Suositukset kuulostavat hyviltä. Oman kokemuksen mukaan ikäihmiset ovat usein haluttomia pyytämään apua. Olisiko mahdollista ottaa käytännöksi kotikäyntien tarjoaminen proaktiivisesti? Esim. kaatumiseen liittyviä riskejä voisi saada haaviin tällä tavalla.
MITOITUS 0.5 AIVAN RIITTÄMÄTÖN! SANON KOKEMUKSEN RINTA ÄÄNELLÄ!!TERVETULOA KAIKKI SUUNNITTELLIJAT HOIVAKOTEIHIN JA KOTIHOITOON VIETTÄMÄÄN VANHUUTTA!
SAISIKO JULKISUUTEEN AMMATTINIMIKKEET KETKÄ TÄTÄ OVAT OLLEET TEKEMÄSSÄ?
ONKO TIETO JUUREN RUOHOTASOLTA KYSYTTY TÄHÄN SUUNNITELMAAN?-EI RIITÄ ETTÄ TOIMISTO IHMISET KOKOONTUVAT JA SUUNNITTELEVAT-HE EIVÄT TODELLAKAAN OLE NÄHNEET KOTIHOIDON JA HOIVAKOTIEN ARKEA!!
Laatu tulee olla mitattavissa ja varsinkin muutoksen yhteydessä täytyy olla käytettävissä samoja mittareita ja mittausvälineitä kuin aiemmin , jotta pystytään tekemään vertailua entisen ja nykyisen toiminnan välillä.
Mitoitukset kuntoon, kuka tekee ja mitä, mihin koulutettua resurssia käytetään on avainkysymys. Tarvitaan mittareita, joilla asiat voidaan tuottaa esille. Painopiste ennaltaehkäisyyn ja osallisuuteen, myös omaisten.
Kun laitoshoitoa on purettu vuosien aikana niin entiset laitoshoidon asiakkaan ovat tällä hetkellä tehostetussa palveluasumisessa ja jopa osittain kotihoidossakin. Henkilöstömitoitus 0,5 on alakanttiin. S.14/suositus 1: asiakasrakennetta koskeva henkilökunnan mitoitus ja osaaminen - en oikein usko käytännössä toteutuvan, koska onhan tätä aikaisemmissankin suosituksissa tuotu esille.
Puhutaan riskiryhmistä ja suuret määrät palveluja tarvitsevien tarvitsijaryhmistä: Miten tähän tartutaan, kun sote uudistuksen jälkeen jää vain pieni siivu sotea eli ennaltaehkäisevää työtä?
Toimintakykyindikaattoreissa nojaudutaan enimmäkseen ikääntyneen koettuun terveyteen - kaipaan lisää objektiivisia mittareita.
LAADULLA ON TEKIJÄNSÄ: Riittävä määrä osaavaa henkilöstöä..... mitä hoidolla ja palvelulla tavoitellaan? Tästä osiossa sana VAHVISTETAAN onkin sitten muuttunut sanaksi VARMISTETAAN JOUSTAVASTI. Varmistetaan ylipäätään, että esim. tehostetussa hoidossa on hoitavaa henkilöstöä.
SUOSITUS 3. Koti- ja tehostetun palveluasumisen toimintayksikköjen henkilöstön välitöntä asiakasaikaa on lisättävä toimintatapoja uudistamalla. Miten todennetaan käytännössä? Mitkä indikaattorit toimintatapojen uudistamiseen? Kaiken edellä esitetyn joustavuuden päälle?
SUOSITUS 4. Kohdasta puuttuu mielestäni kaltoinkohtelu kokonaan - On toimittava siten, että henkilöstön taholta ei tapahdu asiakkaan kaltoinkohtelua tai syrjimistä. Tälle löytyy nopeasti myös indikaattori -> Ei yhtään kaltoinkohtelu- tai syrjintätapausta.
Henkilöstömitoitus ei ole hallituksen asettamien säästötavoitteiden mukaan realistinen. 0,5 työntekijää tehostetussa hoidossa on LIIAN vähän. Mutta jos tavoitteena onkin ottaa tehokkuus näissä yksiköissä työntekijöiden selästä, niin silloinhan se on sopiva. Kokemusta löytyy jo nyt siitä, miten asiakkaat saavat maata märissä vaipoissa ja nälissään kun ei ole auttavia käsiä. Laadukasta työtä toteutetaan myös vaipanvaihdon kellottamisella. Ei vaihdeta vaippoja tarpeen mukaan vaan työntekijämäärän ja vaippojen kulutusmäärän mukaan sekä joustavasti työntekijän voimavaroja säästäen. Indokaattoreista puuttuu tehostetun hoidon kohdalla kulutetut vaipat/asiakas/vuorokausi. Tällainen laatu lisää valitusten määrää valvontaan (no onhan silloin jollakin töitä kuljettaa papereita ja laatia vastauksia).
TEKONLOGIA. Kotihoidossa ja tehostetussa hoidossa tarvitaan ihmisiä. Tekonlogiaa tulee kehittää hyväksi rengiksi ei yksisilmäisesti isännäksi inhimillisyyden menettämisen ehdoilla. Teknologia on teknologiaa se ei ole inhimillinen, koskeva, lohduttava ihminen. Teknologiaa voidaan tuoda hyvinkin lähihoitajien työhön, mutta asiakaskontaktin ylläpitämiseen en sitä varustaisi. Jos 20 % lähihoitajan työstä voidaan korvata automatiikan tai robotiikan avulla, niin kuinkahan monta vaippaa sillä säästetään. Jos hoidettavia on 10 ja käytännön työtä tekee 2 hoitajaa vuorossa (muutkin ammattiryhmät kun on laskettu henkilöstömitoitukseen, mutta he ovat vapaalla), niin kuinka paljon asiakkaat saavat silloin ihmiskontaktilla toteutettua palvelua? 1,8 työntekijän verran. Tämä tekee yhtä asiakasta kohden noin 1 tuntia 13 minuttia/työvuoro, vähennettynä ruokien tarjolle panoon, kirjaamiseen, laadun seurantaan, yleiseen järjestelyyn, viestimiseen, lääkkeiden tarkastamiseen, pyykkihuoltoon, yllätyksiin jne. käytetty aika. Jotenkin uskon, että todellinen asiakastyö vie tuosta työajasta 13 minuttia. Korvataan se robotiikalla ja teknologialla.
Yhtenä vaihtoehtona palvelurakenteessa tulisi olla kuntouttava päivätoiminta (mm. vaihtoehdoksi omaishoitajien vapaaseen, erilaisille asiakasryhmille kuten: muistisairaat, fyysistä toimintakykyä parantamaan, psyykkisesti haasteelliset ikääntyneet, äkilliseen tarpeeseen jne.)
Henkilöstömiehityksen joustavuus, esim.saattohoitoon palveluasumisessa, käytöshäiriöisille sekä psyykkisesti haasteelliset ja vaikea muistisairaus.
Seniorineuvolat ja varhainen puuttuminen toimintakyvyn alentuessa
Mitoitusten tulee olla realistisia ja lähtökohtana ei pidä olla pääluku vaan hoidon ja hoivan tarve sekä toimintakyky ja sen muutokset. Laatusuosituksissa tulee huomioida henkilöstön hyvinvointi ja työturvallisuus ennakoivilla toimenpiteillä ja mittareilla ei jälkikäteisillä mittareilla kuten sairauspoissaolot jne. Lähijohtamisosaamisen varmistaminen on tärkeää hyvän hoivan ja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Työturvallisuuden vahvistaminen ja sen ohjaus sekä valvonta ajan tasalle mm. mahdolliset lain muutokset vastaamaan tätä päivää. Kunnissa painopiste ennakoivaan toimintaan mm. "ikääntyvien neuvolat" ennen palveluohjausta. Muiden maiden hyvät käytännöt mukaan. Nykyinen taloudellinen tilanne ei "kuuntele" suosituksia. Pitää olla vahvempaa ohjausta ja mahdollisia sanktioita. Jokaiseen kuntaan/ maakuntaan iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluvaltuutettu. Vahvempi yhteistyö iäkkäiden palveluja valvovan ja työpaikan työturvallisuutta valvovan viranomaisen kanssa. Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutukseen tarvittavat suosituksen mukaiset muutokset. Prosessien kehittäminen laatupoikkeamien jälkeen -> vaatii osaamista ja tietoa. Ammatillisen osaamisen lisääminen! Nyt yritetään ratkoa uusia ongelmia entisajan keinoilla, jotka eivät mahdollista ratkaisua.
Asia on niin että ikäihmiset ovat tämän maan hyvinvoinnin luoneet ja tehneet oman osansa sen eteen joten on kunnia ssia hoitaa heitä kunnolla.