Gå till innehållet

Kommentoi Kiertokapula Oy:n taksaluonnoksia

Pratbubbla 23
Diskussion | Hämeenlinnan kaupunki / Viranomaispalvelut
Diskussionen har avslutats

Täällä voit kommentoida ja esittää mielipiteitä  koskien Kiertokapula Oy:n esitystä jätetaksasta vuodelle 2022

Asiaan voi vielä ottaa kantaa osallistumalla keskusteluun 19.10.2021 saakka. Kiitokset tähän mennessä keskusteluun osallistuneille! Vastaukset yleisimpiin perusmaksuun liittyviin kysymyksiin löydätte täältä.

Basuppgifter

Avslutat: 19.10.2021

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna


jätetakasan uusi perusmaksu ja tyhjennysmaksu

Plats för profilbild

Ojoinen
17. september 2021 klockan 11.43.45

Kiertokapulan uusi perusmaksu 32e omakotiasujalle ei ole mitään muuta ,kuin ylimääräinen rahankiristys asujalle jonka tuotto menee suoraan teidän oman organisaationne ylläpitämiseen ja teidän omiin palkoihinne!Koska esim.omakoti remontteja ei tehdä joka vuosi ja te kuitenkin otatte maksun vuosittain.Kaikki teidän perustelut perusmaksun puolesta ovat niin läpinäkyvän omahyväistä ja rahanahneita jotta ei mitään rajaa. "Joku kohtuus pitäisi olla kerjätessäkin ".


Hyöty vs. maksu olematon

Plats för profilbild

Cee
22. september 2021 klockan 13.36.31

Etelä Tuusulasta jätteiden toimittamisessa lähimmälle asemalle Järvenpäähän ei ole mitään järkeä. Sortti asema löytyy muutaman kilometrin päästä ja tämä perusmaksu ei kata matkaan käytettyä aikaa eikä kustannuksia (yhden suuntainen matka nousee yli 10km) joita siitä syntyy. Täysin järjetön idea. Kerätkää ne rahat jätteistä, kuten ennenkin! Jos jätteitä ei tule kierrätyksen vuoksi on toimintaa kevennettävä eikä lisättävä maksuja.


Selvitykseen

Plats för profilbild

OTM
22. september 2021 klockan 21.33.20

Jätemaksun lisääminen yksipuolisella ilmoituksella ei tunnu perustellulta tilanteessa, jossa kuluttaja ei voi tehdä todellista valintaa jätefirmojen välillä. Mikäli maksu tulee voimaan, tullaan asia selvittämään kuluttajansuojan osalta kuluttajariitalautakunnassa tai mahdollisesti markkinaoikeudessa.


Rahastusta

Plats för profilbild

Riha
23. september 2021 klockan 8.38.28

En ole koskaan käyttänyt Kiertokapulan jäteasemaa kun Sorttiasema muutaman kilometrin päässä. Todella törkeää laittaa maksu palvelulle, jota en koskaan ole käyttänyt ja enkä tule käyttämään.


Rahat pois niin ympäristö pelastuu?

Plats för profilbild

Totuus
23. september 2021 klockan 15.26.13

Ilmeisesti ympöristöä pyritäään parantamaan loputtomasti maksuja korottamalla, kiva. Onko tällä uudella "keksinnöllä" hintoja korottava vai laskeva vaikutus.. epäilen korottavaa vaikutusta. Tota maksua sitten joka vuosi korotellaan, kiva.

Voiko "tsydeemistä" irroittautua jotenkin?


Rahastusmaksun kompensointiin keino

Plats för profilbild

Totuus
23. september 2021 klockan 16.12.25

Itse tulen jatkossa "kompensoimaan" rahastusta perumalla näitä tyhjennyksiä mahd. paljon. Peruminenen on (ainankin toistaiseksi) ilmaista!

Plats för profilbild

Jätehuoltosuunnittelija/jätelautakunta
12. oktober 2021 klockan 13.48.25

Yksittäisten tyhjennysten perumista helpompi tapa mitoittaa tyhjennykset itselle sopivaksi on tarkistaa, voisiko jäteastian tyhjennysväliä muuttaa. Sekajäteastian pisin tyhjennysväli on neljä viikkoa. Jos kiinteistöllä syntyvä biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään, voi tyhjennysväliksi sopia kahdeksan viikkoa. Poikkeamapäätöksellä tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa. Poikkeamapäätöstä haetaan jätelautakunnalta ja se edellyttää muun muassa hyötyjätteiden tehokasta kierrättämistä. Pieni jäteastia (140 l) voi myös olla hyvä ratkaisu, jos nykyinen tyhjennysväli tuntuu liian tiheältä.

  • 12.10.2021 kl 14.29 @Martta modererade innehållet: kirjoitusvirhe tekstissä

Perusmaksu

Plats för profilbild

Väärä maksu
30. september 2021 klockan 19.11.28

Perusmaksu määritelty ilman että, siinä huomioitaisiin jätteen määrä ja lajike.Loma-asunnon
osalta olisi huomioitava käyttöaste sekä pinta-ala. Kompostointi voidaan hoitaa paremmin
isommalla tontilla.Silloin kun tämän saman jäteyhtiön alueella sijaitsevat molemmat sekä
loma että vakituinen asunto on kohtuutonta kerätä maksut täysimääräisinä. Nämä maksut
vaikeuttavat eläkeläisten elämää. Kiertokapulan organisaatio on pöhöttynyt ja henkilöstö
on vähäisen osaavaa. Palkat vedetty ylös ottamatta huomioon tuloksen tekoa. Tietty ammatti
tutkinto ei takaa innovaatista osaamista. Kummastuttaa se että eduskunta päättää lain mikä
antaa tällaiselle yritykselle monopolioikeuden. Kiertokapulan johdon ja jätelautukunnan
puheenjohtajan olisi järjestettävä avoimet keskustelut. Näin heikosti perusteltua perusmaksua
ei tule ottaa käyttöön.


perusteetonta laskutusta

Plats för profilbild

edesmennyt
1. oktober 2021 klockan 10.56.17

tämän hetken ohjeistuksen mukaan tyhjäksi merkityistä rakennuksista veloitetaan vapaa-ajan asuntojen mukaan. laskutus perustuu omistukseen. listanne eivät ole ajantasalla.

näin olleen maksajaksi päätyy kuolleet, perikunnat ja useamman kohteen omistajat.

kuolleet eivät tuota jätettä.

perikunnan osakkaat maksavat jo kertaalleen omasta osoitteestaan.

usean kohteen omistajat maksavat ensin oman asuinasuntonsa mukausesti ja kaikista muista kohteista kuin hänellä olisi vapaa-ajan asuntoja kaupungin keskysalueella.

kuitenkaan kaksi jälkimmäistä ryhmää ei tuota enempää jätettä kuin tuo yksi henkilö.

toisaalta kun maksu kiinteistökohtainen niin perheet tai yhteisöt, joissa esim yli 10 henkeä maksavat vain per kapita 10% maksusta.

en ymmärrä miten jätteen tuotto ja siten maksu perustuu kiinteistöön. eikö oikeuden mukaisempi olisi per kapita laskutus.

ja kaikkein oikeudenmukaisinta olisi, että jätemaksu perustuisi tuottettuun jätteeseen. automaattimaksut eivät innosta lajittelemaan etc.

jätepalveluun liittyminen pakolliseksi ja sen maksut pitäisi myös perustua tuotettuun jätteen määrään.

pakollinen liittyminen jätehuoltoon lopetti omalta osaltani lajittelun.

tavoitteena kai on vähentää jätteen syntymistä...nyt näyttäisi olevan vain yksinäisten, eläkeläisten kyykyttäminen ha rahan kerääminen

Plats för profilbild

Jätehuoltosuunnittelija/jätelautakunta
13. oktober 2021 klockan 10.50.03

Jos asuinrakennuksella ei ole järjestettyä kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta tai haettu jätteenkuljetuksen keskeyttämistä, eikä siten tiedossa olevaa laskutusosoitetta, ohjautuu perusmaksu rakennuksen omistajalle. Nurmijärvellä lasku ohjautuu rakennuksen omistajalle, sillä Kiertokapula Oy ei hoida järjestettyä jätteenkuljetusta Nurmijärvellä. Näissä tapauksissa laskutus perustuu rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin asuinrakennuksista ja niiden omistajista. Nämä tiedot saadaan Digi- ja väestötietojärjestelmästä (DVV).

Perusmaksu on asuinhuoneistokohtainen vuosimaksu. Perusmaksun suuruus määräytyy asuinhuoneistojen lukumäärän ja käyttötarkoituksen perusteella. Tyhjillään olevista ja käyttämättömistä asuinhuoneistoista veloitetaan vapaa-ajan asunnon mukainen maksu. Asiakkaan on ilmoitettava haltijan, omistajan tai asunnon käytön muutoksista jäteyhtiölle, jotta tieto voidaan merkitä jätehuollon asiakasrekisteriin. Muutokset tulevat voimaan ilmoitusajankohtaa seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Jos kiinteistön omistaa kuolinpesä, ohjautuu lasku normaalin laskutuskäytännön mukaan kuolinpesälle. Jos esimerkiksi rakennuksen tai kiinteistön omistajatiedot ovat hiljattain vaihtuneet tai rakennus on purettu eikä tieto vielä ole päivittynyt DVV:n tietoihin, on laskun saajalla mahdollisuus tehdä saamastaan jätehuollon maksusta jätemaksumuistutus.


Taas nousee

Plats för profilbild

Nurmijärvi
2. oktober 2021 klockan 11.02.27

Yhteiseen systeemin siirtymistä perusteltiin eduilla, joissa hinta laskee kilpailutuksessa. Lopputulos on näemmä täysin uusi perusmaksu sekä nykyisen tyhjennyshinnan nousu. Uskomatonta tunarointia.

Plats för profilbild

Jätehuoltosuunnittelija/jätelautakunta
8. oktober 2021 klockan 14.51.18

Alueilla, joissa asumisessa syntyvän jätteen kuljetuksen hoitaa Kiertokapula Oy, maksu astian tyhjennyksestä on ehdotuksen mukaan jokaisessa kunnassa jatkossa sama. Suurimmassa osassa kunnista tyhjennyshinta laskee verrattuna vuoteen 2021. Vuoden 2021 taksan löydätte sivuiltamme https://www.kolmenkierto.fi/jatteenkuljetus-ja-taksat/


Sairas systeemi

Plats för profilbild

Menikö jotain ohi?
3. oktober 2021 klockan 17.55.35

Järjetön monopolihimmeli, jonka on näppärä lähetellä jatkossa vuosittain hinnankorotuskirjeitä. Maksan tyhjennyksestä 5 € kerta. Kohta maksan vähintään 5,10 € + 31,20 € vuodessa, vaikka en veisi jäteasemalle mitään. Eikö oikeudenmukaisuuden nimissä pitäisi toimia niin, että se joka aiheuttaa jätteen, maksaa sen hävityksen? Jatkossa minä maksan, että alueella rakentava urakoitsija voi viedä jätteensä ilmaiseksi Kiertokapulalle. Mikä tässä on oikeudenmukaista?!


Yksin asuva

Plats för profilbild

Ymmärsinkö oikein
4. oktober 2021 klockan 19.22.17

Onko niin, että kerrostalossa asuvat maksavat maksun/huoneisto? Silloin ei ole reilua, että yksin asuva maksaa saman summan kuin
esim. viisihenkinen perhe. Yksi kaupan muovikassillinen jätettä/viikko + 3l biojätepussi, onkohan sama jätemäärä suurperheiltä?


Perusmaksu TÄH!?

Plats för profilbild

Vihainen klaukkalasta
5. oktober 2021 klockan 0.04.08

Kunnon kiskurisysteemi, kiertokapulan asemat jossain ihan korvessa ja pitäisi maksaa perusmaksua jätepalvelusta jota ei tule ikinä käyttämään.

Onko tässä yritetty kannustaa sitä että haetaan kaikilta sukulaisilta roskat ja tuodaan teille vai? Jos joudun jotain perusmaksua maksamaan palvelusta jota en käytä pätkääkään (L&T jätetyhjennys ja muut sorttiasemat lähempänä) niin kyllä menee ihmeelliseksi.

Kyllä vituttaa jos tämä menee läpi.


punnitusmaksu

Plats för profilbild

pettynyt
5. oktober 2021 klockan 21.24.41

Punnitusmaksu nousee 10e------23,56e ei hyvä :(

Plats för profilbild

Jätehuoltosuunnittelija/jätelautakunta
13. oktober 2021 klockan 15.05.11

Toivottavasti ymmärsin kommenttisi oikein ja pystyn selventämään asiaa. Pientuojien sekalaisen jätteen kuormien minimimaksu on 10 € vuonna 2021 ja sama 10 € on myös esitetty vuodelle 2022. Nykyisessä hinnastossa (2021) maksu on painoperusteinen ja 50 kg ylimenevältä osalta laskutetaan painon mukaan (ns. tonnihintaa). Vuoden 2022 esityksessä vastaanoton hinnoittelu perustuu tilavuuteen ja 10 € minimihinnalla voi tuoda 200 l sekalaista jätettä ja sen ylimenevältä osalta laskutetaan 30 € per kuutio.

Lisätietoja jätteidenkäsittelyalueiden maksuista löydätte voimassa olevan taksan taulukosta 6 ”Maksut jätteidenkäsittelyalueiden käytöstä kotitalouksille ja kunnalliselle hallinto-ja palvelutoiminnalle” sekä vuoden 2022 jätetaksa esityksen taulukoista 10 ”Maksutta kotitalouksilta jätteidenkäsittelyalueilla vastaanotettavat jätteet” ja 11 ”Vastaanottomaksut jätteidenkäsittelyalueilla”.


Vastustan, kysyn ja ehdotan OSA 1/3

Plats för profilbild

Kunta- ja kaupunkilainen
17. oktober 2021 klockan 19.31.13

Vastustan ehdottomasti näitä Kolmenkierron/Kierokapulan ehdottamia omakotitalojen jäteastia tyhjennys pakko sopimuksia ja ennalta sovittuja tyhjennyshintoja sekä ennalta sovittuja kuljetusyrityksiä.

Kolmenkierron tulisi ehdottomasti myös perua jäteastioiden/peusmaksu pakkomaksut tyhjillään olevilta asunnoilta ja omakotitaloilta. Näissä tapauksissa kyse on pelkästä rahastuksesta. Osa tuttavistani viettää elämästään kuukausia ulkomailla ja talous ei silloin tuota jätettä, tämäkin huomioon ottaen perusmaksu pitäisi pilkkoa kuukausimaksuperusteiseksi.
Kysymys 01: Olisitteko te päättäjät itse valmiita maksamaan näitä tyhjiä kuponkeja mahdollisista omista tyhjillään olevista omistuksistanne?

On hyvä, että jokaiseen talouteen on pakotettu ottamaan jäteastia käyttöön, mutta jäteastioiden tyhjennyksen maksaa se talous, jossa jäteastia on. Näin ollen on oikeus ja kohtuus, että maksaja saa päättää keneltä työn tilaa. Jätelaissa 36§ sanotaan, että kunnan on kiinteistöittäisten jätteenkuljetuspalvelujen hankintoja suunnitellessaan tehtävä markkinakartoitus. Tarjouspyynnössä jätteenkuljetuspalvelujen kesto on määriteltävä sekä hankinnat ajoitettava siten, että kaiken kokoisilla yrityksillä on mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuihin. Kuljetushankinnat on kilpailutettava osiin jaettuina siten, että useampi kuin yksi yritys voidaan valita palvelun tuottajaksi, jotta kaikki halukkaat yrittäjät pystyisivät olemaan kilpailussa mukana ja näin ollen maksaja saa myös maksun tasoista palvelua.
Kysymys 02: Onko tähän kilpailutukseen liittyvät asiakirjat jossan nähtävillä?


Vastustan, kysyn ja ehdotan OSA 2/3

Plats för profilbild

Kunta- ja kaupunkilainen
17. oktober 2021 klockan 19.31.22

Perusmaksusta johtuen "Kiinteistökohtaisen jätteenkeräyksen tonnihinta yhdyskuntajätteelle laskee 20%." Kahdenkymmen prosentin hinnan alennus jätteelle, mikä nostaa kuitenkin jäte-astiamme tyhjennyshintaa 19% tämän hetkiseen nähden. Olette siis nostamassa kotitalouksien jäteastian tyhjennyshintaa ja perustelette, että se on hyväksyttävää, sillä tyhjennysvälejä voi nyt harventaa, kun jäteastiaan ei tarvitse enää laittaa kaikkia roskia, joita aiemmin on laitettu, sillä osan niistä voi viedä perusmaksulla "32 euron ilmaisjätteenä" jäteasemille. Jätelaissa mainitaan myös kohtuullisuus jätemaksujen veloittamisessa, koskee myös tätä perusmaksua. Jos kunta- ja kaupunkilaisilta ei edes tule näitä teidän "ilmaisjätteitä" onko se siis kohtuullista alkaa perimään näistä olemattomista jätteistä maksua. Erityisesti huomioiden sen, että osasta näistä teidän ns."ilmaisjätteistä" maksetaan jo ennalta kierrätysmaksu.
Kysymys 03: Miten nämä kotitalouksien jäte-astiat saadaan todellisuudessa tyhjennettäväksi harvemmin, kun mitään näistä teidän uusista "ilmaisjätteistä" ei ole ennenkään kuulunut kotitalouden jäteastiaan laitettaviksi, vaan ne on pitänyt toimittaa jäteasemalle?
Kysymys04: Miten on mahdollista, että Kiertokapula ei pysty elättämään itseään hyötykäyttöön myytävillä jätteillä, mutta esimerkiksi Pohjanmaalla toimiva Ekorosk pystyy sen tekemään? Sinne saa kotitalouksista tuoda lähes kaikkea mahdollista hyötykäyttöön käyvää jätettä oikeasti ilmaiseksi.

Jäteastiamaksuun on sisällytettynä jäteastianpesu. Tämä pitäisi poistaa kokonaan. Jäteastia ei kovin helposti likaannu, kun kaikki roskat pitää pussittaa ainakin aiemman ohjeistuksen mukaan. Mikäli jäteastia likaantuu, sen pystyy jokainen omakotitalossa pesemään itse. Tarvittaessa voisitte pesuun kykenemättömille tarjota tätä palvelua esim. tietyille alueille tiettyyn aikaan, jotta halukkaat saavat pesun maksua vastaan.


Vastustan, kysyn ja ehdotan OSA 3/3

Plats för profilbild

Kunta- ja kaupunkilainen
17. oktober 2021 klockan 19.31.36

Kotitalouksia ei pitäisi myöskään laittaa maksamaan perusmaksullaan yritysten tuottamaa jätettä.

Todellisuudessa jos Suomessa jätteiden kierrätys haluttaisiin maksimoida, jätteet tulisi ottaa vastaan lajiteltuna hyötyjäteasemalle. Tällöin kotitalouksilla ei olisi tarvetta heittää kierrätettävää jätettä yhdyskuntajätteenä jäteastiaan tai luontoon. Näin ollen ehdotan Ekorosk mallia myös Kiertokapulan alueelle.

Jätelautakunnan kertoman mukaan tässä otakantaa-palvelussa esitetyt mielipiteet otetaan huomioon päätöksenteossa. Tähän teille kommenttina, että mitä meidän kaupunki- ja kuntalaisten tänne kannattaa edes vaivautua kommentoimaan mitään enää, koska olettehan jo ennalta päättäneet hinnat ja kuljetus yritykset. Käykääpä vaikka lukemassa palautetta ja kommentteja otakantaa-palvelussa liittyen teidän perusmaksu asiaan viime vuonna. Siellä on lähes 100 prosenttia negatiivista palautetta ehdotuksestanne ja olette saaneet myös hyvin selventäviä perusteluja asioille. Sepä ei teitä kuitenkaan kiinnostanut, sillä perumaksukin oli jo ennestään päätetty toteuttaa.
Asukkaiden päänmenoksi Ympäristöministeriö on antanut luvan kunnille kerätä ihmisiltä lisärahaa roskabisneksen ylläpitämiseksi ja voiton tuottamiseksi, vaikka tässä kaikessa pitäisi olla kyse voittoa tavoittelemattomuudesta ja ympäristön hyväksi toimimisesta.
Kysymys04: Kolmenkierrolta kysyisinkin, kuinka lähellä tässä teidän päätöksessä näistä jäteastioiden tyhjentämishinnoissa ja valitulla/valituilla tyhjentäjillä ollaan kartellia?

Peräänkuulutan etenkin Nurmijärven kuntaa pitämään huolta mm. siitä, että kunnan alueella asuvat saavat itse päättää roskapöntön tyhjentävän yrityksen, jotta paikallinen yrittäjä voi jatkaa työtään, myös vuosia eteenpäin. Olisi todella häpeällistä Nurmijärven kunnalle antaa Kolmenkierron/Kiertokapulan tukahduttaa paikallisen yrityksen toiminta.


Ei perusmaksulle ja maksujen korotuksille - Jätekeräys takaisin Tuusulan kunnan vastuulle

Plats för profilbild

Tuusula
18. oktober 2021 klockan 10.33.46

En hyväksy esitettyjä Kiertokapula Oy:n jätemaksutaksoja. Vaadin niistä luopumista.

Kiertokapulan toiminnan kustannustehottomuuden vahvistavat toistuvasti esitettävät jätemaksujen maksukorotukset. Kustannustrendin tulisi olla laskeva eikä nouseva. Keskittämisen hyöty loppukäyttäjälle, kunnan maksavalle asukkaalle on jäänyt saamatta.

Koska Kiertokapulalla ei ole omaa jätetuotantoa, alihankkii se jätekuljetuksen ja -tyhjennyksen mm. L&T:ltä edelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnan asukas maksaa toimitusketjussa L&T:n lisäksi Kiertokapulan kulut jätekeräyksestä, kun se aikaisemmin oli pelkästään L&T:n perimä jätemaksu kunnan asukkaalle. Kilpailutettu markkina piti huolen kustannuskilpailukyvystä. Maksamme siis nykyisessä mallissa loppukäyttäjinä kahden yhtön kulut, hallinnon ja investoinnit jätemaksuissa. Mielestäni tämä on järjetöntä ja kustannustehotonta.

Uudesta jätehuollon perusmaksusta tulee myös luopua. Perusmaksu ei tuo lisäarvoa eikä kannusta toimimaan toisella tavalla johtuen Kiertokapulan palveluverkon heikkoudesta. Maksajan näkökulmasta mikään ei muutu. Tulee vain yksi perusteeton maksu lisää maksettavaksi, jota ei tarvita. Nykyinen tapa toimia on riittävä. Vaikka Kiertokapulan esittämät argmunentit muuta kertovat, perusmaksulla haetaan rahoitusta kuntien yhteisen yhtiön paisuvaan hallintoon ja investointeihin. Se on ymmärrettävissä jätemaksujen perusteista luonnoksesta. Ei voi välttyä ajatukselta, että perusmaksusta olisi tulossa rahankeräysautomaatti toiminnan rahoitukselle, jota korotetaan säännöllisin väliajoin (vrt. mm. Carunan perusmaksut). Perusmaksujen keräämisestä on tullut aikamme trendi, jota ei pidä hyväksyä.

Koska em. todeten keskittämisen ja suuruuden ekonomian hyöty loppukäyttäjälle, kunnan maksavalle asukkaalle on jäänyt saamatta, tulisi Tuusulan kunnan luopua kaksinkertaisesta jätekeräyksen kulurakenteesta ja hoitaa jatkossa jäteasioiden hallinta itse, eikä luovuttaa päätöksentekoa asioista kunnan ulkopuolisille toimijoille. Silloin kulurakenteet ja maksut pysyvät läpinäkyvinä, kohtuullisina ja hallittavissa Tuusulan kunnan asukkaille. Lisäksi oikein kilpailutettu markkina pitää huolen jätemaksujen kustannustehokkuudesta, palveluverkosta, kehityksestä ja investoinneista.


Perusmaksusta tulee luopua, nykyinen kustannustaso ei saa nousta!!!

Plats för profilbild

Omakotiasuja
18. oktober 2021 klockan 10.40.02


En missään tapauksessa hyväksy uutta jäteperusmaksua.

Kokonaisvaikutus jätekustannuksen nousuun on omakotiasujalle vuositasolla merkittävä. Siksi perusmaksusta ja muista muutoksista tulee luopua.

Tämä jatkuva eri toimijoiden tuleminen omakotiasujan lompakolle alkaa kyllästyttää ja suututtaa.