Siirry sisältöön

Ihminen, ilves ja luonto

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Miten ihmisten luontosuhdetta ilvekseen tulisi parantaa?
  • Millä tavoin ilveksen ja ihmisten yhteiseloa voitaisiin parantaa?
  • Tulisiko ilvestä koskevaa tiedonjakoa parantaa, millä tavoin?
  • Ilveksellä on lajina merkittävä rooli ekosysteemeissä yhtenä huippupetona. Onko keskustelu ilveksestä huippupetona mielestäsi asiallista?
  • Ilves saalistaa myös pienpetoja mm. supikoiraa joka on haitallinen vieraslaji. Onko käsitys ilveksestä ”luonnonhoitajana” mielestäsi perusteltu?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Luontosuhteessamme on parannettavaa.

Profiilikuvan paikka

Luontosuhde
18. elokuuta 2016 kello 23.24.27

Miten ihmisten luontosuhdetta ilvekseen tulisi parantaa?

Ihmisen ja ilveksen luontosuhdetta tulisi parantaa niin, että pyrkisimme eroon utilitaristisesta luontosuhteestamme. Tämä luontosuhde luokittelee eliöt, niiden ihmisille tuottamien hyötyjen tai haittojen perusteella. Petoeläimet (toisen asteen kuluttajat!) luetaan usein haitallisiksi ihmiselle, vaikka ekosysteemin toimivuuden kannalta ne ovat avainasemassa. Ekosysteemien monimuotoisuuden kannalta tämä on kehno luontosuhde.

Ilves saalistaa myös pienpetoja mm. supikoiraa joka on haitallinen vieraslaji. Onko käsitys ilveksestä ”luonnonhoitajana” mielestäsi perusteltu?

Mikä olisikaan parempi "luonnonhoitaja" kuin täydellisesti elinympäristöönsä sopeutunut toisen asteen kuluttaja, ilves?

Summa summarum: Eläinten, myös ilveksen, elintila kapenee kokoajan katoavien elinympäristöjen myötä. Ihmiselle elintilaa sen sijaan on yllinkyllin tarjolla, lähes joka paikassa Suomessa. Luontosuhteemme, etenkin petoeläimiä kohtaan, voisi olla vähemmän konfliktihakuinen. Eletään sovussa metsäneläinten kanssa ja ymmärretään edes laidasta niidenkin tarpeet, sovimme hyvin kaikki Suomeen.