Siirry sisältöön

Ilves haittaa ja vahinkoa tuottavana eläimenä

Puhekupla 32
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Ilvekset aiheuttavat vahinkoja, joita valtio korvaa. Ilveksen aiheuttamista vahingoista suurimmat kohdistuvat porotaloudelle. Poronhoitoalueen ulkopuolella vahingot ovat huomattavasti vähäisempiä ja ne kohdistuvat usein yksittäisinä tapauksina esim. turkis- ja lammastaloutta harjoittaviin tiloihin. Minkälaisella toimintakynnyksellä ja miten ilveksen aiheuttamiin vahinkoihin ja ongelmiin tulisi puuttua?
  • Ilvekset käyttävät hyväkseen riistanruokintapaikkoja ja usein niiden lähettyviltä löytyy ilveksen tappamia metsäkauriin ja valkohäntäpeuran raatoja. Tämä merkitsee usein riistanhoitotyön valumista hukkaan. Onko harmistuminen ilveksen opitusta saalistuskäyttäytymisestä oikeutettua?

Perustiedot

Päättynyt: 31.10.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Ilves poronhoitoalueella.

Profiilikuvan paikka

Jaska
4. syyskuuta 2016 kello 8.05.55

Ilves on poronhoitoalueelle levittäytyvä vieraslaji. Ilves tulisi poistaa poronhoitoalueela suhteellisen vapaalla metsästyksellä myös poronhoitoalueen lähistöllä. Muualla maassa ilveksen pyynti on paremmalla tolalla ja haitat kohtuullisemmalla tasolla. Eteläinen poronhoitoalue ei kestä nykyistä jatkuvasti kasvavia ilvesmääriä. Ilveskannat Suomessa ovat niin suuria, ettei ilveksen suojelu poronhoitoalueella ole mitenkään perusteltua.

Profiilikuvan paikka

Jaska
4. syyskuuta 2016 kello 8.24.47

Suurpetojen aiheuttamista vahingoista poronhoitoalueen lounaisosassa noin 80% on ilvesten aiheuttamia. Ilvesten tappamista poroista tällä metsäisellä alueella löydetään noin 20%, joten korvauksista ei juuri ole apua, ellei niitä maksettaisi noin viisinkertaisena vahingon määrään nähden. Metsäkauriin leviäminen poronhoitoalueelle tulisi vieraslajina myös estää.

Profiilikuvan paikka

Karri Jutila
13. syyskuuta 2016 kello 9.09.41

Ilves on Lapissa alkuperäislaji, ei vieraslaji. Kotieläinvahingot Etelä-Suomessakin olisivat huikeissa lukemissa, jos siat, lehmät ja lampaat jolkottaisivat vapaina kenen tahansa mailla.