Gå till innehållet

Några av funktionerna i e-tjänsten Dinåsikt.fi, såsom Sök-funktionen, har inaktiverats. På detta sätt försöker vi avvärja en eventuell överbelastning av tjänsten på grund av den livliga diskussion som regeringens plan för att avveckla coronabegränsningarna har lett till. Om kommentarsfältet blir överbelastat ber dig pröva på nytt senare. Du kan kommentera här /sv/hankkeet/595/osallistuminen/1065/kysely/.

Vapaata keskustelua Vihdin kunnan rakennusjärjestyksestä

Pratbubbla 28
Diskussion
Diskussionen har avslutats

Täällä voi käydä vapaasti keskustelua Vihdin kunnan rakennusjärjestyksestä.
Tänne kannattaa hyvät ideat nostaa facebook kommenteista, ennenkuin ne ne hukkuvat sinne. 

#vihti_rakentaa

Basuppgifter

Avslutat: 1.11.2018

Bilagor

  • Inga bilagor


Haja-alueella karvan verran Nalle Puh metsää pienempi tontti < 0,5 ha

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
23. februari 2017 klockan 22.22.47

Miten on rakentamisen kanssa, jos omistaa tontin, joka on juurikin alle 0,5 ha?
Miten paljon sinne saa rakentaa ja entäs, jos tontilla on jo rakennuksia.
Mitä rakennusjärjestys sanoo tästä jatkossa ja mitä sen kannattaisi sanoa?


Haja-alueella autokatos 20 m tien keskiviivasta ?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
23. februari 2017 klockan 22.25.36

Mitä rakennusjärjestys sanoo, kun talo on tiessä lähes kiinni ja Ely-keskus määrää autokatoksen rakennettavaksi 20 m päähän tien keskiviivasta. Onko Vihdissä muutkin katokset min. 20m tien keskiviivasta?
https://www.ely-keskus.fi/web/ely/usein-kysyttya#

Voisikohan tähän tulla muutosta?

18. februari 2018 klockan 3.04.25. Svaret har tagits bort.


Puretut normit ja lainsäädännön muutokset pitäisi huomioida valmistelussa huolellisesti

Plats för profilbild

Asko
7. mars 2017 klockan 23.40.48

Vihdin pitäisi hyödyntää jo tehdyt ja maan hallituksen tulevat lainsäädäntömuutokset, joilla voidaan vaikuttaa positiivisesti haja-asutusaluille rakantamiseen. Siksi tässä asiassa kannattaisi olla malttia ja ottaa huomioida kaikki mahdolliset seikat. Lisätietoja muutoksista.
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=598b9c3f-06e3-439e-b51f-d9fb47a851f3
Lisätietoja (kohdat 113-164)


Aika outoa

Plats för profilbild

Tomi
9. mars 2017 klockan 20.43.02

Ihmetyttää kyllä, että mitkä voimat tätä ajaa. Kunnassa on maata ja tilaa hengittää, mutta ei! Pakko on kuristaa ja kurmottaa! Tuntuu, että jollain on "it's good to be a king" syndrooma.

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
4. april 2017 klockan 22.48.24

Kuntaanmuutto pitää saada tavoitteeksi, jolloin kaikilla kädet täynnä töitä pesimisen mahdollistamisessa?


Kunta vai yksi kylä

Plats för profilbild

Kirsi
10. mars 2017 klockan 9.15.22

Onko tarkoituksena kehittää ainoastaa Nummelaa? Loppuuko rakentaminen Nummelan ulkopuolelle tämän jälkeen, sillä saadaan mahdollisuus antaa kieltävät vastaukset muihin rakennuslupiin?
Kaikki eivät pidä lähekkäin asumisesta ja etäämmälle rakentaminen tulisi olla mahdollista. Rakentaessa etäämmälle, ko henkilö hyväksyy sen, ettei ole kaikissa mahdollisissa palveluissa kiinni ja varsinkaan, jos etäisellä alueella ei vielä ole useaa asukasta. Tietenkin tilannetta voidaan katsoa uudelleen, kun ympärille on rakentunut muitakin etäällä asujia ja on muodostunut kyläkeskus. Tällöin on myös kunnan etu alkaa tarjoamaan palveluja enemmän tuolle kyläkeskukselle.

Plats för profilbild

Päivi
18. april 2017 klockan 22.12.18

Se on Kirsi just noin. Tämä on valinta asua isolla tontilla ja vähän kauempana kaupoista yms. Muita palveluita tälläiset haja-asutusalueen kyläkeskukset eivät tarvitse kuin sen koulun jos oppilasmäärät riittävät. Omalla kylällä riitti aikoinaan, mutta muut syyt ajoivat koulun lopettamista. (oma tragediansa se) Kyllä koulu oli selkeä vetovoimatekijä kylälle. Se toi myös sellaista arvoa jota ei voi rahalla suoraan mitata vaikka varmaan ne koulun rempparahat olisi moneen kertaan jo maksettu lisääntyneiden koulukyyditysten hinnalla.
Haja-asutusalueille rakentaminen pitää mahdollistaa mahdollisimman väljällä byrokratialla.

Jos haluaa pienelle tontille kaava-alueelle niin sekin on valinta, mutta molemmat asumismuodot tulee turvata ja sittenkin tärkeä osa Vihtiä on maaseutumainen asuminen ja kuitenkin lähellä pääkaupunkiseutua. Sitä moni varmasti täältä hakee jos tänne haluaa.

Visa fler svar

Nyt kannattaa vaikuttaa ja kommentoida

Plats för profilbild

Asko Autelo
13. mars 2017 klockan 18.57.12

Samaa mieltä kuin edellä eli nyt on paikka vaikuttaa ennen kuin uusi rakennusjärjestys tulee valtuuston hyvöksyttäväksi. Koska hallitus heikentää ELY-keskusten valitusmahdollisuuksia, on kunnalla oikeasti enemmän valtaa vaikuttaa omaan rakentamiseen niin halutessaan - toivottavasti tämä näkyisi tulevaisuudessa myös kylissä rakentamisen kasvuna.


Rakennuslupa helpommin kyläkoulujen lähettyville

Plats för profilbild

Idea?
25. mars 2017 klockan 13.46.48

Voisiko kyläkoulujen lähettyville (kunnalle ei kuljetuskustannuksia oppilaista) myöntää rakennuslupia vaikka vain 3000 neliön tonteille? Samoin näiltä alueilta voisi poistaa ns. emätilatarkastelun jotta se ei turhaan rajoita tilojen lohkomista rakennuspaikoiksi.

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
4. april 2017 klockan 22.43.39

Juuri näin, onko pakko lukita tontin koko 3000m2, voisihan tuo olla 2000m2 asti mahdollista.
Kunta taitaa omistaa soveltuvaa maata mm. Jokikunnassa lährltä koulua, jonka voisi pilkkoa pesimään muuttavilla?


Suunnittelua

Användarens profilbild - kaikku100

@kaikku100
29. mars 2017 klockan 22.28.31

Tuli tuossa käytyä kuuntelemassa kunnan viranhaltijoiden suunnitelmat Vihdin rakennusjärjestyksestä ja koko kunnan yleiskaavasta Luksian auditoriossa. Tästä parin tunnin tietopläjäyksestä heräsi, pienen mietinnän jälkeen, ajatus. Miksi kuntatasolla pitää tehdä asiat niin hankalasti?

Rakennusjärjestys määrittelee rakentamisen perusmääritteet ja ehdotuksessa on huimasta parannuksia, asukkaiden kannalta, entiseen nähden, siitä todella ISO plussa valmistelleille virkamiehille :) Mutta tuo kaavoitus kuulosti erittäin vaikealta: iso työ huomioida kaikki kunnan viimeisimmätkin kolkat ja arvio työn kestosta vähintään neljä vuotta :(

Tästä se ajatus sitten lähti: miksi ei voida yksinkertaisesti määritellä kunnan kokonaisuuteen alueet, jotka halutaan säilyttää metsinä / peltoina / ranta-alueina / yleisinä virkistysalueina, joihin ei saisi rakentaa. Tämän jälkeen määriteltäisiin kaavassa näiden alueiden ulkopuoliset alueet rakennusmahdollisiksi alueiksi, unohtaen sen ikivanhan emätilalaskennan. Tämän työn voisi tehdä yhteistyössä kunnan kaavoitus, ympäristöpuoli ja alueen asukkaat.

Sitten rakennusmääräyksessä määriteltäisiin tonttien minimi koot rakentamiselle, esim. haja-asutusalueiden taajamiin tontin minimi koko olisi 2500m2 ja ulkopuolelle 5000m2. Ja voisi olla vielä joitain reuna-alueita, joissa määritelty tonttikoko olisikin 10000m2. Ja näille alueille rakennuslupaa haettaessa, olisi muutkin rakennusmääräyksen määritteet käytössä, kuten rakennuksen enimmäiskoko, olkoon vaikka sen 5% tontin pinta-alasta tai 300m2. Nämä määritteet kun lupahakemus täyttäisi, olisi lupa aina selvä ja pääsisi rakentamaan.

Tämä kokonaisuus helpottaisi kaavoituksen työtä reilusti ja helpottaisi myös rakennusvalvonnan työtä hyvinkin paljon :)

Miltäs kuullostaa?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
1. april 2017 klockan 17.38.15

Juuri näin! Voisi jalostaa ajatuksella missä kuntaan paluumuuttavalle nuorelle voisi lohkaista helposti talopaikan isovanhempien tontilta, ilman hirmu kimuranttia lupaprosessia. Ehkäpä tontin koolla ei tässä olisi niin paljon merkitystä, mutta pikemminkin sillä, että muuttaja hyväksyy esim. maanviljelyksestä tms toiminnasta rasitteita ja että rakentaminen on laadukasta.
Eli siis eräänlainen syytinkielinkaariasumismalli ;)

Tonttien minimikoko voisi olla käytössä, kun kunta hankkii maata myytäväksi asumiskäyttöön. Voisi kuvitella, että tonteista voisi tehdä yrittäjäperheille sopivia esim. talon lisäksi luvat tuotantotiloille jne..
Kun vihmuja, eli Vihtiinmuuttajia havitellaa, niin olisi kyllä tärkeää toivottaa heidät tervetulleeksi ja antaa luvat helposti.


Luvat yms. dgitaalisesti?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
1. april 2017 klockan 17.25.44


18.4. kommentit rakennusjärjestyksestä kuntaan

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
4. april 2017 klockan 19.01.32

Ainakin Viakkaassa on huomioitu, että kommentit uuteen rakennusjärjestykseen pitää toimittaa 18.4. mennessä.
Tätä aikarajaa en itse löytänyt Vihti.fi sivustolta.

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.24.56

Tuntuu muuten siltä, että tässä asiassa on hurja kiire ja tällä uudistamissivulla ei ole mielestäni selkeästi ilmaistu mihin mennessä kommentit pitäisi kuntaan toimittaa:
http://www.vihti.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/rakennusvalvonta/rakennusjarjestyksen-uudistaminen/


Selvitysvastuu rakennusluvan myöntävälle taholle.

Plats för profilbild

@Juhanileino6
6. april 2017 klockan 11.32.27

Vihdin kunnan rakennusjärjestys siltä osin , kun se koskee haja-asutuslueita, tulisi laatia niin sallivaksi, että kunnan on osoitettava perustellusti ja yksityiskohtaisesti se haitta, mikä yhteisölle/kunnalle koituisi, jos aiottu rakennushanke sallittaisiin. Muutoin kulloinenkin rakennuslupa tulisi myönttää, kunhan määritellyt rakennusalan minimivaatimukset täyttyisivät.

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 19.48.41

Juuri näin! On vaikeata ymmärtää mitä esim. haitallinen kehitys tarkoittaa.
Entäpä mitä on haitta alueiden muulle järjestämiselle? Sorakuoppaako tarkoitetaan vai mitä ihmettä?
Esim. jos lupaa hakenut ihminen omistaa maan, niin onko joku miettimässä tälle maalle nk. parempaa käyttöä?
Samankaltaisia tarkempaa selvitystä kyllä kaipaisi myös noille emätilatulkinnoille, maanomistajien yhdenvertaiselle kohtelulle.

Otetaan vaikkapa seuraavankaltainen teksti ja mietitään mistä tässä oikein on kyse:
--clips--
Kyseinen päätös on on ollut kielteinen, sillä rakennusluvan erityiset edelly-
tykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 §) eivät täyty, koska huomioiden
hakemuksen kohteena olevan määräalan, etäisyys kouluista ja muista pal-
veluista, sekä alueelle jo toteutuneen rakentamisen, voidaan todeta, että
hakemuksen kohteena olevalla kiinteistöllä ei ole jäljellä laskennallista ha-
ja rakennus oikeutta. Tällöin hakemuksen mukainen rakentaminen aiheuttai-
si haittaa alueiden käytön muulle järjestämiselle, koska maanomistajien yh-
denvertainen kohtelu ei toteutuisi
--clips--


Onko kukaan tehnyt rakennusjärjestyksistä naapurikuntien kanssa 'side-by-side' vertailua?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.30.11

Erityisesti siis kiinnostaa, olisiko jotain erityispiirrettä mitä Vihdissä voitaisiin käyttää hyväksi, mikäli päätämme tavoitella muuttovoittoisuutta?
Myös vertailussa voisi kiinnittää huomiota kohtiin, mitkä ovat tiukemmin laadittuja Vihdissä kuin muissa kunnissa.

Siis tästä vielä hieman kansantajuisempi versio:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/56977/HirvaskoskiOpinnaytetyoYhtena.pdf?sequence=1

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.31.50

Lohjan rakennusjärjestys: http://www.lohja.fi/default.asp?alasivu=409


Olisi hyvä, jos haja-alueella voisi olla useampi luvanvaraisuudesta vapautettu rakennelma

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.43.33

Mm. Lohjan rakennusjärjestyksessä työstetyissä esityskalvoissa sanotaan näin:
Haja-asutusalue
Luvanvaraisuudesta vapautetaan suuruudeltaan enintään 25m2 kevyen piharakennelman rakentaminen. Rakennuspaikalla saa olla vain yksi luvanvaraisuudesta vapautettu piharakennelma kerrallaan.

Mielestäni tämä vain yksi rakennus kerrallaan on liian kireä, koska tällä mentaliteetilla vain Waimo saa pyykkikatoksensa muiden jäädessä nuolemaan näppejään.
Rakennelmia tarvitaan siis ainakin oman kokemukseni mukaan seuraavasti:
- pyörävarasto mikä on lukittava ja johon mahtuu myös kaikki lapsiperheen pyörät ja liikuntavälineet
- puutarhavälinevarasto, mikä selkeästi varattu siis puutarhan hoitoon tarkoitetuille välineille
- auraus yms. pihateiden ja pihan hoitokaluston varasto
- kierrätyskeskus missä mm. roskalaatikko tuulelta ja eläimiltä suojassa
- leluvarasto mihin kerätään lapsiperheen lelut siististi leikkien jälkeen
- erilaisia liiterirakennelmia tyypillisesti lähellä puiden pilkontapaikkaa. Sama pätee myös lautataapeleiden katoksille.
- eläinten aurinko tms. sääsuojarakennelmat
- myös kevyt koti-irtamiston erillisvaraston on erittäin hyvä olla olemassa perhetilanteiden muuttuessa esim. vuodenaikojen mukaan. Tässä varastossa on pakko olla pieni lämpö päällä, jotta tavarat eivät homehdu.
- ja se pyykinkuivauskatos
- työkaluvarasto esim. remonttien aikana tuikitärkeätä pitää työkaluja lähellä remontoitavaa kohdetta.

Eli näitä rakennelmia tulee herkästi n. 10 kpl ja mikäli rakennusjärjestys haluaisi jotenkin tähän puuttua, niin kannattaisi ehkä antaa ilmaiseksi piharakennelmille nätit piirustukset joilla tarvittaessa saisi helposti toimenpideluvat tms. ilman, että se söisi rakennusoikeutta tontilta jne..


Vihdin haja-asutusalueen strategia?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.55.16

Onko meillä kuten Lohjalla haja-asutusalueelle omaa strategiaa mikä selkeästi artikuloisi tarpeen kehittää myös haja-asutusaluetta.
http://www.lohja.fi/Liitetiedostot/Keskushallinto/Strategiat/Haja-asutusalueiden_kehitysstrategia.pdf

Tässä strategiassa on hienosti todettu Visio s.4 ja loistava listaus toimenpiteistä s.33-36


Uusmaalaisen / Vihtiläisen kulttuurimaiseman vaaliminen ?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.56.20

Mikä on Vihdin kulttuurimaisema ja miten sitä vaalitaan?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 19.09.14

Vihdin kylissä on pohdittu useaan otteeseen, että mm. kylissä olevat pysäkit ja kylärajamerkit voisi tehdä hienoiksi samalla ilmentäen kylän omaa luonnetta. Kys. pysäkit myös paikkoina vakioituisivat ja toimisivat ala-asteiän ohittaneiden lapsien sääsuojina odotellessa koulukyytejä.


Etätyöskentelyn mahdollistamat parannustoimenpiteet mm. valokaapelit jne. koko Vihdissä?

Användarens profilbild - paavo_muranen

@paavo_muranen
16. april 2017 klockan 18.58.02

Miten etätyömahdollisuuksien parantaminen on huomioitu rakennusjärjestyksessä vai pitääkö sitä huomioida siinä?
Mm. valokuidun vetäminen kiinteistöille, tonteille jne. on yleensä usean tekijän intressi, ei pelkästään kuluttajan.


Yksi lupa

Plats för profilbild

Jaana
17. april 2017 klockan 7.51.19

Minä en ymmärrä tätä suunnittelutarve lupaa, tarvitaanko sitä ollenkaan. Näin kuntalaisena tuntuu siltä, että on vain rahastusta. Aikaisemmin keskustelussa oli todella hyvä ehdotelma. Päätetään mitkä alueet kunnassa pidetään virkistykseen ja mitkä metsät koskemattomiksi. Muut alueet rakentamiseen ja maan viljelyyn ja jos maan omistaja haluaa antaa/myydä rakentamiseen, se tulisi suoda. TÄLLÄ TAVALLA VIHTI KASVAA !!!


Kylät ja kyläkoulut

Plats för profilbild

Naxu
18. april 2017 klockan 22.25.52

Sallimalla enemmän rakentamista kyliin, kunta takaisi kyläkoulujen oppilasmääräin säilymisen myös tulevaisuudessa. Samalla tarjottavaksi tulisi kohtuuhintaisia tontteja niille jotka eivät halua suuriin keskittymiin asumaan. Vallalla olevan näkemyksen/ideologian mukaan kun kaikki pitää tunkea mahdollisimman isoihin lähiöihin asumaan, lapset jättimäisiin koulukomplekseihin jne. Kuitenkin valtaosa ihmisistä haluaa asumiseltaan jotain aivan muuta. Tässä kohtaa kunnalla olisi mahdollisuus kuulla ihmisiä, mahdollisia tulevia kuntalaisia ja myös nykyisiä, tulevaisuudessa mahdollisesti entisiä kuntalaisia ja tehdä muutoksia jotka tukevat kunnan tasaista kasvua, eikä lopulta aja sitä muuttotappiokunnaksi, perämetsäksi Espoon takana...