Kommentoi opiskelijavalintawebinaarin (16.2.2023) teemoja

Pratbubbla 4
Diskussion | Yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022-2025
Diskussionen har avslutats

Yliopistojen opiskelijavalintawebinaari järjestettiin 16.2.2023. Täällä voit jatkaa keskustelua ja esittää kysymyksiä tilaisuuden teemoista. Webinaarin materiaali ja tallenne löytyvät osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/valintahanke/webinaarit/

Vastaathan myös vasemman reunan valikosta löytyvään kyselyyn, jonka vastauksia hyödynnetään opiskelijavalintojen kehitystyössä. Kommentointi on auki 16.3.2023 asti.

Huomaathan, että tämä keskustelu koskee vain yliopistojen opiskelijavalintaa.

Basuppgifter

Avslutat: 16.3.2023

Bilagor

  • Inga bilagor
Gör en anmälan

Endast inloggade användare kan delta i denna diskussion

27. februari 2023 klockan 13.40.42. Kommentaren togs bort.


7. mars 2023 klockan 13.17.35. Kommentaren togs bort.

Plats för profilbild

@Hempsu
10. mars 2023 klockan 9.12.46

Erittäin hyvin kirjoitettu! Itse sekä englannin että espanjan opettajana yhdyn näkemykseen ns. pienten kielten eli Suomessa vähän opiskeltavien mutta maailmanlaajuisesti suurten puhujamäärien kielistä ja niiden aliarvostuksesta todistusvalinnoissa. Kaiken kaikkiaan en voi ymmärtää, miten tietylle alalle hakiessa ei saa suurinta pistemäärää siitä kyseisestä aineesta (esim. maantieteenseen hakiessa maantiedon kirjoittamisesta ei saa suurimpia pisteitä). Ymmärrän, että pitkän matematiikan osaaminen ja sen opiskelun jaksaminen osoittaa jotain henkilön kyvyistä, mutta jos pitkää matikkaa ei tarvita kyseisen alan opinnoissa tai työelämässä, miksi sen painoarvo korostuu valinnoissa. Matemaattisesti heikompi voi olla humanistisilla aloilla silti huippuluokkaa.

Todistusvalinnan pitäisi jollakin tavalla kannustaa opiskelijaa opiskelemaan monipuolisesti myöskin lukiossa ja poistamaan paniikin jo mahdollisesti yläkoulussa, että mitä aineita pitäisi lukea, että pääsee haluamaansa opinto-ohjelmaan. Lisäksi todistusvalinta on aiheuttanut lukio-opiskelijoissa sellaista mentaliteettia, että vain todistusvalinnalla päässeet voivat pärjätä yliopistossa ja pääsykokeella päässeet olisivat ns. kakkosluokan kansalaisia. Siksi monet käyvät mieluummin korottamassa yo-kokeitaan, jotta pääsevät todistuksella (ja näin lykkäävät opintojensa aloittamista) kuin menevät pääsykokeeseen.


Matematiikka-vouhotus!

Plats för profilbild

@artohei
11. mars 2023 klockan 10.06.39

Miten edelleen matematiikasta saisi enemmän pisteitä todistusvalinnassa kuin kielestä/kielistä, kun pyrkii kieliä lukemaan? Kieliin pyrkijän pitää saada enemmän pisteitä kaikista kirjoittamistaan kielistä enemmän kuin matematiikasta.