Gå till innehållet

Miten käyttäisit 30 000 € Kemin keskustan kehittämiseen?

Pratbubbla 148
Diskussion | Kemin kaupunki
Diskussionen har avslutats

Tee siis ehdotus ja perustele se hyvin. Eniten peukutetuista ehdotuksista kaupunginhallitus valitsee toteutukseen menevät.

Basuppgifter

Avslutat: 20.2.2019

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna

Velkojen maksamiseen

Plats för profilbild

Näännytetty veronmaksaja Kemissä
7. februari 2019 klockan 14.15.19

Raha käytetään velkojen maksuun. Veronmaksajille tulee viesti, että heidät kerrankin otetaan huomioon, ja veronmaksajille jää rahaa tehdä edes 1 ostos keskustan kaupoista, ja keskusta elävöittyy kuten kai olisi tarkoitus.

Plats för profilbild

ilmastonmuutos meneillään
20. februari 2019 klockan 8.47.42

Ex-kemiläinen skrivet av:

Kemin kaupungilla oli jo kaksi vuotta sitten velkaa 100 miljoonaa. 30000 euroa velkojen maksuun olisi kuin pieru Saharaan. Se ei näkyisi missään eikä vaikuttaisi kenenkään elämään mitenkään eikä elävöittäisi kaupunkia millään tavalla.

Kirjoittajan tiedot ovat vanhentuneet. Luulisi kaikkien nykyään tietävän asian oikean laidan tuosta kuluneesta sanonnasta, niin paljon on tiedotettu ilmastonmuutoksesta, jonka kourissa olemme.

Visa fler svar

Pyöräteitä

Plats för profilbild

pätkä lisää pyörätietä
7. februari 2019 klockan 15.27.43

Käytetään raha pyöräteiden rakentamiseen ja kohentamiseen. Jo tehty pyörätiesuunnitelma jättää vielä paljon kohtia ilman kunnon pyörätietä. Auttaa rollaattorilla kulkeviakin, kun nyt välillä on vaikeita kohtia joista ei niin vaan pääsekään, jolloin on jätettävä koko asiointireissu tekemättä.

Plats för profilbild

Vastarannan kiiskille
14. februari 2019 klockan 17.16.48

Vastarannan kiiski skrivet av:

Tienrakennus, pienimuotoinenkin, on liian kallista tällä budjetilla. Ottaa ihmiset huomioon projektin puitteet eli mittasuhteet.

Kohentamiseen riittää.

Visa fler svar

Täikönpuisto

Plats för profilbild

jospa lapsille
7. februari 2019 klockan 17.47.19

Päättäkää vihdoin, kumpien käyttöön Täikön lastenleikkipuisto on tarkoitettu, lasten vai päihteitäkäyttävien vanhusten, ja laittakaa puisto sitten SEN mukaiseksi.

Plats för profilbild

sekaan sopii
7. februari 2019 klockan 23.19.26

Kyllä puistossa on tilaa, siirretään koirapuistokin samaan. Lapset, koirat ja juopot mahtuu.


Puostokadut oikeaan käyttöön

Plats för profilbild

Sage
7. februari 2019 klockan 19.44.34

Noiden puistokatujen kävelykaistat tulis jatkaa suojatienä yli risteyksen. Kun ei kukkaan viitti niitä käyttää, kun pitäisi koukata risteyksissä aina nykyisten suojateiden kautta.
Nuo risteykset, missä on liikenneympyrä, vois liikenneympyrän ympäri tehdä myös suojatien tai poistaa ne levikkeet, tai panna koko risteyksen ajoradat suojatiealueeksi.
Nämä vois tuolla rahalla saada. Tietysti olis soma, jos vedettäos pinnoite myös puistokatujen kävelykaistoille, jotta ei niin kengät kärsis sateella ja korkkareillakin voisi kävellä.
Mun mielestä sauvosaaren autoliikenne on nykyisin niin kiireetöntä ja vähäistä, ettei autot tässä paljon häiriintyisi.
Ja mikä sen vihreämpää..

Plats för profilbild

Ei Saa
7. februari 2019 klockan 21.04.03

Ei asfalttia puistokäytäville (paitsi lasten liikennepuistoon)


Katupöly

Plats för profilbild

Lasten tulevaisuus
7. februari 2019 klockan 21.02.25

Pitäisi tehostaa keväällä katuhiekkapölyn siivoamista. Pölyn pienhiukkaset on todettu hyvin haitallisiksi ja erityisestilapset ovat vaarassa koska he hengittävät matalalla.


Pesulle

Plats för profilbild

pesulle
7. februari 2019 klockan 22.31.11

Pestään kävelykadulta pois ne maalaukset. Ei sovi yhteen muun rekvisiitan kanssa tyyliltään eikä väreiltään.

Plats för profilbild

pestään vaan
12. februari 2019 klockan 11.53.58

Kuka ne maalaukset on hyväksynyt? Ei varmaan sama joka on suunnitellut kävelykatuaukion, niin eri maailmasta ovat.


Meripuiston laululavan entisöinti

Plats för profilbild

Alfa
8. februari 2019 klockan 16.11.57

Laululavan rakenteet voisi palauttaa alkuperäisten piirustusten mukaiseksi. Nyt kun lumilinna on poistunut alueelta, ei näitä 1990-luvun virityksiä enää tarvita. Ne itse asiassa turmelevat paitsi lavan arkkitehtoonisen kokonaisuuden, myös haittaavat siellä tehtävien esitysten tekniikan rakentamista.
- Lavan etuseinästä törröttävä etuvalojen asennukseen tarkoitettu 50 mm teräsputkista rakennettu kehikko pitäisi poistaa ensimmäisenä. Se estää nostimien käytön, eli tämän päivän työmenetelmiä ei voi käyttää tilanpuutteen vuoksi. Ongelma korostui sen jälkeen kun lattiarakennetta uusittiin ja kavennettiin etuosastaan.
- Etuseinä on ruma ja pitäisi purkaa. Se estää myös lavan alkuperäisen kattorakenteen tuottamat heijastukset, jotka olisivat tärkeitä erityisesti kuorokonserttien aikana: lava vahvistaa akustisesti huomattavasti enemmän kuin mitä sähköisellä vahvistuksella on mahdollista saada aikaan.
- Sähköisesti vahvistettavia konsertteja varten kannattaa asentaa kiinteät nostimet + trussi, joilla saadaan taustakangas ripustettua bändin taakse.

Plats för profilbild

yhteisöksi
19. februari 2019 klockan 17.32.01

Tarvitsemme paikan, kuten Kemikammari, mutta isomman ja kaikille, ilman ohjelmia, johon ihmiset voivat mennä tapaamaan toisiaan ja kehittelemään, mahdollisesti kokoustamaan tai pitämään yleisötilaisuuden. Maksutta.

Yllättäen semmoista ei nyt ole. Tiloja on.

Visa fler svar

Vanhukset

Plats för profilbild

Minä
8. februari 2019 klockan 17.22.44

En laittaisi rahoja mihinkään muuhun, kuin erityisesti palvelukodeissa asuvien vanhusten virkistystoimintaan, mitä tällä hetkellä ei ole ollenkaan. Vanhusten pitäisi mm. päästä edes joskus ulos laitoksesta, mihin tarvitaan saattajia. Kaikilla ei ole paikkakunnalla omaisia tai ystäviä. Myös näiden kaitosten kaikenlaiseen
toiminnallisuuteen tarvittaisiin pikaista parannusta.

Plats för profilbild

eipä sentään
9. februari 2019 klockan 14.12.29

Kuuluu hoitokotien järjestää. Olisipa kummallista, jos kaupunki ensin kilpailuttaisi yrittäjät ja valitsisi edullisimmam ja sen jälkeen alkaisi maksaa yrittäjälle lisää sen päälle, mitä on sovittu. Ei olisi kai edes kilpailutussääntöjen mukaistakaan.

Visa fler svar

Ilmanlaatu

Plats för profilbild

turistien houkutin
8. februari 2019 klockan 17.56.05

Ruvetaan taas mittaamaan Kemin ilmanlaatua. Tarkkailu voisi kannustaa ilmanlaadun parannuksiin niin, että Kemi pian voisi mainostaa itseään maailmalla puhtaan ilman kaupunkina.


Mansikkanokka

Plats för profilbild

Riittapiitta
8. februari 2019 klockan 18.05.07

Mansikkanokalle uimalaituri, muutama pysyvä pöytä/ tuoli retkeilyyn. Siisti vessa. Koppeja ei tarvita enää nykyään.

Plats för profilbild

matti_adolfen
18. februari 2019 klockan 16.38.56

Onhan sinne laituria ym. varusteita suunnitteilla, mutta tämän rakentamisen painopsitealue näyttäisi olevan aallonmurtajan suunnalla. Samalle alueelle on ajettu maata jo kohta vuoden ajan, vaikka kaavoitus on menossa uusiksi. Nämä maansiirtotyöt olisi syytä keskeyttää, kunnes uusi kaava valmistuu.

Visa fler svar

Kokoontumispaikka ydin-keskustasta piiru ylemmäs

Plats för profilbild

Majsteri Rantaluola
8. februari 2019 klockan 18.41.16

Kemin ydinkeskustassa on yksi paikka, joka on erinomainen paikka keski-ikäisten hengata, kuitenkin katseilta suojassa.
Se on Bombuksen ja Kotipizzan välisestä kulkuaukosta avautuva sisäpiha, jonka varsinaisesta omistajasta en tiedä, kuka tai mikä se on.

Joka tapauksessa, tämä mini-patio voitaisiin valjastaa kansalaisten eli kaupunkilaisten oleskelutilaksi kesäisin. Paikalla olisi 5 - 7 puistonpenkkiä, vihreää tai keltaista tai punaista, joilla saisi istua, jos sopiva juttelukaveri löytyisi. Aurinko paistaa paikkaan luonnostaan läpi päivän ja iltapäivän. Kahvit oleskeluun voisi hakea Kotipizzasta, kaupunkiin monen poissaolovuoden jälkeen palanneesta yrityksestä. Yritykselle pitäisi antaa tonnin "stipendi", jotta se voisi ostaa parempaa kahvia ja paremman koneen kestityksen onnistumiseksi. Hyvät, tuoreet, jauhetutkin kahviböönat saa hieman ylempää kadulla olevasta pienpaahtimosta Lapin Uusi Paahto. Tämä olisi julkisen ja yksityisen sektorin välistä synergiaa. Paikkaa voitaisiin pitää ajan myötä julkisena treffipaikkana, samoin kuin Helsingissä Stockmannin kellon alle on halki vuosikymmenten sovittu kohtaamisia.

Paikka ei olisi tarkoitettu julkijuopotteluun, joten siksi partioivien liikkuvien poliisien tulisi käydä välillä hakemassa paikalle väistämättä eksyvät puli-veivarit putkaan. Koska paikka on hyvin lähellä poliisiasemaa, tämän ei pitäisi olla liian aikaaviepää tai hankalaa.

Koko ehdotuksen ajatuksena olisi vähentää nykyajalle ominaista yksinäisyyttä, vain kotona nyhjäämistä ja vain sähköisten stimulanttien varassa olemista. Yksinäisyys korostuu kaikissa kaupunkiympäristöissä, myös pikkukaupungeissa, kuten Kemissä.

On selvää, että paikka ei voisi toimia talvella, vaan realistinen sesonki toiminnalle olisi 1.5. - 30.9. eli 5 kk vuodessa.

Ehdotukseen ei menisi koko €30 000:ta vaan pieni osa siitä.


Harmaiden harrastustoiminta

Plats för profilbild

Harmaa pantteri
8. februari 2019 klockan 20.38.21

Harrastajien esityksiä, tapahtumia ja toiminta ennakoivan hyvinvoinnin merkeissä. Matalankynnyksen yhdessä omaehtoista yhdessäoloa.


Lapset/nuoret

Plats för profilbild

Toiveikas
8. februari 2019 klockan 21.00.28

Erilaisia tapahtumia ympäri vuoden lapsille/nuorille. Leikkipuistojen kunnostus ja niiden aukipito myös talviaikaan.

Plats för profilbild

rahaa on vähän
16. februari 2019 klockan 13.10.32

Tee siitä ehdotus skrivet av:

Kyllä. Rahan voi käyttää monella tapaa. Siksi tämä kysely on järjestetty. Minä haluaisin sen käytettävän lapsille ja nuorille suunnattuihin tapahtumiin :) Myös päiväkoti ja kouluasiat tärkeitä. Niistä voidi tehdä oman ehdotuksen tänne :)

Kaikkea saa kyllä haluta. Mutta raha ei riitä kaikkeen.

Visa fler svar

Kemi 150

Plats för profilbild

kemi 150
8. februari 2019 klockan 21.03.21

Istutetaan kaupungille 150-vuotispuita. (Istutettiinko Kemiin ollenkaan Suomi 100 -puita kuten muualla?) Puiden pitäisi olla sellaisia että kestävät elossa pitkään. Vaikkapa tavallisia pihlajia, ne selviytyvät täällä, kasvavat suuriksi ja ovat näyttäviä keväällä ja syksyllä ja vielä talvellakin toisinaan. Eivätkä ole erityisen roskaavia.

Plats för profilbild

poistuu
20. februari 2019 klockan 13.14.07

Puut pois skrivet av:

Kemin kaupungin virkamiehet vihaa puita. Kohta ei ole keskustassa vihreää.

Puistojakin tärvellään ja kaavoitetaan muuhun käyttöön kuten pysäköintipaikoiksi.

Visa fler svar

Roska-asiaa

Plats för profilbild

ilmastonmuutos
9. februari 2019 klockan 13.30.17

Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen haitallisesti juuri Kemiin. Kaupungin päättäjien tulisi lopettaa näpertely kaupungin omassa pikku talossa ja alkaa järjestämään roskien lajitteluasioita paremmalle tolalle niin että koko kaupungissa olisi kohtuullisen helppoa lajitella ja viedä kierrätykseen, varsinkin muovi. Muovijätteestä on kova kysyntä, joten sikälikinolisi motivoivaa.

Plats för profilbild

Poltan
20. februari 2019 klockan 10.54.13

Ja kärsin tuhkisten puutteesta. Samoin roskakorien. Vaikka kaupunki julistettaisiin sauvottomaksi, polttaisin silti. Riippuvuutta ei noin vain poisteta. Kaupunki sen sijaan voisi tarjota kaupunkilaisille vieroitustuotteita.

Visa fler svar

Savuttomuus

Plats för profilbild

LO
9. februari 2019 klockan 13.42.35

Kaupungin tulisi julistaa kauppojen edustat savuttomiksi alueiksi. Esimerkiksi CityMarketin pääoven vierusta on ollut pari viikkoa törkeässä kunnossa sen jälkeen, kun CM osoitti tupakointipaikan juuri siihen. Nyt paikalta oli viety ilm. kierrätykseen 6 kurkkupurkkia ja jätetty 1 purkki. Purkeissa olleet natsat ja muu roska oli kaadettu ikkunalaudoille ja maahan. Natsoja oli niin paljon että voi vain kuvitella, millaista ilmaa viereiset pyöröovet kierrättävät ruokakaupan tiloihin. Tätä kautta pitää lapsiperheittenkin tulla sisään. Samassa paikassa mummot odottavat taksejaan ja linja-autojaan (odotus on toisinaan hyvin pitkä). Vaikka vieressä tupakoidaan, eivät he voi vaihtaa paikkaa. Ensinnä kaupungin pitää lähettää terveystarkastaja käymään jokaisessa kaupassa neuvottelemassa että kauppa järjestäisi savuttoman alueen ovien lähelle, jospa se jo tehoaisi. Kirjaston edessä muuten on savuton alue, ja kirjastoon onkin mukava tulla.


Panostamista matkailu mielessä

Plats för profilbild

kemiläinen
9. februari 2019 klockan 14.06.21

Kemin Kaupungin sekä asukkaiden pitäisi yhdessä ymmärtää että Kemin matkailuvaltti ei ole pelkkää rakennettua vaan matkailun viettinä on myös se kokonaisuus jonka muualta tuleva kokee täällä käydessään. Ihmiset aistii kyllä hyvän meiningin. Ystävälliset asukkaat, iloiset, hyväntuuliset ihmiset, reipas ote elämään, hyvä asiakaspalvelu, palvelussa antaa aina enemmän mitä lupaa. Mielestäni perusjuttuja. Jokainen voisi miettiä miten minä itse kehitän tätä paikkaa omilla teoillani paremmaksi vaikken olisi minkään alan vaikuttaja. Konkreettisesti keskustan alueen ja rantabulevardin kehittäminen niin että siitä on iloa kaikkina vuodenaikoina. Mansikkanokan puistoon sekä rantabulevardille lisää tunnelmavalaistusta (ihasteltavaa) talveksi esimerkiksi valaistuja jääveistoksia olemmehan lumilinnakaupunki. Kemin myyntivalttina on myös kaunis luonto ja upeat vuodenajat. Korostetaan sitä! Kaupungille lisää kansaivälistä opastusta ja paikalliset palvelut enemmän tarjolle matkailijoille. Nostaisin palveluiden tasoa korkeammalle tasolle.

Plats för profilbild

Kävelyretkistä iloa
17. februari 2019 klockan 13.28.25

On paljon ollut puhetta matkailuhoukuttimien saamiseksi Kemiin myös kesäajalle. Meillä on upea luonto, mutta harva matkailija tietää, miten sinne pääsee. Kävellen pääsee parhaiten keskelle metsää ja merenrantaa. Meiltä puuttuvat merkityt patikkapolut. Toki meillä on ulkoilureittejä, mutta ne ovat enemmän teitä ja eri asia kuin polut. Niiden pitäisi olla sellaisia kiertoreittejä, missä lähtö ja paluu ovat samasta paikasta. Infotaulut ja kartat polun alkuun, kyltit polkujen risteyksiin. Välille nuotiopaikkoja ja laavuja. Se on vihreää ja kestävää Kemiä.

Visa fler svar

Päiväkodit ja koululaiset lumilinnaan

Plats för profilbild

Mummu
9. februari 2019 klockan 15.04.47

Päiväkodit ja koululaiset lumilinnaan nyt kun ympärivuotinenkin avautuu.

Plats för profilbild

nimi.merkki
14. februari 2019 klockan 17.23.54

Mummu skrivet av:

Kyllä, muistankin että pääsi käymään mutta ihmettelen miksi juuri ennen kuin linna suljettiin kokonaan, oli jo puoleksi sulanut siinä vaiheessa kun koululaiset sinne pääsi. Vaikka lipputulo menetystä varmaan tulee niin täytyy muistaa että suurimmalla osalla lapsista ei oo mahdollisuutta päästä linnaan ollenkaan juurikin korkeiden lipun hintojen vuoksi.

Ei linnassa ole lapsia kiinnostavaa. Mäkeä voi laskea ilmaiseksikin muualla.
Ja tietenkin lipputuloa meni, vaikka oli myöhäinen ajankohta, koska oli tiedossa että lapset sinne viedään. Todella virhe.

Visa fler svar

Kemin Elävoittäminen sekä vilkastittaminen

Plats för profilbild

Kemin Vilkastus
10. februari 2019 klockan 0.37.41

Kemin upeimmat ja vetovoimaisimmat vanhat rakennukset nopeasti kuntoon ja äkkiä käyttöön! Leipätehtaasta kulttuuritapahtumakeskus tai ravintola, kaikki rannan vanhat aitat auki ja myymälä/putiikkikäyttöön ja rannan tiilirakennus (kulttuurivoimala) käyttöön, siinä olisikin upea ravintolapaikka merinäkymällä. Isot ikkunat, luonnonvaloa sisään terassi meren puolelle. Vierasvenesatamaan satsausta meillä on Suomen Pohjoisin satama jossa vierailla ja ainoa Lapin vierasvene satama? Kaikki veneilijät ovat meille myös tärkeitä matkailijoita!

Plats för profilbild

Helga
18. februari 2019 klockan 23.00.02

Leipätehtaasta kulttuuritapahtumakeskus tai ravintola, kaikki rannan vanhat aitat auki ja myymälä/putiikkik

Mutta minne sitten menisivät Leipätehtaasta kehitysvammaiset ihmiset, joiden työ-ja harrastuspiste se nykyisin on?

Visa fler svar

Ylikäytävä/tasoristeys Ajoksen tien ja radan ylitse

Plats för profilbild

Rekiretki
10. februari 2019 klockan 7.34.07

Tehdään turvallinen tienylityspaikka Siikalahdelta meren puolelle. Nykyinen on hankala ja vaarallinen, Kraaselin sillan alitus jo riskipeliä
Ehdotan yien ylityspaikaksi Kivinokan kohtaa, siinä on jo valmis ylikäytävä, tarvitsee vain tehdä nousu Siikalahdelta rantaradan yli ja raivata reitti siihen tasoristeykseen. Tarvetta tälle on isolla joukolla retkeilijöitä, kalastajia ja viranomaisia, sillä Kemistä eteläänpäin tämä on ainoa merireitti, niin ettei tarvitse mennä laivaväylän yli. Oma riskinsä siinäkin.

Plats för profilbild

kenen vastuulla
10. februari 2019 klockan 10.50.28

Kuuluuko tämä ollenkaan kaupungille.


riippusilta

Plats för profilbild

mike
11. februari 2019 klockan 8.55.19

riippusilta selkäsaareen ja sinne maastopyörä polku

Plats för profilbild

Mummu
18. februari 2019 klockan 16.57.15

Tämä olisi loistava!! Olisi mukavaa jos saareen pääsisi muutenkin kuin veneellä.

Visa fler svar

käsityöpuoti

Plats för profilbild

kemiläinen
12. februari 2019 klockan 13.02.05

kaupunki vois laittaa käsityöpuodin jossa olisi turisteille tarjolla oikeasti kemiläisiä tuotteita matkamuistoja yms. käsitöillä ei leiville lyödä joten kaupunki voisi kemin käsityöläisiä avustaa lahjoittamalla tilat toiminnalle ja palkata sinne kauppaan myyjän niin saataisiin taas yksi työllistettyä samalla =) Nyt tilanne tuntuu olevan että kiinalaiset tulee tänne ja täällä on vaan kiinalaista krääsää tarjolla jota he saavat omastakin maastaan.

Plats för profilbild

Kaupunkilaisten olohuone
18. februari 2019 klockan 10.19.43

Kojut olisi pitänyt tehdä rantaan eikä typerälle Täiköntorille

Visa fler svar

tulitaiteilijat

Plats för profilbild

tuli
12. februari 2019 klockan 13.53.12

Rantaan esiintymään joku tuliryhmä/tulitaiteilijat esim. Tulikukka olisi lähin ryhmä oulussa. Tietysti jos kemistä löytyy alan harrastava ryhmä niin toki silloin kemiläiset esiintymään.

Plats för profilbild

ei turhuuteen
14. februari 2019 klockan 9.56.38

Turhaa rahanmenoa. Tärkeämpiäkin kohteita löytyy.


Pentti Korpelan kartoittamat vaellusreitit käyttöön

Plats för profilbild

Arjuaka
12. februari 2019 klockan 20.13.40

Pentti Korpelan ideoimat ja kartoittamat vaellusreitit käyttöön


Sisäsatama somistettava talvisin valopuilla

Plats för profilbild

Arleen
12. februari 2019 klockan 20.21.56

Sisäsatama aurattava kunnolla ja somistettava talvisin valopuilla, pikkukuusilla ja loput puut valaistava mansikkanokan puistosta sisäsatamaan plus Jalokivigallerian katon rajaan valo-havuköynnös takaisin ja oven viereen valokuusia. Ei riitä joulupukin satamakonttorin ja katariinan valaistusyksin, vaikka on hyvä alku toki. Eiköhän rantamakasiini ym osallistu valaisemiseen kun asiasta keskusteltaisiin Rantaremmin yritysten kanssa.

Plats för profilbild

ei enää valoja
13. februari 2019 klockan 17.25.30

Valoja on jo liikaa. Pääasia, eli revontulet, ei niiden takia näy.


Luistelurata metsään

Plats för profilbild

kemiläinen
12. februari 2019 klockan 22.06.29

Luistelurata metsään siis kapea ja pitkä luistelurata ei kenttä.

Plats för profilbild

En kannata tätä
16. februari 2019 klockan 13.19.23

Tekemistä skrivet av:

Kemin pitäisi kehittää tekemistä nuorisolle niin eivät viettäisi aikaansa kauppojen käytävillä. Esimerkiksi kiipeily puisto, Pelihalli, netti kahvila tmvs. Näin myös ainakin yksi kemiläinen saisi töitä..

Radalla täytyisi olla koko ajan valvonta, että se olisi turvallinen, ja olisi vaikea pitää kunnossa myös aina ilmojen vaihduttua. Siinä luisteltaisiin lujaa vauhtia, ja säröt ja möykyt olisivat vaarallisia. Pojat ajelisivat mopiolla ja kelkoilla siinä ja tekisivät ilkivaltaa. Vaadittaisiin kai valaistuskin. Liian kallis olisi ja jäisi pienellä käytölle, kun muitakin luistelupaikkoja on. Tulisi taas yksi turha investointi.

Visa fler svar

Suihkulähde sisäsatamaan

Plats för profilbild

2019ll
13. februari 2019 klockan 7.10.00

Kunnollinen suihkulähde nykyisen "paloletkun" tilalle. Sellainen, josta suihkuaa kauniisti vettä eri suuntiin ja eri korkeuksiin. Voisi vaihdella rytmiään, ja tietysti se valaistaisiin myös.

Plats för profilbild

joulunodotusta
16. februari 2019 klockan 14.36.41

2019ll skrivet av:

Valot voi laittaa hämäräkytkimellä. Olkoon touko-kesäkuun sammuksissa, elo-syyskuun pimeinä iltoina valaistuna. Ja vaikka väriäkin vaihtaen!

Tuo valaistus kuuluu joulunaikaan, mutta silloin ei suihkulähde toimi.

Visa fler svar

Esteettömyys

Plats för profilbild

miten olis
13. februari 2019 klockan 13.30.58

Kaupunki voisi kartoittaa keskustan esteettömyyden ja sen perusteella tehdä parannustöitä, kuten ramppeja, liuskoja ja kaiteita. Tuolla rahalla saisi puolikkaan hanketyöntekijän ja lopun voisi käyttää parannuksiin. Hanke voisi tuottaa tietoa, jota käytetään myöhemmin kaupungin kehittämiseen.

Esteettömyyttä voisi pohtia myös muulta kannalta. Esteettömyys pitää sisällään myös saavutettavuuden. Ovatko Kemin palvelut saavutettavia vaikkapa päihde- tai mielenterveysongelmaisille? Entä ikääntyneille? Tämä laajennus on tietysti epämääräinen ja menee pois keskustasta. Mutta fyysiseen esteettömyyteen tuo rahan voisi siis käyttää.

Plats för profilbild

tehty jo
13. februari 2019 klockan 17.29.17

Eikös tämä jo tehty pari v sitten. Ja parannuksiakin syntyi.


Liikennemerkit ja kyltit

Plats för profilbild

Kyltti
14. februari 2019 klockan 7.13.01

Liikennemerkit ja opasteet voisi uusia. Ne ovat niin haalistuneita ja lähes kaikki vinossa, että tulee koko kaupungista rähjäinen vaikutelma.
Rumin oli Peurasaaren opasteviitta, joka onneksi on jo uusittu.

Plats för profilbild

liioittelua
15. februari 2019 klockan 17.18.08

lähes kaikki ei ole vinossa, ja keskustan merkit on hyviä.


Mm nää

Plats för profilbild

Kemi
14. februari 2019 klockan 16.52.52

Liikenne merkit uusia,nuorisolle joku skeitti paikka ja mm nuorisolle kehittää tilat jossa myös olis pienille eka luokasta ylös päin ois kerhotoimintaa viikoloppusin. Ja aikuisille kehittää kuntoilu paikka tai vastaava ulos ja nämäki tänne lähemmäs syväkangasta missä on nuorisoo jne kun kaupunkii.

Plats för profilbild

skeittipaikalle EI
15. februari 2019 klockan 9.43.17

Skeittipaikat ovat niin meluisia, että lähistöllä asuvat saavat ison häiriön niistä, ja skeittaajat saavat kouulovaurioita ja muitakin vammoja, joiden hoito tulee kalliiksi veronmaksajille.

Visa fler svar

Sarjis

Plats för profilbild

Hanna
14. februari 2019 klockan 19.59.14

Rahat Sarjiksen uudelleen avaamiseen ja lasten kulttuuritoimintaan


Ulkokuntosali

Plats för profilbild

Kuntoilua
14. februari 2019 klockan 21.40.38

Monipuolinen ulkokuntosali esimerkiksi Mansikkanokalle tai muualle keskustaan. Hyvä paikka voisi olla lasten leikkipaikan läheisyydessä, jolloin lastenvahdit voisivat samalla kuntoilla ja pitää silmällä lapsia. Muunmuassa Lahdessa on tällaisia leikkipaikan ja aikuisten kuntoilupaikan yhdistelmiä.


Pyörätelineet

Plats för profilbild

Sykkeli
14. februari 2019 klockan 22.33.40

Kiinteitä pyörätelineitä? Kesäisin keskeisillä paikoilla ei ole pyörille telineitä.

Plats för profilbild

matti_adolfen
18. februari 2019 klockan 16.44.40

Pyöräteline on ongelmallinen nykyisille vannejarruisille pyörille. Pienikin vääntymä renkaaseen, ja jarrut hankaavat päälle. Vanteen oikaisu on kallista lystiä, sitä ei oikein viitsisi tehdä sen vuoksi että pyörää vahingossa tönäisee kun se on telineessä.

Visa fler svar

Ranta kuntoon

Plats för profilbild

Kyllästynyt toppahousuihin
15. februari 2019 klockan 8.57.01

Ranta kuntoon, paikat auki vuoden ympäri. Raha odottaa ottajaansa mutta täällä sitä ei tunnuta ymmärrettävän, mahtava maisema kesällä/talvella mutta vain kesällä paikat auki. En ymmärrä, en todellakaan ymmärrä.


Viihtyvyys

Plats för profilbild

Kemiläinen
15. februari 2019 klockan 17.42.13

Yhteiseen viihtyvyyteen. Istutuksia, penkkejä, pyörien lainajuttu oli hyvä idea, niitä voisi olla enempi.


Sisäsatama

Plats för profilbild

Rstuning
15. februari 2019 klockan 18.17.44

Sijoittaa rahat sisäsataman ja mansikkanokan rantaviivalle. Siistiä se pusikko ja tehdä kunnon rantatie.


Hauskuutta Kemiin

Plats för profilbild

Anita
15. februari 2019 klockan 18.55.11

30 tuhatta euroa ei ole kovin suuri raha. Kivaa olisi jos Kemissä voisi olla hauskoja patsaita, joista kaupunki voisi ajan mittaan tulla kuuluisaksi. Esimerkiksi Oulun toripoliisi tunnetaan muuallakin Suomessa. Rajalla on sydän, jossa pariskunnat ovat käyneet kuvaamassa itseään. Patsas/patsaat voisi olla sellainen, mihin voi mennä itse mukaan kuvattavaksi, ei kuitenkaan sellainen, josta kasvot työnnetään johonkin reikään. Netistä saa paljon ideoita "hauskimmat patsaat.

Plats för profilbild

kehityskelpoinen ajatus
17. februari 2019 klockan 14.29.29

merikaupunki skrivet av:

Olen ehdottanut, että valtameripurjehtija Olavi Kivikoskelle tehtäisiin muistopatsas sisäsatamaan. Mies teki historiaa vuonna 1953 purjehtimalla yksin Kemistä New Yorkiin ilman mitään nykyaikaisia suuntimalaitteita. Mies myös palasi Atlantin takaa Kemiin. Tuo teko on niin kovaa luokkaa, että ansaitsisi patsaan.

Sen ympärille pitäisi saada jokin yleisempi turismiin liittyvä teema, jotta aloittajan ajatus toteutuisi, jotain että nyt olet onnistunut löytämään tänne, tämä on päätepiste. (Nähdä Napoli ja kuolla, mutta toisin sanoin)

Visa fler svar

Kävelykadulle penkkejä

Plats för profilbild

Mv19
15. februari 2019 klockan 21.01.00

Kävelykatu on nykyään ollut todella kaunis ja rehevä. Viidakko keskellä kaupunkia. Siitä on kiva kävellä läpi, vaan kivempi olisi, jos siinä ihmiset viettäisivät aikaansa. Niissä sermeissä on kyllä penkit, mutta penkkejä pitäisi olla paljon enemmänkin. Suomalainen ei vieraan viereen istahda, varsinkaan jos sinä sattuu olemaan joku ryypiskelemässä. Istutuslaatikoiden kylkeen penkit ja niiden taideteosten läheisyyteen.

Plats för profilbild

Turha katu
16. februari 2019 klockan 13.27.38

Raha tulisi käyttää kävelykadun avaamisen autoliikenteelle ainakin toiselta laidalta. Miksi penkkejä pitäisi olla enemmän, kun ei nykyisissäkään kukaan istu, ei edes ryypiskelijät? Kävelykadun varrelta on jo lähes kaikki näyteikkunatkin hävinneet, on vain mm. fysioterapialiikkeitä ja ravintoloita, joilla ei ole näyteikkunoita. Kadun varrelle ei ole siis aihetta tulla kävelemään aikeena ostaa jotain heräteostoksia, kun ostettavaa ei ole. Kävelykadun tekeminen oli ISO MOKA, joka vaikeutti liikennettä, hävitti kauppoja ja huononsi ilmanlaatua, koska autojen pitää nyt kierrellä ylimääräistä ja etsiä parkkipaikkaa, kun nekin hävitettiin.


Rahastoidaan

Plats för profilbild

Järki-ihminen
16. februari 2019 klockan 13.30.47

Säästetään nämä pakkorahat muutamalta vuodelta niin että lopulta on käytettävissä summa, jolla saadaan jotain oikeaa, esim. hävitetään turha kävelykatu ja järjestetään liikenne taas kuntoon niin kuin se ennen oli.


Vaellusreittejä Kemiin

Plats för profilbild

Kävelyretkistä iloa
17. februari 2019 klockan 13.10.29

Esitän ja muistutan, että kaupunki viimein panisi alulle hallituksen 27.3.2017 ja 26.2.2018 hyväksymät Kemin ympäristön vaellusreittialoitteet. Nämä sopivat täydellisesti "Vihreä ja kestävä Kemi" - teeman alle. Merkityt ympyräreitit maastossa lisäisivät kaupunkimme viihtyisyyttä ja luontomatkailullista houkuttelevuutta sekä tarjoaisivat kaupunkilaisille ja turisteille mielenkiintoisia ja innostavia vaihtoehtoja kävelyretkiin kauniissa Meri-Lapin luonnossamme.

Suunnitelmaan kuuluvat Takajärvi-makeavesikanava-Pertajärvi-Takajärvi reitti (7,5 km), Takajärvi-makeavesikanava-Putkensuu-Ristikangas-Pertajärvi-Takajärvi reitti (17,5 km), Kuivanuoron kierros (7,5 km), Vähäkuivanuoron kierros (4 kilometriä) ja Ajoksen kierto (5,7 km). Näiden kiertoreittien vaativuusluokat vaihtelevat helposta kohtuullisen vaativaan.

Pitkällä reitillä olisi mahdollisuus tutustua historiallisiin kohteisiin joihin kuuluvat lentokentän takana olevat saksalaisten lentokonehallin ja bunkkerin sekä pommivaraston jäänteet. Vastikään liikapuustosta karsittu makeavesikanava tarjoaa ainutlaatuisen kauniin ja kasvistoltaan rikkaan luontopolun. Heinäkuussa kanavan vedenpinnalla kukkii keltavalkoisena mm. järvisätkinlauttoja. Vanha kivilouhos "Kivilonka" on toiminut salatanssien pitopaikkana ja sieltä on louhittu graniittikivet Kemin kirkon sokkeliin.

Kuivanuoron reitillä voi tutustua mm. uiton historialliseen rantaan sekä Meri-Lapin kauneimpaan riippusiltaan. Mustakarinnokalta avautuu upea merinäkymä ja tänne sopisi laavu erinomaisesti. Ajoksen reitillä ohitetaan Murhaniemen luonnonsuojelualue, jonka laavu sijaitsee henkeäsalpaavan kauniilla paikalla rantakalliolla avomeren äärellä. Meri-Lapin jyhkein kuusi. "Pirtukuusi" tarjoaa palan 20-luvun kieltolain aikaista historiaa. Reitin lähtöpisteessä venäläisten sotavankien hautausmaa muistuttaa meitä sodan kauhuista.

Liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain arviolta kahden miljardin euron kustannukset. Vaikka liikkuminen on jokaisen oma valinta, ei yhteiskunta, kaupunki, saa sulkea silmiään liikunnan eriarvoistumiselta. Teoreettinen vapaus ja mahdollisuus liikuntaa ei riitä. Kuntien on luotava mielekkäitä ja edullisia, mieluimmin maksuttomia liikuntamahdollisuuksia ja siten innostettava asukkaitaan aktiivisuuteen. Kävely on yksi suosituimmista ja terveellisimmistä liikuntamuodoista ylläpitää ja kohentaa kuntoa. Käveleminen ei katso ikää tai kuntotasoa. Se on tärkeää kaikille huippu-urheilijoista ikääntyneisiin, urheilulääkärit sanovat.

Eri yliopistollisten tutkimusten perusteella noin puolen tunnin reipas kävelylenkki useampana päivänä viikossa on hyvinvoinnin kannalta riittävää. Seuraavassa kymmenen osoitettua kävelemisen tuottamaa myönteistä vaikutusta. Ryhti kohenee ja lihakset vahvistuvat. Luusto pysyy kunnossa. Rasva- ja sokeriarvot paranevat. Nukahtaminen helpottuu. Mieli pysyy virkeänä, se saa ajatuksen juoksemaan. Kävely lisää elinvuosia - hidastaa fysiologisia muutoksia. Sydän pysyy terveenä. Painonhallinta helpottuu, se laittaa ruokarytmin kuntoon. Riski sairastua vakavasti pienenee - syöpäriski vähenee ja lopuksi stressi vähenee. Kävely antaa pohjan kaikelle muulle tekemiselle.
Visa fler svar

Tie Ajoksen hiekkapankille

Plats för profilbild

merikaupunki
17. februari 2019 klockan 13.35.12

Ajoksen hiekkapankki on ainutlaatuinen rantakohde Kemin alueella. Se on hyvin suosittu uimareiden ja veneilijöiden keskuudessa, mutta osittain mutapohjainen polku sinne menee kosteiden punkkipusikoiden läpi. Ei olisi suuri työ ajaa muutama sorakuorma ja tasoittaa polku Ajoksen tieltä rantaan.


Osuuskunta johonkin oikeaan rakennukseen

Plats för profilbild

Tennistossut
17. februari 2019 klockan 21.30.28

Kemissä puuhattiin osuuskuntaa noin vuosina 2012 - 2015 työttömien työllistämiseksi. Sille olisi edelleen tarvetta, mutta tällä kertaa sen voisi toteuttaa eri tavalla. Koska kaupungissa on paljon tyhjillään olevaa tilaa ennen konttoreina ja liiketiloina toimineissa rakennuksissa, jokin näistä voitaisiin irrottaa osuuskunnan työtilaksi.

Perusideaan saisi kulutettua tuon 30000 euron hankerahan ostamalla sopivan hintaisia laitteita ja irtaimistoa.
Itse kiinteistö pitäisi vuokrata tai ottaa käyttöön jonkin muun momentin tai rahan kautta.

Työtilan saisi ilmaiseksi, jos olisi mukana hankkeessa te-keskuksen kanssa sovitusti jo jonkin aikaa jatkuneen työttömyyden jälkeen. Työtilassa voisi harjoittaa omaa ammattiaan ympäristössä, joka olisi työntekoon kannustava, LVI-huollettu, hyvin valaistu, sosiaalitilalla varustettu ja kaupungin keskustassa. Mahdolliset työpisteet voitaisiin erottaa sermein kuten avokonttoreissa. Osuuskunta tarjoaisi käyttöön sellaiset laitteet, joita kaikki tarvitsevat, jotka ovat kalliita ja joita käytetään helposti yhteiskäytössä, eli laserprintterin, skannerin, kopiokoneen, WiFi-reitittimen ja mahdolliset muut laitteet; nitoja, rei'ittäjä, laminoija yms. mekaanisempaa konttoritarviketta. Toiminimiyrittäjyys ei jäisi ainakaan arkisesta tuesta kiinni. Itse ammattiin liittyvän koneiston ja laitteiston ja oman tietokoneen sekä mapit ja paperit hankkisi osallinen itse. Ideaan voisi kytkeä startin jälkeen osallistujien omalla tai muulla rahoituksella muita palveluja kuten yhteiset kotisivut, yhteinen laskutus, yhteinen kirjanpito.

Plats för profilbild

Tennistossut
20. februari 2019 klockan 18.00.50

reilua? skrivet av:

Kuka muu yrittäjä saa kaupungilta ilmaiset tilat ja laitteet? Olemassa on jo yksi osuuskunta, sinne voi liittyä ja laittaa heidän toiminnasta kehittämisideoita.

Työttömyyttä voi hoitaa halvalla tai kalliilla; tämä on se suhteessa halvempi tapa hoitaa työttömyyttä (sosiaalista epäkohtaa, joka ei mene pois), sillä siitä puuttuu huonot elementit kuten kämpässä makaaminen, eristyminen, juopottelu jne. Vaikka osuuskuntalainen saa, hän myös antaa.

Visa fler svar

Puisto kaikenikäisille

Plats för profilbild

Mummo
18. februari 2019 klockan 9.00.30

Laitetaan puisto,,jossa lapset,vanhemmat ja ikääntyvät viihtyvät yhdessä!

Plats för profilbild

olipa kerran
18. februari 2019 klockan 9.46.01

Tällainen puisto olikin olemassa lasten liikennepuiston vieressä, mutta koirapuiston tulo pilasi sen ja uudet puistoa koskevat suunitelmat tuhoavat ouiston kokonaan. Miksi pilataan suosittu puisto, miksei rakenneta uusia toimintoja muualle kuin puistoon, onhan Kemissä maata.


Edelleen matkailun mahdollisuuksien kehittäminen

Plats för profilbild

AHu
18. februari 2019 klockan 10.02.32

Mansikkanokan" puiston" kunnostus oikeaksi puistoksi. Tenniskentän rakentaminen Sauvosaaren kentän sos.tilojen taakse. Peurasaaren koulurakennuksen purku, jotta saamme ison kenttätilan kaupungissa järjestettäville ulkoilmakonserteille ja muille tapahtumille. Vanhan suojeltun voima-aseman taakse niemen-nokkaan leirialue.

Plats för profilbild

matti_adolfen
18. februari 2019 klockan 16.51.27

Urheilukentän kunnostussuunnitelmaan kuuluu tenniskentän siirto hiekkakentän takamaastoon, valitettavasti sen tieltä joutuu kaatamaan puita, mikä ei ole hyvä juttu mansikkanokan puistossa: puut suojaavat nyt toisiaan tuulelta, ilman suojaa ne eivät kestä pystyssä, maaperä ei ole riittävän tukevaa tähän.
Puistosta voisi koettaa täyttää/kuivattaa sen mutalammikon, joka kesällä toimii sääskien kutemapaikkana. Muuten puisto pitäisi rauhoittaa rakentamiselta kokonaan.
Puiston kaavamuutos on vireillä, toivottavasti rakentamisen kokonaan kieltävä vaihtoehto voittaa ja puisto säilyy kokonaan virkistysalueena, ilman kerrostaloja ja läpikulkutietä


Jääveistoksia

Plats för profilbild

Teemu
18. februari 2019 klockan 11.04.46

Kemin suurin matkailuvaltti on lumilinna, mutta sen linnan olemassaolo ei näy keskustassa millään tavalla. Mielestäni ympäri kaupunkia pitäisi tehdä hienoja valaistuja jääveistoksia, niistä on turistien lisäksi iloa myös paikallisille.

Plats för profilbild

ei menneentalven lumiin
19. februari 2019 klockan 15.40.20

Kaupungin tulisi hengittää matkailua skrivet av:

Oli se sitten pysyvää tai väliaikaista näkyvyyttä niin tämä pitäisi toteuttaa! Lumilinnan näkyvyyttä kaupunkiin ja ylpeydenaihetta kannettavaksi. Kaupungin ja asukkaiden tulisi yhdessä puhaltaa yhteen hiileen. Vastarannan kiiskeily ei vie meitä mihinkään. Herätäänpäs kaikki tähän päivään ja katsotaan tulevaan. Potentiaalia on yltää vaikka mihin matkailukaupunkina. Yhdessä voidaan onnistua.

Tulevaan katsovat he, jotka haluavat sijoittaa säilyään ja pysyvään.

Visa fler svar

Vihreä ja Hyvinvoiva Kemi

Plats för profilbild

Hyvinvointihaaste
19. februari 2019 klockan 13.23.05

Panostetaan ihmisten hyvinvointiin, liikuntaan, ulkoiluun, puhtaaseen ympäristöön. Lisää retkeilyreittejä ja laavuja lähimaastoihin! Fatbikereittejä. Pyöräreittejä. Hiihtoreittejä. Parannetaan uima-rantoja.

Kemissä on lyhyet välimatkat. Autojen ja mopojen päästöt erityisesti keskustan alueella voisi jättää mahdollisimman pieniksi.


Lava kävelykadulle

Plats för profilbild

Kintas
19. februari 2019 klockan 14.17.53

Kemin kävelykatu ei ole ihan niin käytetty, kun se voisi olla. Yksi syy huonolle käytölle on sen kaltevuus. Varsinkin tapahtumien yhteydessä teltat, grillit, pelikoneet sekä muut härvelit vaativat sen, että ne ovat tasaisella maalla.
Ehdotan, että kävelykadulle rakennetaan lava. Mielellään sinne City Kulman päähän. Lavaa voisi käyttää tansseihin, teatteriesityksiin, kahvilan terassina, miksei olutkuppilankin ja moneen muuhun tarkoitukseen. Ja samalla kävelykadulle uutta ilmettä.


Selfiepaikka keskustan

Plats för profilbild

Kintas
19. februari 2019 klockan 14.24.26

Se että Kemi on Lumilinna-kaupunki, näkyy aika vähän Kemin keskustassa. Nyt Kävelykadulla ja Täiköntorilla on ollut upeita lumiveistoksia ja mieletön LumiVisio-tapahtuma. Kun matkailijat ottavat kuvia Kemistä, ne on otettu aika pitkälle sellaista taustaa vasten, ettei niiden tiedä olevan Kemistä, ellei niissä lue niin. Ehdotan, että Kemin Keskustaan tehdään esimerkiksi Täiköntorille hauska selfien-ottopaikka, jossa toistuu merellisen vihreän Kemin teemat ja lukee Kemi. Näin ihmisten hyvä fiilis ja tarinat Kemistä välittyvät sosiaalisen median kautta ympäri pallon.


Soitinpuisto

Plats för profilbild

Kati
19. februari 2019 klockan 14.44.52

Elävöitetään kävelykatua ansinnäkin poistamalla ne tuuliesteet ja sitten tekemällä siitä lapsille jännittäväpaikka leikkiä. Tehdään kävelykadusta soitinpuisto Hyvinkään kirjastoaukion tyyliin. Soittimet ovat isoja, kuin taideteoksia ja niistä lähtee vähän ääntä, mutta ei niin paljon, että se synnyttäisi häiritsevää meteliä. Soittimet ovat myös kivannäköisiä, niillä on mukava leikkiä ja aktivoivat myös aikuisempaa väestöä. Soitinpuisto toisi mukavasti keskustaan säpinää ja lapsille kaivattua tekemistä. Ja onhan Kemi Kulttuurikaupunki, jossa on paljon hyviä taiteilijoita ja loistavaa musiikinopetusta.

Plats för profilbild

ei ole sopiva
20. februari 2019 klockan 10.25.52

Sijainniltaan paikka ei sovellu leikkipaikaksi. Ja tuloksena olisi uusi "täikön lastenleikkipuisto" koska samassa tilassa olisi alkoholiravintolan terassi. Parempi paikka olisi varsinainen täikön lastenleikkipuisto muokattuna niin, että se olisi vain lapsille. Vaikka en kannatakaan tätä ideaa ollenkaan.