Siirry sisältöön

Ihminen, ilves ja luonto

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Miten ihmisten luontosuhdetta ilvekseen tulisi parantaa?
  • Millä tavoin ilveksen ja ihmisten yhteiseloa voitaisiin parantaa?
  • Tulisiko ilvestä koskevaa tiedonjakoa parantaa, millä tavoin?
  • Ilveksellä on lajina merkittävä rooli ekosysteemeissä yhtenä huippupetona. Onko keskustelu ilveksestä huippupetona mielestäsi asiallista?
  • Ilves saalistaa myös pienpetoja mm. supikoiraa joka on haitallinen vieraslaji. Onko käsitys ilveksestä ”luonnonhoitajana” mielestäsi perusteltu?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Esimerkki luontosuhteesta ilvekseen

Profiilikuvan paikka

Aktiivinen mökkiläinen
17. elokuuta 2016 kello 12.53.34

Olen tyytyväinen "luontosuhteeseeni" ilvesten kanssa. Jos saisin valita, haluaisin toki nähdä edes vilaukselta vähän useammin, mutta eipä nuo helposti näyttäydy.
Suuren Saimaan mökkiläisenä ilveksen jälkiä näemme tietysti eniten talvisin lumessa. Alueella pyörii ympärivuotisten jälkien perusteella ilveksiä, jäniksiä, kettuja, mäyriä, metsäkauriita, kaikki mikä karvoja kasvattaa ... Eli ilveksiä on, mutta vain harvoin nähty. Toukokuussa koosta päätellen edellisen vuoden pentu kipaisi lähimäntyyn, kun harhautui tuntemattomasta syytä mökkitontille. Loikkasi sieltä pian takaisin metsään eikä sen koommin nähty.
Koira löytyy pihasta ja sen luontosuhde ilvekseen toimii siten, että koira pyörii lintujen pesintäajan ulkopuolella vapaana metsäretkillään. Jos jää joskus sille tielleen ilveksen uhriksi, niin vika on minun. Ei ilveksen.

Lyhyesti sanottuna luontosuhde ilvekseen toimii oikein hyvin, kun sen menemisiin ei puutu. Ei sitä suhdetta erityisesti tarvitse parantaa. Toki voi mediassa kirjoitella ja tiedottaa ilveksestä lajina. Ainahan tieto lisää ymmärrystä ja siitä seuraa yleensä rauhoittuminen asian suhteen.