Gå till innehållet

Minkälaiset turvallisuuden ilmiöt sinua huolestuttavat arjessa?

Pratbubbla 3
Diskussion | Sisäministeriö
Diskussionen har avslutats

Basuppgifter

Avslutat: 30.4.2019

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna

Lapin liikenneurvallisuus

Plats för profilbild

Backwoods
27. mars 2019 klockan 6.56.11

Lapin kasvavan matkailun myötä lisääntyy vuokra-autolla liikkuvien talviolosuhteisiin tottumattomien kuljettajien määrä. Kun osa näistä kuljettajista tulee em. puutteen lisäksi maista, joissa käytännössä ei ole tai ei noudateta liikennesääntöjä, on kyseessä yhdistelmä, joka vaarantaa myös muiden tielläliikkujien turvallisuuden.


Turvallisuusriskit Lapissa

Plats för profilbild

Johanna
27. mars 2019 klockan 12.43.40

Matkailijamäärien räjähdysmäinen kasvu Lapissa on aiheuttanut erilaisia turvallisuusriskejä. Uutisten ja tilastojen valossa onnettomuuksien (mm. liikenne- ja moottorikelkka ja eksymisonnettomuudet) lisääntyminen korreloi luonnollisesti matkalilijamäärien kasvun kanssa. Pitkät välimatkat ja ihmisen kylmäsuojaus tuovat omat haasteensa. Huolestuttavaa on myös, että lentomatkustaminen kuormittaa ilmastoa hiilidioksidipäästöillään ja lisääntyvä lentojen määrä lisää lento-onnettomuusriskejä.


Kyberturvallisuus

Plats för profilbild

Kyseppi
28. mars 2019 klockan 14.44.03

Arjessa joutuu koko ajan enenevissä määrin hyödyntämään erilaisia sähköisiä alustoja niin arkisten kuin työasioiden hoitamiseen. Näiden alustojen ja järjestelmien turvallisuus aiheuttaa huolta. Voiko esimerkiksi pikaviestipalveluita hyödyntää luottamuksellisten asioiden hoitamisessa? Tätä kautta myös julkiset palvelujärjestelmät ja niihin liittyvät turvallisuuskysymykset nousevat esille. Minkälaisilla järjestelmillä esimerkiksi yksityiset sairaustiedot suojataan väärinkäytöksiltä? Tässä tapauksessa huolta aiheuttava turvallisuuden ilmiö on luottamuksen puute teknologiaan ja sen hyödyntämiseen.

Arjen turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa myös yhteiskunnallisen järjestelmän toimiminen. Sote-uudistuksen käytäntöönpanon vaikeudet nostavat huolta arjen palveluiden saatavuudesta ja niiden toteutumisesta tasapuolisesti. Turvallisuudessa on mielestäni kyse monessa määrin luottamuksesta rakenteisiin ja järjestelmään. Luottamus on subjektiivinen kokemus ja ainakin itse koen turvattomuuden tunnetta, jos sairastuttuani pelkään tippuvani pois järjestelmän prosesseista.

Turvallisuuden ilmiöistä huolestuttavat siis järjestelmän rapistuminen ja sen valuviat. Turvallisuuden rakenteiden murentuminen aiheuttaa turvattomuutta omassa arjessani.