Siirry sisältöön

Ilves haittaa ja vahinkoa tuottavana eläimenä

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Ilvekset aiheuttavat vahinkoja, joita valtio korvaa. Ilveksen aiheuttamista vahingoista suurimmat kohdistuvat porotaloudelle. Poronhoitoalueen ulkopuolella vahingot ovat huomattavasti vähäisempiä ja ne kohdistuvat usein yksittäisinä tapauksina esim. turkis- ja lammastaloutta harjoittaviin tiloihin. Minkälaisella toimintakynnyksellä ja miten ilveksen aiheuttamiin vahinkoihin ja ongelmiin tulisi puuttua?
  • Ilvekset käyttävät hyväkseen riistanruokintapaikkoja ja usein niiden lähettyviltä löytyy ilveksen tappamia metsäkauriin ja valkohäntäpeuran raatoja. Tämä merkitsee usein riistanhoitotyön valumista hukkaan. Onko harmistuminen ilveksen opitusta saalistuskäyttäytymisestä oikeutettua?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Ilves ei ole haittaeläin

Profiilikuvan paikka

Aktiivinen mökkiläinen
17. elokuuta 2016 kello 12.37.13

Kuten edellä on jo todettukin, ilves kuuluu luontoon yhtenä sen tärkeänä osana. Ilves tasapainottaa saaliseläintensä lajirunsautta luonnonmukaisesti. Vuosittainen vaihtelu on täysin normaalia isossa kuvassa sekä ilveksen että sen saaliseläinten kannassa.

Ilvestä ei pidä luokitella "haittaeläimeksi" tai metsästää sen vuoksi, että ihminen (metsästyksen harrastaja tässä asiassa) itse pyrkii esim. kauriiden ruokinnalla epätasapainottamaan eläinkantojen kokoa.