Målet för regeringsprogrammet för statsminister Antti Rinnes regering (https://valtioneuvosto.fi/sv/rinne/regeringen/regeringsprogrammet) är att förbättra verksamhetsförutsättningarna för sociala företag att sysselsätta partiellt arbetsföra och andra i svag ställning på arbetsmarknaden. I regeringsprogrammet finns även andra skrivningar som gäller sociala företag, såsom atföretags tillväxt och förnyelse ska möjliggöras genom att behoven hos olika slags företag identifieras.
Arbets- och näringsministeriet (ANM) ska utreda hur verksamhetsförutsättningarna för sociala företag kan förbättras genom en reform av finansieringen och erbjudande av stöd för stärkande av affärskompetensen. ANM har inlett en utredning om sociala företag i Finland (Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa). Den genomförs av Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy under 2019. I anslutning till utredningen har ANM ordnat ett diskussionsmöte för intressentgrupperna den 28 oktober 2019. Dinåsikt-enkäten som är öppen för alla kompletterar dessa åtgärder.
I Finland strävar man efter att främja företagsverksamhet och dess förutsättningar. Genom företagsverksamheten skapas hållbar tillväxt och förutsättningar för sysselsättning och välfärd, även för sysselsättningen för dem som har en svag ställning på arbetsmarknaden. Sociala företag kan ha särdrag och speciella behov som inte identifieras eller erkänns. Med enkäten vill man få information om hur man i Finland skulle kunna utveckla förutsättningarna för affärsverksamheten och verksamhetsmiljön för sociala företag samt sysselsättningsmöjligheter.
Vad är sociala företag?
Sociala företag (social enterprise) är en del av den sociala ekonomin (social economy).Till den sociala ekonomin kan inräknas andelslag, ömsesidiga samfund, icke-vinstdrivande föreningar, stiftelser och sociala företag. Europeiska kommissionen har 2011 gett en funktionell definition på ett socialt företag (KOM(2011) 682 slutlig); https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2011/SV/1-2011-682-SV-F1-1.Pdf.
Sociala företag är enligt den företag
• för vilka det sociala eller samhälleliga syftet av gemensamt intresse är motivet för den kommersiella verksamheten, vilket ofta tar sig uttryck i en hög grad av social innovation,
• vars vinster till större delen återinvesteras i förverkligandet av detta sociala syfte, och
• vars organisation eller ägandesystem återspeglar uppdraget och utgår från principer om demokrati, medbestämmande eller social rättvisa.
Det kan alltså handla om
• företag som tillhandahåller sociala tjänster och/eller varor eller tjänster avsedda för en utsatt målgrupp (tillgång till bostäder, tillgång till omsorg, stöd till äldre eller funktionshindrade, integration av utsatta grupper, barnpassning, tillträde till arbete och utbildning, försörjningsstöd osv.), och/eller
• företag där varu- eller tjänsteproduktionen har ett socialt syfte (social integration och integration på arbetsmarknaden genom tillgång till arbete för personer som är missgynnade främst på grund av bristfälliga kvalifikationer eller sociala eller yrkesmässiga svårigheter som leder till utestängning och marginalisering) men vars verksamhet kan avse varor eller tjänster som inte har social karaktär.
Definitioner har antagits i vissa länders nationella lagstiftning och Europeiska unionens lagstiftning. Det saknas en etablerad definition i Finland.
Suomalaisen Työn Liitto administrerar Kollektivmärket Ett samhälleligt företag (https://suomalainentyo.fi/sv/tjanster/ett-samhalleligt-foretag/).
Arvo-Liitto ry (http://www.arvoliitto.fi/) är ett nätverk av sociala företag och aktörer med inflytande.
Hur är det då med arbetsintegrerande sociala företag?
Bland sociala företag finns arbetsintegrerande sociala företag. De arbetsintegrerande sociala företagens ställning förutsätter att en viss del av personalen är i en svag ställning på arbetsmarknaden på grund av arbetsförmåga eller långvarig arbetslöshet (lagen om sociala företag;1351/2003; https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2003/20031351).
Internationellt avses med detta företag som strävar efter att stödja personer med en svag ställning på arbetsmarknaden att komma ut på arbetsmarknaden (work integration social enterprise).
Vi ber dig svara på frågorna nedan. Du kan lämna ditt svar och/eller komplettera det i de punkter där fältet är fritt.
De obligatoriska frågorna i enkäten har markerats med en asterisk (*) .