
Keskustelu on päättynyt

Kommentoi Lapin hyvinvointialueen sosiaalihuoltolain mukaista lapsiperheiden kotipalvelun toimintaohjetta 10.8.2023 klo 14 mennessä.

Perustiedot

Päättynyt: 10.8.2023

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Lapsiperheiden kotipalvelun toimintaohje

Profiilikuvan paikka

Etunoja
14. heinäkuuta 2023 kello 9.01.24

Mistä tuon toimintaohjeen pääsee lukemaan? En onnistunut avaamaan mistään..

Yleisesti, lapsiperheiden tuen kotiin tulee olla etunojaista matalan kynnyksen tukea.
Sitä tulee olla tarjolla arjen asioissa, ilman mitään erityistä kriisiä.

Tämä tarkoittaa, että perhetyöntekijä tulee kotiin, ja astuu senhetkiseen tilanteeseen: tiskaa, siivoaa, auttaa, huolehtii lapsista jne. Tavallisia arjen askareita samalla kun hän antaa vanhemmille henkistä tukea, keskustelutukea, tunteiden käsittelyä, mallia lapsen tarpeiden näkemiseen ja ohjausta ja vahvistusta perheen arkea vahvistavien rakenteiden ylläpitoon.

Tuetaan siis vanhempien jaksamista ja estetään uupumista myös jo ennalta. Tarvittaessa sitten vahvemmat tukitoimet, psykologin, sosiaalityöntekijän, lääkärin jne. interventiot.

Profiilikuvan paikka

Komppaan etunojaa
8. elokuuta 2023 kello 13.16.26

Samoilla linjoilla olen, että ennaltaehkäisevään perhetyöhön tulee panostaa. Neuvolan terveydenhoitaja tuntee usein perheet ja vanhemmat avautuvat helpommin luotetulle henkilölle arjen haasteista. Juuri tuota rinnalla kulkemista, arjen askareissa auttamista, juttukaveria, kuuntelijaa, pientä hengähdystaukoa lapsiperhearjesta. Usein muutaman viikon tai kuukauden pätkä ennalta ehkäisevää perhetyötä auttaa perheen arkea jo niin paljon, että pärjäävät jo omillaan. Jos terveydenhoitaja neuvolassa näkee tuen tarpeen ja pyytää perhetyötä, on hyvä ottaa myös terveydenhoitaja mukaan ainakin aloitus ja välipalavereihin.
Korjaava työ on toki myös tärkeää, mutta jos korjaustarpeita pystytään ennältaehkäisemään, niin miksei niin tehdä? Toki jos tilanne vaatii, muita tahoja lisätueksi.

Profiilikuvan paikka

Lapin hyvinvointialueen viestintä
9. elokuuta 2023 kello 9.27.30

Hei! Luonnos löytyy tuosta kun painaa "näytä lisätiedot" ja siellä liitteet. Kokeilisitko käyttää toista selainta, joskus ei esim. näy kännykällä katsoessa noita liitteitä.