Gå till innehållet

Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa saati lakkauttaa

Pratbubbla 66
Diskussion
Diskussionen har avslutats

Jos olet samaa mieltä, vastaa tähän keskusteluun seuraavasti:
Nimimerkki: oppilaan vanhempi/oppilaan isovanhempi/oppilas/entinen oppilas/musiikin harrastaja tai joku muu, joka kuvaa Sinun suhdetta musiikkiopistoon
Otsikko: Samaa mieltä (tai vapaa valintainen teksti)
Kommenttikenttään: oma sukunimi ja etunimi, tämän hetkinen kotikunta.

Kommenttikenttään voit lisätä myös asioita, joita haluat nostaa esille.

Basuppgifter

Avslutat: 15.12.2019

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna

Samaa mieltä

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
2. oktober 2019 klockan 23.06.15

Merja Tolvanen, Siilinjärvi


Ei saa supistaa tai lakkauttaa.

Plats för profilbild

Entisen oppilaan vanhempi
3. oktober 2019 klockan 6.42.07

Lasten on hankala, joskus jopa mahdotonta, kulkea Kuopioon asti. Tarkoittaen, että monet joutuisivat lopettaa ihanan musisoinnin kulkuyhteyksien puutteessa.

Plats för profilbild

Trap
11. oktober 2019 klockan 7.28.54

Usein kuultua: Peruskoulun on mahdollista vähentää taideaineita, koska meillä on musiikkiopistojärjestelmä.
Entä jos kunta lopettaa musiikkiopiston ja menettää myös sen valtionavun (75-80 %). Se kertoo, että kunnan sivistystoimi ei ole tehtäviensä tasalla. >etsikää kuntaan kiireesti sivistynyt sivistysjohtaja ja sivistyslautakunta!

Visa fler svar

Samaa mieltä!

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
3. oktober 2019 klockan 9.26.09

Musiikkiopiston lakkauttaminen lopettaisi monen soittoharrastuksen ja olisi suuri tappio koko kunnan musiikkielämälle.

Vesa Kajava

Plats för profilbild

Kaarina Heikkinen
3. oktober 2019 klockan 12.48.50

Musiikkiopiston toiminnan jatkuminen on ehdottoman välttämätöntä!


Kyse ei ole vain musiikista vaan paljon enemmästä!

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
3. oktober 2019 klockan 12.13.55

Musiikkiopiston toiminta Siilinjärvellä on ehdottomasti turvattava. Musiikin harrastaminen on lapsille ja nuorille paitsi tärkeää ja mukavaa, myös tutkitusti edistää mm. oppimiskykyä. Lisäksi mielekäs harrastustoiminta on eräs parhaista keinoista edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja kasvua kohti tervettä aikuisuutta. Musiikki tuo iloa paitsi harrastajille, myös koko kunnan väestölle mm.konserttien muodossa.


Musiikin harrastaminen koskettaa lapsen koko tulevaisuutta!

Plats för profilbild

@TiinaHirvonen
3. oktober 2019 klockan 12.42.35

Musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa, saatikka lakkauttaa. Moni joutuisi lopettamaan musiikkiharrastuksen ja moni ei pystyisi aloittamaan koskaan. Musiikin harrastaminen tukee koulunkäyntiä ja opiskelua. Vaikka siitä ei tulisi ammatti, se antaa paljon nuorelle.


Musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa!

Plats för profilbild

SP
3. oktober 2019 klockan 13.21.19

Siilinjärven lasten musiikin harrastusmahdollisuuksia ei pidä heikentää. Urheilun lisäksi myös kulttuuriharrastuksiin tulisi olla mahdollisuus omassa kunnassa. Musiikkiharrastus on mielekästä vapaa-ajan käyttöä, suo mahdollisuuksia uusien kavereiden löytymiseen, on yhteisöllistä ja tukee lasten oppimista. Etenkin viime aikaisten surullisten uutisten jälkeen on tärkeää, ettei lasten pitkäaikaiseen hyvinvointiin vaikuttavia asioita heikennetä.


Lisää toimintaa lapsille ja nuorille

Plats för profilbild

Tulevaisuus
3. oktober 2019 klockan 14.12.55

Viitaten 1.10 Kuopiossa tapahtuneeseen, toivon, että lasten ja nuorten toiminta ei ole se mistä säästetään!


Toimintaa ei saa lakkauttaa!

Plats för profilbild

Entinen oppilas Siilinjärven musiikkiopistosta
3. oktober 2019 klockan 14.17.37

Olin Siilinjärven musiikkiopiston oppilas yli 10 vuotta. Itse koin tärkeäksi, että sain harjoittaa soittotaitoa omalla paikkakunnallani ja tämä teki harrastuksen helpommaksi myös vanhemmilleni. Siilinjärven musiikkiopisto on tärkeä tekijä kunnan kulttuuri- ja musiikkikasvatuksessa, jonka lopettaminen tai leikkaaminen olisi suuri menetys.


Kulttuuri kuuluu kaikille

Plats för profilbild

Petra Lisitsin-Mantere
3. oktober 2019 klockan 14.23.49

Kulttuurin tuomaa hyvinvointia on hankalaa mitata määrissä. Kulttuurielämän supistamisesta syntyvät nopeat ja välittömät säästöt eivät välttämättä ole kovinkaan pitkäaikaisia. Kulttuuri tuottaa mielihyvää, iloa ja merkityksellisyyttä.

On hienoa, että Siilinjärvellä on hyvä, ammattitaitoinen ja omistautunut musiikkiopisto, jonka henkilökunta tekee töitä alueen lasten ja nuorten, sekä paikallisen kulttuurielämän, hyväksi. Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipiste toimii aktiivisesti tuottaen musiikkiopetuksen lisäksi ilmaiskonsertteja ja työpajoja satojen siilinjärveläisten iloksi vuosittain.

Kulttuurielämän sekä lasten ja nuorten eteen tehtävää työtä ei voi mitata rahassa! Kunnan säästöt tulee etsiä muualta.


Ei lakkauttamiselle!!

Plats för profilbild

Enna 8v.
3. oktober 2019 klockan 15.42.39

Siihen en suostu, koska mä soitan siellä selloo ja se on parasta!?!!


Iloa musiikista

Plats för profilbild

S
3. oktober 2019 klockan 15.57.02

Musiikin harrastus ja liikunta on parasta ennaltaehkäisevää toimintaa lasten ja nuorten mielenvireyden ylläpitämiseksi! Ennaltaehkäisy on kaikista edullisin vaihtoehto kunnille.musiikki tuo iloa lapsille ja perheille!


Musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa!

Plats för profilbild

Anneli Korhonen
3. oktober 2019 klockan 17.54.41

Siilinjärven musiikkiopisto on antanut ansiokasta musiikinopetusta jo runsaat 40 vuotta. Lapsilta ja nuorilta ei saa viedä musiikin harrastamisen mahdollisuutta !


Toiminnan lakkauttamiseen pakottaminen on todella lyhytnäköistä

Plats för profilbild

Nina Tusa
3. oktober 2019 klockan 18.12.45

Mikäli Siilinjärvi halutaan pitää itsenäisenä, elinvoimaisena ja lapsiperheitä houkuttelevana asuinkuntana, tulee sillä olla tarjottavana sivistäviä ja lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä harrastusmahdollisuuksia tarjolla. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on tulevaisuuteen sijoittamista. Ehdoton ei lakkautukselle tai tuen alas ajamiselle.


Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa saati supistaa

Plats för profilbild

Leena Moilanen, Kumpusen kyläyhdistyksen pj
3. oktober 2019 klockan 19.49.38

Nuorissa ja lapsissa on tulevaisuutemme. On äärimmäisen tärkeää, että heillä on harrastusmahdollisuuksia omassa kunnassa. Musiikkiopiston rooli on tässä hyvin merkittävä. Kulttuuri- ja liikuntaharrastukset estävät syrjäytymistä ja tukevat nuorten kehittymistä tavalla, joka kantaa myös aikuisuudessa. Harrastusmahdollisuudet ovat myös tärkeä vetovoimatekijä, kun kuntaan toivotaan lisää lapsiperheitä.


Siilinjärven musiikkiopisto säilytettävä

Plats för profilbild

Eija Kajava
3. oktober 2019 klockan 21.42.25

Musiikin harrastaminen tukee lapsen älyllistä kehittymistä sekä opettaa pitkäjänteisyyttä. Musiikin harrastaminen vahvistaa parhaimmillaan yhteisöllisyyttä ja ehkäisee näin syrjäytymistä.
Siilinjärven kunnan tärkeitä vetovoimatekijöitä ovat olleet lapsiperheiden tukeminen sen monissa eri muodoissa, joista yksi tärkeä osa on harrastustoiminnan tukeminen. Näitten palveluiden supistaminen olisi selkeä kolaus Siilinjärven kunnan positiiviselle imagolle. Emmekö edelleenkin halua asua Suomen onnellisimpiin lukeutuvassa kunnassa? En toivoisi näkeväni kotikuntaani ajautumassa kriisikuntien joukkoon, joissa luovutaan kaikesta.


3. oktober 2019 klockan 21.42.39. Kommentaren togs bort.


Musiikkiopisto säilytettävä!

Plats för profilbild

Katariina Kautonen
3. oktober 2019 klockan 21.55.21

Musiikki vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Musiikkiopisto Siilinjärvellä on koko kunnan kulttuuritoiminnan kannalta tärkeä elin: lapset ja nuoret oppivat soittamisen lisäksi yhteistyötaitoja, loogista päättelykykyä ja luovuutta. Musiikki vahvistaa positiivisesti lapsen ja nuoren minäkuvaa ja itsetuntoa. Musiikkiopiston toiminta tukee myös kunnan kulttuuritarjontaa: on vanhustentalokonsertteja, kirjastokonsertteja, suuri kevät konsertti johon kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja paljon muuta. Näiden kautta musiikkiopiston toiminta vaikuttaa koko kunnan ja kuntalaisten hyvinvointiin.

Voidaanko me sanoa meidän lahjakkaille ja ahkerille musiikinharrastajille, että harrastaminen muuten loppui nyt!


Samaa mieltä

Plats för profilbild

oppilaan vanhempi
3. oktober 2019 klockan 21.56.35

Forsström Päivi, Siilinjärvi


Kantani

Plats för profilbild

Eläkeläinen
4. oktober 2019 klockan 7.29.40

Jatketaan.musiikin opetusta. Tärkeä.


Musiikkiopisto on säilytettävä!

Plats för profilbild

Pirjo Peltoniemi
4. oktober 2019 klockan 9.47.55

Nuorissa ja lapsissa on tulevaisuus. On erittäin tärkeää, että heillä on harrastusmahdollisuuksia Siilinjärvellä. Musiikkiopiston rooli on tässä todella merkittävä. Kulttuuri- ja liikuntaharrastukset estävät syrjäytymistä ja tukevat nuorten kehittymistä.


Lasten ja nuorten harrastustoiminta turvattava

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
4. oktober 2019 klockan 10.26.27

Haluaako Siilinjärvi todella, etenkin viimeaikaisten ikävien uutisten valossa, profiloitua kunnaksi, jossa lasten ja nuorten hyvinvointiin ei satsata monipuolisesti?


Lapset ja nuoret tarvitsevat järkevää tekemistä, seuraa ja yhteisöllisyyttä-näin mahdollistetaan terve kasvu aikuiseksi

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
4. oktober 2019 klockan 11.02.32

Musiikin opetus Siilinjärvellä on turvattava. Jos konservatorion toiminta ajetaan Siilinjärvellä alas, niin sillä on varmasti vaikutuksia pitkälle. Isossa perheessä on mahdotonta kyyditä jokaista Kuopioon harrastusten perässä. Mitä Siilinjärvelle lopulta jää, tuleeko tästä nukkumalähiö? Sitten on sama suunnitella muuttoa isolle kirkolle harrastusten, töiden ja tekemisten perässä. Harrastusten monipuolisuuteen on satsattava, kaikki eivät halua vain urheilla. Musiikin harrastaminen on lapselle ja nuorelle satsaus tulevaisuuteen, kuin laittaisi rahaa pankkiin. Jos tällä toiminnalla ehkäistään yksikin syrjäytymisvaarassa oleva lapsi tai nuori, on se valtavan kannattavaa ja yhteiskunnallisesti panostamisen arvoista toimintaa! Päättäjät, nyt katse mitä on alkuviikosta tapahtunut, meidän jokaisen vastuulla on yrittää ponnistella, ettei vastaava toistu. Harrastaminen, yhteisöllisyys, aikuinen, joka saa harrastuksen avulla lapsen/nuoren uskomaan itseensä, luomaan tervettä minäkuvaa ja aikanaan kasvamaan ehjäksi aikuiseksi; tässä on kyse enemmästä kuin rahasta!

Plats för profilbild

Jaana Laasanen
4. oktober 2019 klockan 11.20.16

Unohtui "Lapset ja nuoret tarvitsevat järkevää tekemistä, seuraa ja yhteisöllisyyttä..." kommentistani nimi. Olen aina ollut intohimoinen urheilun puolesta puhuja ja liikkuja, mutta nyt oman lapsen musiikkiharrastusta seuratessa olen hyvin vaikuttunut musiikin voimasta, innosta sitä harrastaa, laadukkaasta opetuksesta. Älkää lopettako konservatoriota Siilinjärvellä!


Musiikkiopisto säilytettävä!

Plats för profilbild

Minna Vainio
4. oktober 2019 klockan 11.07.27

Kulttuurista ja erityisesti lasten kulttuuriharrastamisesta säästäminen on erittäin arveluttavaa ja lyhytnäköistä toimintaa. Musiikin harrastamisella on valtavasti positiivisia vaikutuksia ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja lasten älylliseen kehitykseen. Musiikin harrastaminen kehittää luovuutta, pitkäjänteisyyttä, ryhmätyötaitoja ja loogista ajattelua, ja opinnoissa edistyminen vaatii tunneilla käymisen lisäksi säännöllistä kotiharjoittelua. Nämä taidot tukevat myös koulunkäyntiä ja hyvästä koulumenestyksestä ei ole haittaa kenellekään. Musiikkiopiston toiminnasta hyötyvät konservatorion oppilaiden lisäksi muutkin kuntalaiset: kaikille avoimia, ilmaisia konsertteja järjestetään useita kertoja vuodessa muuallakin kuin musiikkiopiston seinien sisäpuolella. Kulttuurin positiiviset vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa ja sen vuoksi kulttuuri nähdään usein pelkkänä menoeränä budjetissa. Säästöjä mietittäessä pitäisikin osata ajatella, mitä kuluja tulee tulevaisuudessa, jos säästetään loppujen lopuksi pieni summa tänään.


Toiminta ylläpidettävä entisellään

Plats för profilbild

OEK
4. oktober 2019 klockan 11.21.51

Siilinjärven toimipisteen toimintaan ei tule kunnan puolesta puuttua, korkeintaan lisärahoituksen turvin!

Kulttuurista - erityisesti lapsille ja nuorille suunnatusta sellaisesta - saadut säästöt ovat lyhytaikaisia ja näköalattomuuden huippu. Taiteen (ja tässä tapauksessa musiikin ja tanssin) vaikutuksia oppimiselle, sosiaalisille taidoille ja ihmisyydelle ei voi korostaa liikaa.

Kuka tämän lakkauttamisajatuksen sivistystoimeen onkaan lobannut, häpeä!


Musiikki opisto

Plats för profilbild

Keijo Tähtivaara
4. oktober 2019 klockan 13.40.38

Musiikki opistoa ei saa missään nimessä lopettaa!!!


Täydellinen järkytys

Plats för profilbild

Nykyisten ja entisten oppilaiden vanhempi.
4. oktober 2019 klockan 14.42.31

Uskomatonta, että MONEN lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja hyvinvointia tukeva harrastus voi loppua. Miksi tavoitteellista musiikin harrastamista ei voida tukea? Musiikki on myös meidän perheen voimavara monella tasolla, jopa välttämättömyys.

Piia Oikarinen


Opiskelia

Plats för profilbild

Elle
4. oktober 2019 klockan 16.28.38

Minusta Siilinjärven musiikkiopistoa ei saa lakkauttaa, koska tykkään opiskella siellä ja siellä saa hyvää opetusta.


Kaikkea ei voi mitata rahassa

Plats för profilbild

Heidi Katainen
4. oktober 2019 klockan 16.35.05

Tällaiset säästöt vähentävät lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia merkittävästi. On hyvä että on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Musiikki opettaa luovuutta ja pitkäjänteisyyttä. Se parantaa tutkitusti opiskelumenestystä. Se opettaa harjoittelun merkitystä ja antaa yhden kanavan lapsille ja nuorille käsitellä omia tunteitaan ja toteuttaa luovuutta. Niitä asioita ei voida mitata rahassa koska ne eivät ole näkyviä. Musiikin avulla varmasti ehkäistään nuorten pahaa oloa ja syrjäytymistä.

Ilman Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipistettä menetetään yksi mahdollinen syrjäytymisen ehkäisevä keino. Samalla köyhtyy Siilinjärven lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet kuten myös kulttuurillinen toiminta. Toivottavasti päättäjät huomaavat konservatorion merkityksen ja suunnitellut säästötoimenpiteet tarkastellaan uudestaan kulttuurin, lasten ja nuorten ja syrjäytymisen kannalta.


Musiiki opistoa ei pidä lakkautaa

Plats för profilbild

Sanni
4. oktober 2019 klockan 16.41.40

EMinusta musiiki opistoa ei pidä lakkauttaa
Koska siellä on loistavaa opetusta


Ei saa supistaa eikä laukkauttaa

Plats för profilbild

oppilas
4. oktober 2019 klockan 16.42.32

Esimerkiksi omalla kohdalla tämä tarkoittaisi soiton lopettamista ja samalla ainoan harrastukseni lopettamista sillä minulla ei ole mahdollisuutta kulkea kuopioon

Plats för profilbild

SiiMus
4. oktober 2019 klockan 22.05.02

Huomaa, jos rahoitus loppuu, päättyy myös mahdollisuus osallistua opetukseen Kuopion konservatoriossa!


Samaa mieltä

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi ja musiikin maisteri
4. oktober 2019 klockan 17.24.51

Hyvä musiikkisuhde alkaa varhaislapsuudesta. Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipisteen lakkauttaminen tarkoittaisi myös alle kouluikäisten jäämistä ilman musiikin ammattilaisten antamaa opetusta: konservatoriotasoinen varhaisiän musiikkikasvatus eli muskari loppuisi Siilinjärvellä.

Muskarin oppilaspaikka ei ole kuntasidonnainen, eli opetukseen voi osallistua muuallakin kuin omalla kotipaikkakunnalla, mutta harvalla vanhemmalla on mahdollisuus kuljettaa alle kouluikäisiä lapsiaan muskariin Kuopioon. Instrumenttiopetuksessa käyvien isompien lasten ei olisi mahdollista edes kulkea soittotunneille Kuopioon, koska heidän oppilaspaikkansa on kuntasidonnainen: jos Siilinjärvi ei maksa osaansa oppilaspaikasta, eivät siilinjärveläiset saa nykyisenkaltaista soitonopetusta edes konservatorion Kuopion toimipisteessä.

Siilinjärveä huomattavasti pienemmissäkin kunnissa on tarjolla taiteen perusopetusta musiikissa. Siilinjärvi asemoi itsensä sivistyksen takapajulaksi, jos täällä ei pääse lainkaan taiteen perusopetukseen musisoimaan. Kansalaisopisto ei pysty paikkaamaan aukkoa, minkä konservatorion toimipisteen lakkautus jättäisi. Lisäksi kansalaisopistoissa opiskellaan taiteen perusopetuksessa musiikin yleistä oppimäärää, kun taas konservatoriossa on mahdollista suorittaa musiikin laajan oppimäärän opinnot.

Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipisteeseen on jatkuvasti hakijoita enemmän kuin voidaan ottaa: toimintaa pitäisi tämän perusteella siis laajentaa eikä suinkaan supistaa saati lakkauttaa. Musiikin ja kulttuurin opetus näyttää helposti pelkältä menoerältä budjetissa. Haluan muistuttaa kulttuuriharrastusten roolista mekittävänä henkisen hyvinvoinnin tukijana ja paikkakunnan vireyttäjänä. Etsitään säästöjä jostain muualta, kuin lasten ja nuorten palveluista, kiitos!

Tiina Viitala, Siilinjärvi
kanteleensoiton opettaja ja varhaisiän musiikkikasvattaja

Plats för profilbild

Tiina Viitala
5. oktober 2019 klockan 19.23.23

SiiMus skrivet av:

Huomaa, jos rahoitus loppuu, päättyy myös siililäisten lasten ja nuorten mahdollisuus osallistua Kuopion konservatorion opetukseen!

Näin juuri edellä kirjoitinkin. Tosin muskari on hieman eri asia kuin soitonopetus: kunta ei rahoita muskarin oppilaspaikkoja samalla tavalla kuin soitonopetuksen oppilaspaikkoja ja muskariin voi osallistua miltä paikkakunnalta tahansa. Pienten lasten kuljettaminen toisille paikkakunnille ei vain ole vanhemmille useinkaan mahdollista/järkevää.

Soitonopetuksen oppilaspaikkoihin kunnan rahoitus sitten vaikuttaakin, ja ne opinnot eivät olisi mahdollisia edes Kuopiossa.

Visa fler svar

Samaa mieltä

Plats för profilbild

@satunenmati
4. oktober 2019 klockan 18.10.59

Satu Matikainen, Siilinjärvi


Samaa mieltä

Plats för profilbild

Oppilas
4. oktober 2019 klockan 19.46.52

Lilja Forsström Siilinjärvi.

Minä soitan viulua musiikiopistolla. Musiikiopistoa ei saa lakkauttaa. Minun pikkusiskonikin haluaa jatkaa soitinkarusellia ja päästä soittamaan soitinta.


Samaa mieltä

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
4. oktober 2019 klockan 19.50.35

Pidän pöyristyttävänä, että Siilinjärvi olisi valmis luopumaan tästä kulttuuritoiminnasta. Sen arvoa ei voida mitata pelkissä säästetyissä euroissa.


Musikki on iloa ja elämää

Plats för profilbild

Mariarita Luodes, 10v
4. oktober 2019 klockan 20.55.57

Se ei käy että se lopetetaan !!!!! Olen oppilas joka soittaa huilua ja huilu ja musiikki on mulle niin tärkeetä että ilman sitä en vois elää, se on mun elämä ja jos en enää vois soittaa huilua missään se ois minulle vähän niinkuin elämän loppu. Jatkakaa Siilinjärven musiikkiopistoa ehdottomasti. Moni oppilas kuten minä ei voi sietää sitä että se lakkautetaan, sillä soittaminen teillä on mulle ( ja monelle muulle) elämä. Olen auttanut viimekin vuonna esiintymällä monesti ja olemalla innostunut ja kiinnostunut musiikista. Joten älkää lopettako sen toimintaa noin vain, yrittäkää muutankin ylläpitää sitää, älkää antako valua sen pois sormista niinkuin veden tai hiekan, älkää antako sen karata kasistä niinkuin leppäkertun joka lähtee pois sormenpäältä lehahtaen kevyesti lentoon. Olen vielä valmis antamaan iloa musiikillani niinkuin olen antanutkin ja olisi vielä kivaakin tehdä niin. Älkää lopettako Siilinjärven musiikkiopistoa.


Samaa mieltä

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi / Musiikin lehtori (FM, MuM)
5. oktober 2019 klockan 19.58.31

Siilinjärven toimipisteen lakkauttaminen, tai edes supistaminen, on faktojen valossa täysin järjetön ratkaisu.

1) Siilinjärvi on siitä erityinen Kuopion konservatorion sivutoimipiste, että hakijoita vapautuville oppilaspaikoille on jatkuvasti paljon enemmän kuin opiskelijoiksi voidaan ottaa. Tämä oppilasmäärä määräytyy Siilinjärven kunnan maksamien oppilaspaikkojen mukaan, ja koska halukkaita paikoille on runsaasti, tulisi paikkoja pikemminkin lisätä kuin vähentää.

2) Taiteen perusopetus on äärimmäisen huono säästökohde. Suurin osa opetuksen kuluista maksetaan muualta kuin kunnan rahapussista. Jos opetus jokaista oppilaspaikkaa kohden maksaisi yhteensä yhden euron, olisi kunnan maksama osuus tästä vain 22 senttiä. Loput kustannukset katetaan oppilaan lukukausimaksuilla (n. 22 senttiä) ja valtion tuella (n. 56 senttiä). Lakkauttamalla tuon reilun viidesosan maksamisen viittaa kunta kintaalla myös n. 3/5 kuluista kattavalle valtion tuelle - ja antaa lisäksi selkeästi väheksyvän viestin myös omakustanneosuutta maksaville perheille.

Siilinjärven kunta pyrkii siis säästämään n. 90 000 euroa vuodessa, mutta samalla kieltäytyisimme myös valtion maksamasta, suoraan kuntamme nuorten harrastustoimintaan suunnatusta n. 230 000 euron tuesta. Mielestäni tämmöinen näennäinen ”säästäminen” on todella lyhytnäköistä ja matemaattisestikin katsottuna järjetöntä.

3) Mikäli taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän tarjonta Siilinjärvellä lakkaa, on se suuri kolaus kunnan kulttuurikasvatukselle ja harrastustarjonnalle. Tämän jälkeen Siilinjärvellä asuva lapsi tai nuori ei saisi enää osallistua oppilaspaikkoihin sidottuun Kuopion konservatorion toimintaan. Tämän jälkeen voidaan suosiolla unohtaa kunnan asukkaiden arkea piristävät konsertit ja matineat. Kunnan on paha pyytää jatkossa vaikkapa juhliinsa tai muihiin tilaisuuksiinsa esiintyjiä jos tämmöisellä päätöksellä leikataan musiikin perusopetuksen laajan oppimäärän toimintaedellytykset.

Kuopion konservatorion musiikkileikkikouluun kuntamme lapset saisivat osallistua myös mahdollisen lakkauttamisen jälkeen, sillä tuo opetus ei ole sidottu ostettuihin oppilaspaikkoihin. Sivutoimipisteen lakkauttaminen tarkoittaisi kuitenkin sitä, että nykyään Innocumilla järjestetty muskaritoiminta lakkaisi, ja juniorit joutuisivat matkaamaan muskariinsa joko Kuopioon tai Lapinlahdelle.

4) Musiikin opiskelun positiivinen vaikutus vaikkapa muiden kouluaineiden ymmärtämiseen on kiistaton. Musiikkia harrastavat oppilaat menestyvät monesti paremmin esim. matematiikan tai kielten opiskelussa. Musiikin opiskelu kehittää tutkitusti mm. luovuutta ja yhteistyötaitoja sekä kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja pitkäjänteisyyttä.

Nämä edellämainitut ovat juuri niitä taitoja joita tulevaisuuden työelämässä toimivat nuoremme elämässään tarvitsevat. Musiikin opiskelu nuorena siis valmistaa lapsiamme omaa tulevaisuuttaan varten.

Miksi me kunnan aikuiset haluamme säästöjen nimissä poistaa nuoriltamme juuri sen mahdollisuuden joka tutkitusti antaisi heille työkaluja toimia menestyksekkäästi tulevaisuuden vaativassa työelämässä? Äärimmäisen lyhytnäköistä ja surullista.

Tatu Viitala
Musiikin lehtori
Filosofian maisteri, Musiikin maisteri
Muskarilaisen isä


Lyhytnäköinen ratkaisu

Plats för profilbild

Soittajan äiti
5. oktober 2019 klockan 21.13.08

Juuri kun tyttäremme soittoharrastus on siinä vaiheessa, että harkitsemme siirtymistä kansalaisopiston soittotunneilta musiikkiopistoon, joudun lukemaan tällaisia uutisia. Ek missään tapauksessa!


Järki käteen

Plats för profilbild

Kuntalainen
6. oktober 2019 klockan 15.40.15

Aiemmissa kommenteissa on annettu jo kymmeniä järjellisiä ja faktoihin perustuvia väitteitä siitä, miksi musiikkiopisto on korvaamaton ja välttämätön toimija Siilinjärvellä: se on siis fakta.

Koska kyseinen esitys on aiheuttanut ymmärrettävästi suurta pöyristystä kunnassamme, on selvää, että sille ei ole kannatusta. Saammehan kuntalaisina osaltamme vaikuttaa mihin kunnallisveromme käytetään. Minä ainakin haluan ja vaadin että veromarkoillani saan tukea nuorten musiikillista kasvatusta.


Musiikkiopistoa ei saa lakkauttaa!

Plats för profilbild

Oppilas 12 v
6. oktober 2019 klockan 18.52.34

Viulun soitto on minulle tärkeää. En halua joutua luopumaan harrastuksestani. En tajua miksi tälläista edes suunnitellaan!


Musiikkopistoa ei kannata lakkauttaa

Plats för profilbild

Veronmaksaja
7. oktober 2019 klockan 9.22.18

Siilinjärven hyvät palvelut nimenomaan tekevät kunnasta vetovoimaisen monille lapsiperheille, joissa usein 2 veronmaksajaa. Todella lyhytnäköistä olisi lähteä romuttamaan tätä!


Harrastustoiminta on korvaamaton osa lasten ja nuorten kasvamista

Plats för profilbild

Entinen oppilas
7. oktober 2019 klockan 12.41.59

Olin oppilas Siilinjärven musiikkiopistossa, ala-, ja yläkoulussa, sekä lukiossa. Haluaisin kommentoida sitä, kuinka selkeästi harrastustoiminta näkyi jo silloin lasten ja nuorten (omanikäisteni) kehityksessä ja sosiaalisissa taidoissa. Oli kyseessä sitten musiikki, urheilu, teatteri tms., nuoret jotka olivat tällaisessa toiminnassa mukana olivat yleisesti ottaen selkeästi onnellisempia kuin lapset ja nuoret, joilla ei ollut harrastuksia. Muistan, kuinka jääkiekkoa pelaavat pojat tulivat väliin nähdessään kiusaamista, tai kuinka jalkapalloilijat kannustivat ja syöttivät liikuntatunnilla kaikille tasavertaisesti palloa. Monet, joilla ei tällaisia harrastuksia ollut jäivät viettämään aikaa pieneen kaveriporukkaan, jonka sisällä usein tylsyyden johdosta kiusattiin muita. Kun nuorilla ei ole ryhmään kuulumisen tunnetta, minkä harrastukset kuten orkesterit ja joukkueet nuorille tarjoavat, löytävät he ryhmänsä jotenkin muuten. Usein muodostamalla omat sisäpiirit, joissa on epäterveitä ihmissuhteita. Harrastuksissa nuoret oppivat yhteistyötaitoja, johtajuutta kapellimestarilta tai valmentajalta, ja sitä, että ketään ei hyljitä. Joku päivä itse lapsia saadessani aion laitta heidät musiikkitunneille, sekä urheilujoukkueeseen, jotta heille kehittyisi terveet sosiaalisen vuorovaikuttamisen taidot. En muuttaisi kuntaan, jossa näitä molempia ei ole tarjolla.


Samaa mieltä

Plats för profilbild

Riikka Tuura
8. oktober 2019 klockan 13.36.46

Lasten kulttuuriharrastukset lisäävät lasten omaa hyvinvointia, koko perheen jaksamista sekä lisää sosiaalista pääomaa koko seutukunnalla.


On asioita, joita ei voi mitata rahassa. Tämä on yksi niistä.

Plats för profilbild

neljän oppilaan vanhempi
8. oktober 2019 klockan 15.37.29

Kulttuuri on yhteisön elinehto. Harrastusten avulla nuoret paitsi rakentavat kulttuurista identiteettiään, myös oppivat yhteisöllisyyttä. Nuorisolle on tarjottava mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen omalla kotipaikkakunnalla - olisi erittäin lyhytnäköistä politiikkaa lopettaa musiikkiopiston toiminta.


Ehdoton ei lakkauttamiselle/supistamiselle

Plats för profilbild

Eija
8. oktober 2019 klockan 15.50.13

Vastustan ehdottomasti musiikkiopiston lakkauttamista! On tunnettu tosiasia, mikä merkitys musiikilla on ihmisen, niin aikuisen kuin lapsen terveyteen. Viimeaikaisten liian lähellä tapahtuneiden tapahtumien valossa on suuri vahinko jos mahdollisuus musiikin harrastamiseen kotikunnassa loppuu! Musiikkiopisto tuo Siilinjärvelle niin paljon hyvää ja kivoja kaikille avoimia matalankynnyksen tapahtumia ja pitkiäkin perinteitä omaavia musiikki-iltoja. Parasta ennaltaehkäisevää toimintaa!


Muutto edessä

Plats för profilbild

Kuopioon?
9. oktober 2019 klockan 9.28.14

Meidän perheelle lasten musiikkiharrastus on kokonaisuudessaan niin tärkeä, että jos rahoitusleikkaus menee läpi, alamme suunnitella muuttoa Kuopion puolelle. Niin mukavaa kuin Siilinjärveläisenä olisikin edelleen olla ja elää.


Samaa mieltä!

Plats för profilbild

Minna Linnove-Pulakka
9. oktober 2019 klockan 14.39.11

Siilinjärven musiikkiopiston toiminta on ehdottomasti turvattava! Olen Siilinjärven musiikkiopiston entinen oppilas ja musiikkiopisto on paikka, jossa olen luonut pohjan nykyiselle ammatilleni alttoviulunsoittajana Suomen Kansallisoopperan orkesterissa.


Samaa mieltä. Ei saa lakkauttaa

Plats för profilbild

oppilaan vanhempi
15. oktober 2019 klockan 9.08.32

Tärkeä harrastus jopa 2 vuotiaalle, joka viikko odotetaan innolla milloin on muskari!

Kiminki Nina, Siilinjärvi


Näinkö alas vajotaan?

Plats för profilbild

Saara
16. oktober 2019 klockan 6.51.43

Vaikea uskoa, että kunnassa on todella vajottu näin alas. Musiikkiopiston "tuottoa" ei voi rahassa mitata, joten se on laitettu leikkauslistalle. Opiston merkitys sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnille että kunnan kulttuurielämälle on niin merkittävä, että on mieletöntä, jos sitä ei oteta huomioon. Lapset tarvitsevat koulun ulkopuolella tekemistä, joka pitää heidät pois huonommista valinnoista. Musiikin opiskelu tuo mm. pitkäjänteisyyttä, sosiaalisia taitoja, hienomotoriikan kehittymistä, iloa itselle ja muille sekä merkitystä ja säännöllisyyttä elämään. Kuopion tapahtumien jälkeen voi vain kysyä, miten näin lyhytnäköistä toimintaa voidaan edes harkita. Toivottavasti Siilinjärvi ei jätä puheita lasten ja nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevistä toimista vain puheen tasolle. Tällainen päätös olisi niin suuri imagotappiokin, että luulisi edes sen merkitsevän jotain.

Saara Turunen
10 vuotta musiikkiopistossa
Erityisluokanopettaja


Musiikki ja matematiikka

Plats för profilbild

Leena-äiti
16. oktober 2019 klockan 14.59.32

Poikani kävi yli 20 vuotta sitten musiikkiopistoa. Alle kouluikäisenä hän jo ennakkoluulottomasti sävelsi kanteleelle kappaleen "Hiljainen tuuli". Tutkimukset vahvistavat myös, että "vahva kiinnostus matematiikka kohtaan vahvistaa myös myönteistä suhdetta musiikin opiskeluun ja päinvastoin". Poikani otti pitkän matematiikan lukiossa.


Lyhytnäköistä säästämistä

Plats för profilbild

Oppilaan vanhempi
18. oktober 2019 klockan 13.33.01

Siilinjärven kunnan säästötoimien kohdentuminen musiikkiopistoon on todella lyhytnäköistä. Tavoitellun 90 000 € säästöillä menetetään moninkertaisesti muuta. Musiikki ja sen harrastaminen on tutkitusti niin hyvä asia itse musiikinharrastajalle, perheelle kuin koko yhteisölle.

Nyt järki käteen, Siilinjärven päättäjät!!


Siilinjärven musiikkiopiston toiminta turvattava

Plats för profilbild

Kirsti Kolari
20. oktober 2019 klockan 13.36.56

Siilinjärven musiikkiopiston toiminnan jatkuminen on turvattava. Kouluissa on jo riittävästi supistettu kulttuuriaineiden tuntimääristä. Musiikki luo hyvinvointia ympärilleen, sekä auttaa lasta pärjäämään kouluaineissa ja elämässä muutoinkin.


Musiikilla on merkitystä

Plats för profilbild

Nykyinen musiikkiopiston oppilas Anni Juujärvi
20. oktober 2019 klockan 15.26.29

Joka torstai tuon viulun mukanani kouluun. Koulun jälkeen nousen linja-autoon ja matkustan sen kyydissä Siilinjärvelle, Harjamäkeen, missä minulla on soittotunti ja orkesteriharjoitukset. Näin on ollut jo pian kymmenen vuotta, kun soittotunnit, harjoitukset ja teoriatunnit ovat rytmittäneet arkeani jopa kolmena päivänä viikossa. Nuo päivät ovat tuoneet minulle iloa ja onnistumisen tunteita. Mutta tuleeko tulevilla syrjäisemmän kylän lapsilla olemaan samaa mahdollisuutta harrastaa, kuin mitä minulla on ollut?

Pari viikkoa sitten torstaina sain kuulla, että Siilinjärven kunnan Sivistyslautakunta oli esittänyt seuraavasti: Siilinjärven musiikkiopisto on menettämässä kunnan tuet, joka meinaa opetuksen loppumista syksyllä vuonna 2022. En ollut aluksi uskoa tätä uutista. Epäuskon jälkeen tilalle tuli epätoivo. Mietin miten ihmeessä kunnan päättäjät ovat päätyneet tällaiseen ehdotukseen.

Käsittääkseni Siilinjärvi on tällä hetkellä muuttovoittoinen kunta, ja paikkakunnalla asuu ja sinne muuttaa paljon lapsiperheitä. Eikä ihme, lapsille on tarjolla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, ainakin toistaiseksi. Tarjolla on monipuolinen valikoima eri urheiluseuroja ja –joukkueita eri lajeihin, ratsastusta, pesä- ja jalkapalloa ynnä muuta sekä taidetta, josta iso osa on musiikkia. Mutta miten käy, jos musiikin harrastaminen ei olekaan enää niin hyvin mahdollista kuin mitä se nyt on? Entäpä ne lapset, jotka eivät haluakaan harrastaa urheilua? Koska tosiasia on, että kaikki eivät halua. Tällöin uskoisin, että perheet, joiden lapset haluavat harrastaa urheilun lisäksi myös musiikkia, suuntaavat jonnekin muualle missä molempien harrastaminen on mahdollista, esimerkiksi Kuopioon.

Aluksi luulin, että voisin kuitenkin jatkaa Kuopion konservatorion opiskelijana ja tuntini siirtyisivät vain Kuopioon. Sitten sainkin kuulla, että jos Siilinjärven musiikkiopisto lakkautetaan, kaikilta sen oppilailta lähtee Kuopion konservatorion opiskelupaikka, ja samalla kaikilta opettajilta menisi työt. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että kaikkien, jotka haluaisivat jatkaa Konservatorion oppilaina, täytyisi hakea sinne uudelleen. Sisään pääseminen tulee kuitenkin olemaan entistä vaikeampaa, sillä Kuopioon hakijoiden määrä tulee kasvamaan, jos Siilinjärven musiikkiopisto lakkautetaan.

Jos musiikkiopisto lakkautetaan, jää Siilinjärvelle toki kuitenkin kansalaisopisto, joka tarjoaa musiikkiharrastusta. Mutta kansalaisopisto ei kuitenkaan pysty tarjoamaan yhtä tavoitteellista opetusta saatikka edes opiskelupaikkaa kaikille niille, joiden musiikkiharrastus loppuisi musiikkiopiston mukana. Siilinjärven musiikkiopistolla pidetään vuodessa nimittäin noin 5000 oppituntia, ja tosiasia on se, että niitä kaikkia ei tulla pystymään korvaamaan edes Kuopion konservatoriossa saatikka sitten kansalaisopistossa. Kuopion konservatorioon ja myös Siilinjärven musiikkiopistoon pyrkii nimittäin muutenkin jo nyt enemmän oppilaita kuin heitä pystytään ottamaan sisään. Jos Siilinjärven musiikkiopisto siis lakkautettaisiin, olisi tämän alueen lapsilla entistä pienempi todennäköisyys päästä harrastamaan musiikkia.

Osa niistä Siilinjärven musiikkiopiston opiskelijoista, jotka harkitsisivat konservatorioon uudelleen hakeutumista, kohtaisivat varmasti siihen liittyviä ongelmia. Osalle Siilinjärven opiskelijoille ja heidän perheilleen tuntien pitäminen Kuopiossa tulisi olemaan vaikeaa esimerkiksi siksi, että sinne pitäisi päästä kulkemaan. Kaikkien vanhemmilla ei ole aikaa kuljettaa lapsiaan Siilinjärveltä saatikka kauempaa Kuopioon arki-iltaisin. Jos lapset ovat tottuneet kulkemaan julkisella liikenteellä tämä ei ole ongelma, mutta entäpä kaikki pienimmät oppilaat, jotka eivät välttämättä voi lähteä kulkemaan yksin linja-autolla? Juuri esimerkiksi kyytien takia monen harrastaminen vaikeutuisi niin paljon, että Kuopiossa jatkaminen ei ole enää edes vaihtoehto. Tämä tarkoittaa sitä, että monen lapsen ja nuoren musiikkiharrastus tulisi väistämättä päätökseen, ja osalla se ei pääsisi koskaan edes alkamaan.

Niin kauan kuin minä, ja myöskin varmaan moni muu muistaa, Siilinjärven musiikkipiston oppilaat ovat soittaneet kunnan erilaisissa juhlissa. Nyt kun kunta meinaa lakkauttaa meille harrastajille tärkeän musiikkiopiston, nousee mieleen, että kuka meinaa juhlissa jatkossa soittaa? Soittajat ja soittopaikka ovat tuoneet paikkakunnalle paljon konsertteja oppilaskonserttien muodossa, sekä myös paljon muita konsertteja ja tapahtumia, joihin siilinjärveläiset ovat päässeet kuuntelemaan ja osallistumaan vaikka musiikki ei omiin harrastuksiin kuuluisikaan. Jos tämä kaikki katoaa pois, Siilinjärvi menettää mielestäni ison osan kulttuuristaan.

Suomalainen musiikkioppilaitos on maalimalla tunnettu sen tasokkuudesta ja kattavuudesta. Se on levinnyt laajalle Suomeen, myös pienemmille paikkakunnille kuten Siilinjärvelle. Siilinjärven musiikkiopistossa opiskelee lapsia ja nuoria myös muilta paikkakunnilta, jolloin sen merkitys harrastuspaikkana korostuu entisestään. Esimerkki näistä muista paikkakunnista on Maaninka, josta olen itsekin kotoisin. Haastattelin kahta muuta maaninkalaista soittajaa ja kysyin heiltä mitä ajatus Siilinjärven musiikkiopiston mahdollisesta lakkautuksesta heissä herättää. Seiskaluokkalainen viulisti kommentoi: - Oma harrastaminen vaikeutuisi todella paljon ja Kuopioon tunneille pääseminen olisi paljon vaikeampaa. Ysiluokkalainen kitaristi kommentoi samoin ja lisäsi myös, että monen lapsen harrastus mahdollisuus menisi, joka kuulostaa todella huonolta jutulta.

Musiikki ei ole kaikille myöskään pelkkä harrastus, vaan se on keino lievittää esimerkiksi stressiä ja purkaa omia tunteita ja pahaa oloa. Pienenä aloitettu soittoharrastus tukee myös lapsen motorisia taitoja, aktivoi aivoja kehittäen esimerkiksi keskittymiskykyä, auttaa tunteiden ilmaisun opettelussa ja auttaa lasta luomaan omaa kuvaa itsestään. Musiikkiharrastus luo lapselle myös sosiaalisen verkoston, joka koostuu esimerkiksi muista musiikin harrastajista ja opettajista. On tutkitusti todistettua, että musiikki vaikuttaa ihmisen mieleen. Se voi parhaimmillaan auttaa ihmisiä selviytymään elämän vaikeiden aikojen yli. Monet mediassa esillä olleet nuoret, jotka ovat kamppailleet mielenterveysongelmien kanssa ovat nostaneet musiikin korkeaan arvoon kertoessaan, miten he ovat pärjänneet jopa mahdollisesti itsetuhoisten ajatusten keskellä. Musiikilla on iso vaikutus siis sekä yhteisöihin että yksittäisiin ihmisiin. Sen takia ei ole yhdentekevää, onko ihmisellä mahdollisuus sen toteuttamiseen.

Kaikki tämä saa minut ja varmasti monet muut ajattelemaan, että mikä on saanut päättäjät ehdottamaan Siilinjärven musiikkiopiston lakkauttamista. Syy siihen piilee ilmeisesti säästämisessä. Siilinjärven kunnan kuntaosuus musiikkiopiston kokonaisbudjetista pienenisi budjettiesityksen mukaisesti 40 000 euroa vuonna 2021 ja 50 000 euroa vuonna 2022. Siilinjärven kunta säästäisi siis kahden vuoden aikana yhteensä 90 000 euroa. Käsittääkseni se on hyvin pieni raha tämän kokoisen kunnan taloudessa, joka saa tämän esityksen kuulostamaan entistä järjettömältä.

Tämä asia on herättänyt minun oman huoleni ja myös muiden huolen musiikin harrastamisen mahdollisuuksista. Täten toivonkin, että Siilinjärven kunnan päättäjät heräisivät vielä edes kerran miettimään, että onko tämä ja kaikki se mitä tästä seuraa 90 000:n euron arvoista.


6. november 2019 klockan 14.37.34. Kommentaren togs bort.

  • 12.11.2019 kl 17.52 @Admin modererade innehållet: Viesti poistettu kaupallisen sisällön takia

Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa tai lakkauttaa

Plats för profilbild

Marjo Sormunen, musiikkiterapeutti
28. november 2019 klockan 22.47.35

Musiikkiopiston toiminnan supistaminen saati lakkauttaminen olisi hyvin lyhytnäköistä. Musiikkikasvatuksella vahvistetaan jo heti muskari-ikäisestä alkaen motorista kehitystä, tuetaan oppimisen pohjataitoja, kielellistä kehitystä sekä edesautetaan lasten ja nuorten sosioemotionaalista kasvua. Musiikkiterapeuttina olen nähnyt ja kokenut musiikin voimauttavan ja kuntouttavan vaikutuksen jo lähes 20 vuoden ajan vauvasta vaariin. Siilinjärven Harjamäellä on aktiivinen toimiva musiikkiyhteisö kaikkinensa jota ei saa vaarantaa!