Pääosin kyllä, mutta riittävästi ei tunnisteta tilannetta, missä nykyinen kehitys johtaa ikääntymisen kautta etenkin rannikkokalastuksen loppumiseen. Ei riitä, että hylkeitä karkotetaan ja / tai vahinkoja kompensoidaan, koska nykyinen tilanne tällä strategialla ei houkuttele yhtään uutta yrittäjää alalle. Rinnalle tarvitaan kalastatuksen osalta uusia innovaatioita, joilla kierretään nykyinen ongelma ja luodaan kannattavia ja kiinnostavia matalan kynnyksen mahdollisuuksia toimia kalastajana. Nuorten rekrytoituminen alalle vaatii siis uusia pyyntimenetelmiä ja kohteita kannattavuuden parantamiseksi, ja kiinnostus herää vasta kun myös kalusto on ajanmukaista. Keinoja on ja helposti nähdään maissa joissa kalastajien keski-ikä on matala, korreloi se suoraan aluskannan ikään. Meillä tilanne on staattinen eikä ohjelman keinot keskity tämän tilanteen ratkaisuun vaikka luovatkin edellytyksiä nykytilan jatkumiselle.
SWOT:n yksi perusongelma sen hyödyntämisen osalta on, että se sisältää likaa käsitteitä, joita ulkopuolisen on vaikea hahmottaa. Mitä tarkoittavat kestävä kalastus, strategian tehokas toteuttaminen, kalatalouden digitalisaatio jne. Näitä hahmottomia käsitteitä tulisi määritellä, jotta paikallistason ratkaisut voisivat perustua konkreettisiin asioihin.
SWOT on monipuolinen mutta kiinnitimme huomiota seuraaviin seikkoihin.
Hankehallinnoijien puute: Hyvien käytäntöjen hyödyntäminen. Uusia kuntatoimijoita ja kehittämisyhtiöitä mukaan hallinnoimaan hankkeita.
Pienimuotoiseen toimintaan liittyvät riskit ja haavoittuvuus: Vain yhteisiin pelissääntöihin ja toimintatapaan sitoutuvat kalastajat jäävät mukaan pitemmällä aikavälillä toimintaan. Yhteisten sääntöjen tärkeyttä tulisi korostaa heti alkuvaiheessa.
Julkisen talouden heikentyminen: Sama uhka koskee myös satamien ja kalankäsittelytilojen ylläpitoa ja kehittämistä. asianmukaisella tiedottamisella täytyy huolehtia siitä, että paikalisesti tuotettu kala pysyy osana kuntien strategioita ja toimintaa.
SWOT-analyysi on onnistunut hyvin kartoittamaan ohjelman haasteita ja löytämään myös mahdollisuuksia. Alusten ja pyyntitapojen uudistaminen on välttämätöntä ja antaa mahdollisuuden korkeamman laadun ja turvallisuuden lisäksi myös eläinten hyvinvoinnin parantamiseen. Kun vanhaa aluskantaa modernisoidaan, voidaan myös samalla investoida eläinten hyvinvointia parantaviin ratkaisuihin muun muassa saaliin käsittelyn ja tainnutuksen osalta.
On hienoa, että on tunnistettu tarve eläinten hyvinvoinnin kehittämiseen laaja-alaisesti. Kalojen hyvinvointiohjelma yhteistyössä yritysten, tutkimuksen ja muiden sidosryhmien kanssa on esimerkillinen askel eteenpäin. Avoin vuoropuhelu eri toimijoiden kesken takaa, että huomioon otetaan niin elinkeinon kannattavuus, eläinten tarpeet kuin kuluttajien toiveetkin. Eläinten hyvinvointi tunnistetaan tässä ohjelmassa nyt ensi kertaa ympäristöystävällisyyden rinnalla markkinointivalttina, mitä se on jo nyt ja vielä enenevässä määrin tulevaisuudessa.
Olemme ilahtuneita, että eläinten hyvinvoinnin kehittämistä ja tutkimusta tuetaan nyt investoinnein. Kun kalojen hyvinvointi ja muu vesiviljelyn kehitys kulkevat käsi kädessä, saadaan synergiaetuja sen sijaan, että eläinten hyvinvointi olisi pois tuottavuudesta. Kasviperäisten rehujen kehittäminen on oikea suunta. Tällä lisätään kalansaaliin hyödyntämistä ihmisravintona, mikä pitäisi kuitenkin olla kalastuksen perimmäinen lähtökohta. On erinomaista, että virikkeellistäminen on tulossa mukaan osaksi kalojen kasvatusaikaisen hyvinvoinnin kehittämistä. Tähän mennessä on keskitytty lähinnä kalojen terveyteen, mutta elämän laadun parantamisen saaminen mukaan täydentää sen, että voidaan puhua aidosti eläinten hyvinvoinnin edistämisestä.
Hylkeiden aiheuttamien vahinkojen vähentäminen korotetulla tuella on hyvä ratkaisu. Hylkeenkarkottimiin investoiminen suojelee sekä kalansaaliita että hylkeitä. Tämä on oikea kehityssuunta verrattuna siihen, että hylkeiden aiheuttamia vahinkoja vain passiivisesti kompensoitaisiin edistämättä ongelman ratkaisua.
On tärkeää kehittää vuoropuhelua kalankasvattajien ja ympäristö- sekä eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Kun informaatio kulkee eri toimijoiden välillä ja toiminta on läpinäkyvää, vältytään myös turhalta vastakkainasettelulta.
Kalastuksen vaikutus kalakantoihin on merkittävä. Sen on siis rakennuttava kestävälle pohjalle. Kalakantojen luontaisen lisääntymisen tukeminen on ilahduttavasti esillä ja siinä ympäristön tilalla on suuri rooli. Tulosperusteisten rahoitusmallien soveltaminen ympäristön kunnostustoimiin on ehdottomasti oikea lähestymistapa, mikä helpottaa toimien nopeaa omaksumista ja täytäntöönpanoa.
SWOT-analyysin puutteena voi mainita sen, että siinä ei ole ehkä tunnistettu ympäristö- ja eläinhyvinvoinnillisten muuttujien ristiriitoja kiertovesiviljelyn lisäämisen osalta. Nykyisellään kalojen hyvinvointi näissä laitoksissa on puutteellista. Kiertovesilaitosten olosuhteet ovat äärimmäisen kaukana kalojen luontaisesta ympäristöstä, ja niissä esimerkiksi yksilötiheys on usein melkoinen. Kalojen kasvatusolosuhteiden monipuolistaminen näissä tarkasti säännellyissä olosuhteissa voi olla vaikeaa. Toisaalta, jos kiertovesiviljelyn kehitystyössä pystytään aidosti yhdistämään sekä eläinten hyvinvointi että muu tekninen toteutus ja toiminta saadaan kannattavaksi, voittavat siinä sekä eläimet että ympäristö.
Vahvuuksissa on huomattavaa, että lintujen sivusaaliskuolleisuutta ei oikeasti tunneta ja hylkeillä sitä on yhä, joten valikoivuutta pitää pyydyskehityksessä kehittää.
Uhissa haitalliset vieraslajit tulee ottaa vakavammin kuin nyt, koska ilmastonmuutos ja toisaalta lajien sopeutuminen maamme oloihin lisää niiden määriä. Esimerkiksi kirjolohen istutukset tulee kieltää, koska laji valtaa kutupaikkoja vaelluskaloilta. Laji pitäisi korvata muilla lajeilla kalanviljelyssä. Ellei asiaan puututa ajoissa, edessä saattaa olla pian samanlaisia ongelmia kuin Tenolla kyttyrälohesta.
Sitä vastoin silakan rehu- ja vientikysynnän väheneminen ei ole uhka vaan olisi toivottavaa, että sen ruokakysyntä lisääntyisi.
Vastaavasti dioksiinin raja-arvot eivät ole uhka – vaan dioksiini ja muu kemikalisoituminen (asia koskee silakan lisäksi monia muitakin lajeja). Dioksiinia suurempi ongelma on elohopean lisääntyminen, mikä vaarantaa monen sisävedenkin kalojen käyttöä (yhteys metsä- ja suo-ojituksiin, kaivostoimintaan yms.).
Saimaannorpan suojelu ei ole ongelma ammattikalastukselle, vaan vapaa-ajankalastajien verkot ovat ongelma saimaannorpan kuuteille. Käytössä on lukuisia muita hyljeturvallisia kalastuvälineitä kuin verkot.
Mitä merihylkeisiin tulee, niiden pyyntiä on liberalisoitu niin paljon, ettei sillä tiellä pääse eteenpäin lajien kantoja vaarantamatta. (Itse asiassa itämerennorpan eteläiset kannat ovat uhanalaisia.)
Merimetson kannan kasvu on merilalueilla pysähtynyt noin 50 koloniaan. Toisaalta VARELY antaa lajille nykyään poikkeuslupia entistä kevyemmin. Näistä syistä lajin nostaminen SWOTiin alkaa olla menneen talven lumia.
Ilmastonmuutos tulee tekemään monien pohjoiseen luontoon sopeutuneiden kalojenkin elämästä tukalaa. Sama koskee vesiviljelyä, jossa tauditkin voivat levitä uudella tavalla. Myös säiden äärevöityminen voi tehdä vesiviljelyn investoinneista entistä riskialttiimpia.
Iso tulevaisuuden haaste kalastuspolitiikalle on se, että kasvisruoka on sille ympäristöllisesti parempi vaihtoehto. Kalanpyydyksiin, erityisesti verkkoihin, liittyy lisäksi eettisiä ongelmia, joita ei ole Suomessa pystytty vielä käsittelemään. Siksi kalastuksen tulevaisuuden varmistamiseksi epäkohtia pitää proaktiivisesti korjata ja sidosryhmätyötä kehittää.