Siirry sisältöön

Ilves haittaa ja vahinkoa tuottavana eläimenä

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Ilvekset aiheuttavat vahinkoja, joita valtio korvaa. Ilveksen aiheuttamista vahingoista suurimmat kohdistuvat porotaloudelle. Poronhoitoalueen ulkopuolella vahingot ovat huomattavasti vähäisempiä ja ne kohdistuvat usein yksittäisinä tapauksina esim. turkis- ja lammastaloutta harjoittaviin tiloihin. Minkälaisella toimintakynnyksellä ja miten ilveksen aiheuttamiin vahinkoihin ja ongelmiin tulisi puuttua?
  • Ilvekset käyttävät hyväkseen riistanruokintapaikkoja ja usein niiden lähettyviltä löytyy ilveksen tappamia metsäkauriin ja valkohäntäpeuran raatoja. Tämä merkitsee usein riistanhoitotyön valumista hukkaan. Onko harmistuminen ilveksen opitusta saalistuskäyttäytymisestä oikeutettua?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Ilves pitää kauriskantaa kurissa

Profiilikuvan paikka

Borisbecker
17. elokuuta 2016 kello 8.12.42

Ilves on osa Suomen alkuperäistä lajistoa ja sillä on oma paikkansa täkäläisessä ekosysteemissä. Kun talviruokinnalla ylläpidetään ylitiheää kauriskantaa, on selvää, että myös ilves hyötyy, kun saalista on enemmän. Kilpailu saaliista ei voi olla peruste ilveskannan merkittävälle verottamiselle.
Kun punkki ja sen mukana vakavat sairaudet lisääntyvät keinotekoisesti ylläpidetyn ylitiheän kauriskannan takia, ilvestä on syytä suojella entisestään. Jos ilveksiä on jonkun mielestä liikaa, niin on kauriitakin. Kauriiden talviruokinnan lopettaminen tai ainakin merkittävä vähentäminen vähentäisi suoraan myös niin kauriskolareiden, punkin levittämien vakavien sairauksien (TBE, borrelioosi) kuin ilvesten määrää. Ilveksen metsästäminen tuo toki metsästäjille lisähupia, mutta riistanhoidon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.