Klimatlagen håller på att ses över. Berätta för oss hur du tycker att medborgarna bör få delta i planeringen och uppföljningen av klimatpolitiken och hur den gradvisa övergången till ett koldioxidneutralt samhälle kan genomföras på ett så rättvist sätt som möjligt. Alla svar samlas ihop till ett sammandrag som lämnas till den arbetsgrupp som bereder lagen.
Bakgrundsinformation
Miljöministeriet vill med hjälp av denna medborgardiskussion samla in åsikter om hur medborgarnas delaktighet och tillgång till information bör beaktas i den nya klimatlagen. Dessa frågor lyftes fram av många respondenter i den första webbenkäten, vars resultat framgår av detta sammandrag. Syftet med denna medborgardiskussion är att få en djupare insikt om hur medborgarna anser att deltagandet i och informationen om klimatpolitiken bör tryggas.
Medborgardiskussionen har genomförts i samarbete med forskningsprojektet Medborgarskapets klyftor och bubblor (BIBU). BIBU forskar bland annat i medborgarnas möjligheter att delta i en demokrati. Medborgardiskussionen om klimatlagen utgör en del av Demokratiinkubatorn, som verkar inom ramen för BIBU-projektet och som bland annat forskar i vilken betydelse de nya teknikerna har för medborgarnas delaktighet i samhällspolitiken.
Medborgarnas svar samlas ihop till ett sammandrag som levereras till den arbetsgrupp som bereder lagen. Sammandraget kommer att publiceras på miljöministeriets webbplats och i Demokratiinkubatorn. BIBU-projektet undersöker medborgardiskussionen om klimatlagen som en delaktighetsfrämjande process och bidrar till utarbetandet av sammandraget.
Det är frivilligt att delta i medborgardiskussionen. De som deltar i medborgardiskussionen samtycker också till att delta i undersökningen. Informationen används för den samhällsvetenskapliga undersökning som beskrivs närmare nedan. Svaren i undersökningen delas in i olika teman. Svaren bedöms inte enligt huruvida de är rätt eller fel, bra eller dåliga. Resultaten rapporteras så att enskilda respondenter inte kan identifieras. Det material som samlats in arkiveras i anonymiserad form. Uppgifterna behandlas på följande grund i enlighet med artikel 6.1 i dataskyddsförordningen: allmänt intresse, vetenskaplig forskning (4 § 3 punkten i dataskyddslagen).
Mer information:
Reformen av klimatlagen:
specialsakkunnig Elina Vaara, miljöministeriet, elina.vaara@ym.fi
kommunikationsexpert Kaisa Ryynänen, miljöministeriet, kaisa.ryynanen@ym.fi
BIBU-projektet:
forskare Isak Vento, Helsingfors universitet, isak.vento@helsinki.fi
Bakgrund om klimatlagen
Den gällande klimatlagen trädde i kraft 2015. De förpliktelser som ställs i klimatlagen gäller endast statliga myndigheter, inte individer eller företag. Lagen innehåller bestämmelser om olika planer som gör det möjligt att minska utsläppen i Finland och anpassa sig till klimatförändringen. Därtill förpliktar lagen de statliga myndigheterna till att följa upp och rapportera om utsläppsutvecklingen. Med andra ord innehåller klimatlagen bestämmelser om olika klimatplaner och hur de ska följas upp.
De huvudsakliga målen för lagreformen har satts upp i regeringsprogrammet. Enligt programmet ska lagen revideras så att målet om ett klimatneutralt samhälle, dvs. en balans mellan utsläpp och kolsänkor, uppnås senast 2035. Till lagen fogas etappmål för åren 2030 och 2040, och dessutom uppdateras utsläppsminskningsmålet för år 2050. Den nya klimatlagen kommer också att innehålla ett mål om att stärka kolsänkorna (framför allt skogarna), som absorberar växthusgaser från atmosfären.
Enligt Finlands grundlag ska det allmänna se till att de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna tillgodoses. Både i Finland och på det internationella planet anses det vara ett allmänt erkänt faktum att klimatförändringen äventyrar tillgodoseendet av de grundläggande och mänskliga rättigheterna. I reformen av klimatlagen lägger man därför stor vikt vid att analysera hur väl de grundläggande och mänskliga rättigheterna tillgodoses. Exempelvis rätten till en hälsosam miljö, rätten att delta samt rätten till liv och trygghet har samband med klimatlagen.
Mer information om klimatlagen och dess reform finns på miljöministeriets webbplats.
Nedan ställer vi några frågor om deltagandet i de planer som anges i klimatlagen. Med deltagande avses exempelvis möjligheten att kommentera klimatpolitiska planer i planeringsskedet och följa upp hur planerna genomförs.