Siirry sisältöön

Ihminen, ilves ja luonto

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Miten ihmisten luontosuhdetta ilvekseen tulisi parantaa?
  • Millä tavoin ilveksen ja ihmisten yhteiseloa voitaisiin parantaa?
  • Tulisiko ilvestä koskevaa tiedonjakoa parantaa, millä tavoin?
  • Ilveksellä on lajina merkittävä rooli ekosysteemeissä yhtenä huippupetona. Onko keskustelu ilveksestä huippupetona mielestäsi asiallista?
  • Ilves saalistaa myös pienpetoja mm. supikoiraa joka on haitallinen vieraslaji. Onko käsitys ilveksestä ”luonnonhoitajana” mielestäsi perusteltu?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Salamyhkäisyys on ilveksen elinehto

Profiilikuvan paikka

Kanervahattu
17. elokuuta 2016 kello 12.05.17

On tarpeellista, että ilveksistä ja muista suuremmista pedoistamme saatu "luontokokemus" pysyy vähäisenä. Mitä enemmän niitä pyörii pihoilla, sitä todennäköisempää on, että jossain vaiheessa joku pikkulapsi saa siipeensä tai pääsee hengestään. Silloin häviää koko kanta, oli laki mitä mieltä tahansa.

Mä tykkään eläimistä. Väittäisin, että ainoa käytännössä toimiva petojemme suojelukeino on riittävän rohkea kannan harvennus.

Profiilikuvan paikka

Aktiivinen mökkiläinen
17. elokuuta 2016 kello 12.44.31

Täysin eri mieltä Kanervahatun kanssa. Ilves mahtuu Suomen kokoiseen maahan oikein hyvin eikä sitä tarvitse harventaa sen vuoksi, että jonkun mielestä "näkymätön eläin on sopiva eläin" luontoon. Tuolla periaatteellahan voisin yhtä hyvin sanoa, että minäkin tykkään ihmisistä, mutta muutamat ihmiset voisi kyllä harventaa pois, kun joskus joku on niistä häiriintynyt tai saanut siipeensä...

Kantaa ei pidä harventaa, luonto hoitaa tasapainottamisen oikein hyvin itse, kun siihen ei mennä sotkemaan sekaan. Ilveskanta ja vaikka niiden saaliseläinkanta tasoittuvat vuosien varrella ihan itsestään tasapainoon. Kunhan ihminen ei mene siihen väliin sotkemaan luonnon omaa järjestystä.

Profiilikuvan paikka

höpsis pöpsis
18. elokuuta 2016 kello 17.20.20

Lapsikortti. Riski on täysin teoreettinen. Suomessa on lapsille huomattavasti ilveksiä suurempia uhkia, eikä niihinkään puututa tappamalla.

Profiilikuvan paikka

Kanervahattu
18. elokuuta 2016 kello 21.56.28

No jaa. Esim. 2015 Suomessa tapettiin noin 44 100 hirveä. Sorkkarläimet ovat ilvestä vaarallisempia (kolarit) ja aika pitkään kantaa on pidetty aisoissa just metsästyksen keinoin.

Profiilikuvan paikka

Karri Jutila
19. elokuuta 2016 kello 11.31.21

Ainoa suurpeto, joka tällä vuosituhannella on tappanut ihmisen Suomessa, on koira. Keskimäärin yhden vuodessa. Ne ovat pikku-uutisia paikallislehdissä.

Profiilikuvan paikka

Ilvespiha
16. lokakuuta 2016 kello 18.27.19

Montako lasta on ilves tappanut? Kuinka monta liikenne (eli ihminen)?

Ja perhetappojakin olen kuullut olleen, mutten en tiedä yhtään ilveksen tapaamaa lasta.