Korjausten niputtaminen lyhentää asumisen haitta-aikaa. Avustukset helpottavat päätöksiä. Näin saadaan parempaa asumisviiihtyvyyttä ja energiataloudellista asumista.
Kaikki kiinteistöön kohdistuvat korjaukset pitää voida tapauskohtaisesti jaksottaa kiireellisyysjärjestyksessä ja taloudellisten resurssien mukaan. Tästä strategian toimeenpanosta ei pidä luoda yksittäisten asukkaiden taloudellista painajaista.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö:
Pitkän aikavälin peruskorjausstrategian luonnos ei nykymuodossaan huomioi asumisturvallisuutta riittävästi. Strategialuonnoksessa paloturvallisuus on jäänyt liian vähäiselle huomiolle. Samalla, kun korjataan, on keskeinen mahdollisuus parantaa asumisturvallisuutta kaikkien väestön edustajien ja erityisesti erityisryhmien osalta. Ikääntyneiden ja muista syistä mm. muistihäiriöiden takia toimintakyvyltään alentuneiden ihmisten määrä on voimakkaasti kasvava. Vähintäänkin yli viidesosa väestöstä lukeutuu tähän ryhmään.
Energiatehokkuutta parantavassa korjauksessa tulisi päivittää vanhan rakennuksen turvallisuus nykyvaatimusten tasolle. Tämä parantaisi ihmisten yhdenvertaisuutta asumisturvallisuudessa.
Asumisturvallisuutta tulisi tarkastella nimenomaan laaja-alaisena käsitteenä:
• palo- ja poistumisturvallisuus
• varautuminen
• pelastustoiminta
• kiinteistön turvallisuus
• liikkumisen turvallisuus
• henkilöturvallisuus ja turvallisuuden tunne
o ihmisen oma / hoidettavan potilasturvallisuus
o hoitajan työturvallisuus
o ulkopuolisten turvallisuus
• tapaturmat
• rikosturvallisuus
• taloudellinen turvallisuus
Tulipalo läpäisee kaikki turvallisuuden osa-alueet. Se voi olla ympäristöriski ja vaikuttaa mm. tapaturmiin, toiminnan turvallisuuteen, tietoturvallisuuteen tai rikoksilta suojautumiseen ja ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi hoitolaitoksissa on tunnistettu ilmiö, että varastelu lisääntyy tulipaloissa.
Asumisturvallinen ympäristö on myös kustannustehokkaampi tapaturma- ja hoitokustannusten osalta. Kaatumistapaturmat ovat yleisin tapaturmaisen kuoleman syy ja vammautumisen hoitokustannukset ovat merkittävät. Avun ja avustamisen tarve voi vähentyä turvallisessa asumisympäristössä. Jos oma asunto on suunniteltu turvalliseksi, se vähentää paineita laitosasumiseen siirtymiseen. Samalla kun tehdään toimenpiteitä korjaamiseksi, voidaan kustannustehokkaasti parantaa asumisturvallisuutta.
Nyt tekstissä on mainittu paloturvallisuussäädökset loppupuolella. Sen lisäksi suunnittelussa, rakentamisessa sekä muutostöissä pitää edellyttää laajempaa asumisen turvallisuuden osaamista. Näkökulma pitää ottaa määrätietoista huomioon myös koulutuksen kehittämisessä.
Turvallisuus ei ole asia, jota voisi tarkastella rakennuksen elinkaariedullisuuden kautta (6.2 koulutus ja osaaminen, s. 36). Taloudelliset vaikutukset yksilölle ja yhteiskunnalle pitää ymmärtää nykyistä laajemmin saavutettuina hyötyinä hyvinvoinnin kannalta.
Energiatehokkuutta tavoittelevassa rakentamisessa myös korjaustöiden osalta tulee ottaa huomioon palo- ja poistumisturvallisuus. Esimerkiksi energiatehokkaiden ikkunoiden tulee olla sellaisia, että ne saa tulipalon sattuessa rikki tai auki.
Korjausrakentamisen omarahoitus:
Kuten tekstissä jo nyt todetaan, on osalla asukkaista niukat mahdollisuudet korjausrakentamisen omarahoitukseen.
Omarahoitusosuuden rahoitustyökalujen kehittäminen on välttämätöntä, jotta pystytään vähentämään tarvittavan korjausrakentamisen taloudellisia esteitä. Tuella ja rahoitusinstrumenteilla voitaisiin parantaa asumisturvallisuutta, jos sillä voidaan välttää tarpeellisten korjausten lykkääminen myöhempään asukkaiden madaltuneen maksuvalmiuden takia. Ihmisiä tulisi lisäksi suojata hyväksikäytöltä korjaustoiminnassa, jotta ei teetetä esimerkiksi ikääntyneillä tai muistisairailla ihmisillä korjauksia, jotka ovat tarpeettomia tai ylihinnoiteltuja. Korjausrakentamisen kustannukset kuormittavat muutenkin asuntojen omistajia ja erityisesti pieni- ja keskituloisia ihmisiä, joilla käytettävissä olevat varat ovat pienet.