Gå till innehållet

Tarkennukset palveluiden sisältöihin

Frågetecken 1
Enkät 1 månad kvar | Keski-Suomi 2021 -projekti (maakunta- ja sote-uudistus)

Suunnitelmassa kuvataan alustavasti keskisuomalaisten asukkaiden palveluiden järjestämistä tulevassa maakunnassa. Kerro vapaasti huomiosi suunnitelmasta.

Basuppgifter

Öppet: 4.12.2018 - 15.2.2019

Slutdatum: 15.2.2019

Bilagor

 • Inga bilagor
Ilmianna

De obligatoriska frågorna i enkäten är markerade med en asterisk (*).

Suunnitelmassa kuvataan alustavasti keskisuomalaisten asukkaiden palveluiden järjestämistä tulevassa maakunnassa. Kerro vapaasti huomiosi suunnitelmasta.
Svar
 • Hei,
  keväällä 2018 otimme kantaa järjestämissuunnitelman toisessa versiossa perheasioiden sovittelupalveluiden järjestämiseen (s.81). Haluamme edelleen muistuttaa Jyväskylän seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksen tarjoamasta perheasioiden sovittelupalvelusta, koska siitä ei ollut mainintaa Keski-Suomen järjestämissuunnitelman kolmannessa versiossa kappaleessa 30.1. Kasvatus- ja perheneuvonta. s. 107
  Uudessa järjestämissuunnitelmassa sanotaan, että perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan tukea vanhemmuuteen, apua perheen ristiriitoihin tai parisuhteen ongelmiin, harkitaan avo-/avioeroa, tarvitaan apua eron jälkeisiin vaikeuksiin. Järjestämissuunnitelmassa jatketaan: Työmuotoihin kuuluvat myös perhe-, pari-, yksilö- ja vuorovaikutusterapiat sekä eroon liittyvissä asioissa perheasiain sovittelu. Perhekohtaisen työn lisäksi osa hoitotyöstä toteutetaan ryhmämuotoisesti. Tätä kaikkea toteutetaan myös perheasiain neuvottelukeskuksen työssä. Olemme kuitenkin halunneet säilyttää tekemämme hoitotyön seurakuntien ylläpitämänä työnä, erityisesti kirkon tiukan vaitiolon vuoksi. Sen sijaan olemme jo v. 2015 tehneet Jyväskylän kaupungin ja useimpien Keski-Suomen kuntien kanssa sopimuksen perheasioiden sovittelupalveluista. Näin, koska sovittelutyön järjestäminen on lakisääteisesti ollut kuntien vastuulla ja perheasioiden sovittelua koskeva tiukka salassapitovelvollisuus on kirkon työssä vallitsevan linjan mukaista. Tällä hetkellä sopimusseurakuntamme, 19 Keski-Suomen seurakuntaa, kustantavat ennen eropäätöstä tapahtuvat neuvottelut, riippumatta siitä, ovatko asiakkaat ev.lut. kirkon jäseniä tai edustavatko he jotain muuta uskontokuntaa. Asiakkaat (yli 1000 henkilöä vuosittain) hakeutuvat sekä perheneuvontaan että perheasioiden sovitteluun oma-aloitteisesti, sovitteluun usein kuitenkin esim. lastenvalvojan ohjaamana. Perheasiain neuvottelukeskus palvelee Jyväskylän vastaanoton lisäksi myös Hankasalmen, Jämsän, Keuruun, Saarijärven, Äänekosken ja Viitasaaren sivuvastaanotoilla, sekä tarvittaessa HyPen tiloissa Laukaassa. Myös Keuruun sivuvastaanottomme on siirtynyt Keuruun perhekeskuksen tiloihin. Periaatteenamme on ollut palvella koko maakunnan asukkaita. Tällä hetkellä seurakunnat maksavat perheneuvontapalvelumme ja kunnat sovittelupalvelut. Toivomme, että tämä järjestely jatkuisi tulevaisuudessakin.
  terveisin Sirpa Salo
  johtaja
  Jyväskylän seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus
  Vapaudenkatu 38, 2.krs, Käyntiosoite Kilpisenkatu 4
  p. 040 1825770, 044 7747052 (ajanvaraus)