Kommentoi Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevien lakisääteisten (Vammaispalvelulaki, Sosiaalihuoltolaki) henkilökuljetuspalveluiden järjestämisohjeita

Pratbubbla 19
Diskussion | Lapin hyvinvointialue
Diskussionen har avslutats

Basuppgifter

Avslutat: 15.12.2022

Bilagor

Gör en anmälan

Palvelualueista

Plats för profilbild

Miia
11. december 2022 klockan 14.54.23

Toivon, että Lapin hyvinvointialue pitkien etäisyyksien hyvinvointialueena huomioi palvelualueiden rajapinnat, etenkin Pohjoisen ja itäisen rajapinnat. Että esimerkiksi Purnumukasta voidaan hyödyntää pohjoisen palvelualueen kuljettajia SHL-kyydeissä Ivaloon asioidessaan. Ettei tule pakkoa asioida kauemmaksi Sodankylään. Tämä on asia, joka huolettaa.


Roissa asiat hyvin

Plats för profilbild

Kari k
11. december 2022 klockan 15.23.03

Rovaniemen malli hyvä, ainoat ongelmat olleet hesan päivystäjä


Kuljetus palvelut

Plats för profilbild

Palvelun käyttäjä
11. december 2022 klockan 16.48.42

En kehuisi Rovaniemen mallia koska malli on sellainen käyttäjän kannalta että se ei juuri Huomioi käyttäjää eli käyttäjä ei ole millään tavalla sopimus osapuoli mielestäni olisi hyvä jos järjestelmä olisi sellainen että tietyistä kilpailutettu ista autoista saisi käyttäjä valita ja jollei homma toimi voisi käyttäjä vaihtaa Kuljetus tämä mielestäni parantaisi palvelun tasoa ja käyttäjä voisi ennakolta sopia tietyn kuljettajan kanssa asioista silloin lähenisi stressi siitä Tuleeko kyyti vai ei tämä olisi hyvä myös siksi että päällekkäisten keskus järjestelmien tarve vähenisi ja näin säästyisi varoja itse kuljetusten järjestämiseen ja tällä hetkellä vallitseva tilanne on se että yrittäjille ja kuljettajille muodostuu kustannuksia siitä kun järjestelmä Etsii halvinta autoa joka voi olla kaukanakin ainakin täällä pitkien välimatkojen pohjoisilla alueilla matkapalvelukeskus perustettiin aikoinaan sen vuoksi että oli väärinkäytöksiä nyky tilanteessa jossa on sähköiset järjestelmät väärinkäytöksiä ei mielestäni voi syntyä järjestelmä jota tällä Rovaniemellä käytetään ontuu minusta myös siksi että niin sanotut sopimus autot eivät juuri saa sanktioita siitä vaikka hylkäävät kyytejä ilmiö on varsin yleinen ainakin näin turistikauden vallitessa leipä tästä enempää kiitos


Kuljetusten kilpailutus

Plats för profilbild

Noniin
11. december 2022 klockan 20.24.56

Missään tapauksessa kuljetuksia ei saa kilpailuttaa yhdelle isolle toimijalle vaan useammalle ja kuntakohtaisesti


Tuttu kuljettaja

Plats för profilbild

Asiakas62
12. december 2022 klockan 5.12.02

Asiakkaan pitäisi saada valita kuljettaja valituista palveluntuottajista! Kelakyydeissäkin saa toivoa tiettyä autoa. Asiointimatkoisssa tuttu kuljettaja korvaamaton apu.


Rovaniemen malli surkea

Plats för profilbild

Kalle
12. december 2022 klockan 5.13.46

Matkapalvelukeskus huono. Autoa ei saa silloin kun haluaa ja kuljettajat töykeitä.


Kyytien saatavuus

Plats för profilbild

Sinikka
12. december 2022 klockan 7.51.02

Kyytien saatavuudessa paljon ongelmia, varsinkin turistikausien aikana. Kuskit hylkäävät kyytejä parempien kyytien toivossa (toisaalta ymmärrettävää, toisaalta ei), varsinkin näin joulun molemmin puolin kun turisteja on paljon liikkeellä. Ei voi olla oikein, että lakisääteistä kyytiä tarvitseva ei saa kyytiä ja joutuu odottamaan huomattavan pitkiä aikoja ajoissa tilaamaansa kyytiä. Työmatkoilla aamukyydit hoituu, mutta töistä ei tahdo päästä pois. Kuskeille on jonkinlainen sanktio olemassa jos he hylkäävät kyytejä, mutta ei se ketään hidasta. Sanktiot pitäisi olla todellisia, ei pelkästään uhkauksia.


Palveluntuottajat ja asiakkaat järjestelmän suunnittelun päärooliin

Plats för profilbild

EM
12. december 2022 klockan 12.07.24

Järjestelmässä on ainakin Rovaniemen osalta suuria aukkoja, ja nämä ois ratkaistavissa aika pienillä järjestelmän muutoksilla. Ensimmäisenä järjestelmän pitäisi hakea lähinnä vapaana olevaa autoa, ei halvinta. Hyvissä ajoin, esim edeltävänä päivänä, tilatut kyydit jaettaisiin jo etukäteen sopimusautoille joten heillä olisi mahdollisuus suunnitella aikatauluja. Eikä silloin pääsisi isoja päällekkäisyyksiä syntymään. Järjestelmän haettava asiakkaan tarpeen mukaista autoa ensin, eli ei inva-autoja tarjota ensin niille jotka pystyy kulkeen henkilöautolla. Nämä oli vain muutamia, yksi helppo keino olisi ottaa käyttöön ns vakiotaksi-järjestelmä, hieman samanlainen kuin KELA-kyydeissä, eli ennakkoon tiedetyt kyydit voi jo etukäteen tilata palveluntuottajalta joka ne varmistaa keskukseen.
Nythän Rovaniemellä pahiten sakkaa ilta-ja viikonloppupäivystys kun siellä ei henkilökunta osaa seurata onko tilattuja kyytejä edes kuitattu ja ylivuoto autoja ei haeta tarpeeksi ajoissa.


Kuljetuspalvelut

Plats för profilbild

Ari G.
12. december 2022 klockan 12.26.02

Palvelussa ollut aika-ajoin liian pitkiä odotusaikoja. On Ollut jopa tapauksia, että kyytiä yritetty tilata hyvissä ajoin junasta,eika tahdo löytyä,kuitenki asemalla ollut useampikin invataxi odottamassa normi kyytejä. Onkohan kilpailutuksessa jotakin viilaamista. Liikkumisesteisen kyyditseminen vaatii usein enemmän kuljettajan apua, näin ollen korvauksen pitää olla riittävä.


Rovaniemi

Plats för profilbild

Esimerkki
12. december 2022 klockan 23.56.32

Kunhan ei missään määrin mennä rovaniemen kaameaan malliin niin on hyvä. Pohjoisen kunnissa toimiva järjestelmä.


Suunnittelu

Plats för profilbild

Suunnitelma
13. december 2022 klockan 11.56.35

Kuinka paljon on asiakkaita ja palveluntuottajia pyydetty osallistumaan suunnitteluun? On kuulemma suojatyövirkaa suorittava ollu taas suunnittelemassa pääosin koko homman.


Huomioitavaksi

Plats för profilbild

Järjestötyöntekijä
13. december 2022 klockan 17.04.22

Kohdassa 6.2.2 Pitäisikö ohjeistaa myös miten toimitaan, jos tilattu ja viestillä kuitattu kyyti ei tulekaan?
Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista artikla 20 velvoittaa toteuttamaan “tehokkaat toimet” varmistaakseen vammaisille
henkilöille mahdollisimman itsenäisen henkilökohtaisen liikkumisen, muun muassa helpottamalla vammaisten henkilöiden henkilökohtaista liikkumista sillä tavalla kuin ja silloin kun he haluavat sekä kohtuulliseen hintaan.

Plats för profilbild

Nina
13. december 2022 klockan 20.52.43

Tilata mikä tahansa saatavilla oleva kyyti ja laskuttaa siitä palvelun tuottajaa.


Kela kyydit

Plats för profilbild

Hoitaja
13. december 2022 klockan 20.51.24

Kela takseja ei ole saatavilla Lapin kunnissa. Eli välttämätön käynti terveydenhuoltoon jää tekemättä, kun ei kela autoa saatavilla. Tämä on maakunnissa etenkin ongelma. Rovaniemellä on myös ollut haasteita saada paaritaksia. Pitää ymmärtää se että, ambulanssi EI ole taksi!


Ala-arvoista toimintaa nykyisellää

Plats för profilbild

Ritva
13. december 2022 klockan 20.58.57

Lakisääteistä taksi kyytiä käyttävä ihminen on täysin heitteillä Rovaniemellä. Arpapeliä tuleeko tilattu kyyti koskaan. Aivan kohtuutonta monisairaille ihmisille tämä kyykytys, tullut tutuksi useampi tunti pihalla odotella kyytiä.. Päättäjäthän ne tyytyväisiä olis kun kuolisi pois.


Järkiperäistäkää odotusaikoja

Plats för profilbild

EO
14. december 2022 klockan 10.47.31

Järjestelmän haettava asiakkaan tarpeen mukaista autoa ensin, eli ei inva-autoja tarjota ensin niille jotka pystyy kulkeen henkilöautolla.

Toivottavasti oikeasti matkojen yhdistely onnistuu itsenäisesti. Tähän asti on saattanut mennä samasta osoitteesta A osoitteeseen B kaksi tai kolme taksia peräkkäin, kun omia yhdistelmä ehdotuksia ei ole otettu huomioon.

Ehdoton perilläolo aikaa ei ole huomioitu, vaikka tilaus olisi tehty edellisenä iltana. Nyt tämä asia on huomioitava oikeasti. Kuskillekin on ilmoitettava edellisenä iltana aamulle tuleva kyyti. Esim aamujunalle menokyydin kuljettaja on saanu vasta 10 minuuttia aikaisemmin kun on pitänyt olla jo asiakasta hakemassa. Tähän tarvitaan todellisia toimia.

1,5 tuntia ennen matkaa tilausvaatimus on ymmärrettävää kaukana maakunnissa, mutta Rovaniemellä se on kohtuuton vaatimus. Vammaisenakin pitää minulla olla mahdollisuus tehdä extempore reissuja, eikä kaikkea voi tietää 1 1/2 tuntia ennakkoon, että olen lähdössä jonnekin asioille. On eriasia jos tietää että on aika jonnekin, Niin matkan voi tilata vaikka 3 tuntia etukäteen, mutta on mahdollistettava extempore matkat. Eikä voi olla niin että tilaus keskuksessa ei laiteta kyytiä tulemaan, koska tilasit kyydin liian myöhään. Kaikkia menoja ei voi ennakoida etukäteen! Eikä tuo 1 1/2 tuntia voi olla myöskään sen takia, että JOS sattuisi löytymään joku yhdistettävä kyyti kahden kilometrin matkalle. Eipä niitä yhdistelyjä ole tässä 15:n vuoden aikanakaan tapahtunu kuin yksi.

Sitten on ihan hölmöä, että sekä asiakas että taksi odottaa, että tulee täyteen tuo vaadittava 30min, vaikka molemmat olisivat vapaana ja valmiina kyytiä varten. On vammaisen ihmisen kyykyttämistä odotuttaa, kun kerran autoja on vapaana. Ei edelleenkään niitä kyyti yhdistelmiä tule näin lyhyelle matkalle, kuten 2-3 km. On hieno asia että me asiakkaat saamme nyt itse järkiperäistä ja yhdistellä niitä kyytejä kun olemme samasta suunnasta samaan suuntaan menossa. Tämä on edistystä!


Jos ei olekaan aikaa odottaa?

Plats för profilbild

Odotuskaistalla
14. december 2022 klockan 11.51.17

Rovaniemellä, kun tilaat kyydin kotiosoitteesta, sinun pitää tilata nouto tuntia ennen kuin sinun on lähdettävä liikkeelle. Jos olet muualla kuin kotiosoitteessa, kyseinen odotusaika on 20 min. Tämä toimintamalli ei ole mistään kotoisin!¨'
Jos normaalisti omaa autoa käyttävä henkilö tulee tilanteeseen, että hänen on lähdettävä välittömästi käymään apteekissa, hän pukeutuu, istuutuu autoonsa ja ajaa apteekkiin ja palaa kotiinsa.

VPL:n mukaisten matkojen käyttäjä pääsee apteekkiin vasta tunnin kuluttua. Tässä asiassa on myös se huono puoli, että meno- ja paluumatkasta veloitetaan 2 matkaa. Kun näitä matkoja on kuukaudessa 18 käytettävissä, niin kovin montaa ennalta-arvaamatonta menoa ei saa tulla.

Kumpikaan näistä käytännöistä ei ole luonnollinen tapa toimia. Emme me vammaiset omasta tahdosta olla taksien käyttäjiä. Ajaisimme mielellämme omalla autolla, jos se olisi mahdollista. Tämä on pakon sanelema juttu.


Odotusaika.

Plats för profilbild

Juho
14. december 2022 klockan 15.23.56

Onko kyydi odotusaika niin lyhyt ( 10 min. ), että kaupassa asioidessa tai vierailukäynneillä joutuu tilaamaan aina uuden taksin. Ei tunnu oikein järkevältä maaseudulla jossa takseja harvassa.
Näkövammaiselle luotettava omataksi kauppa- ja raha-asioita hoidettaessa.
Miten taksin käyttöoikeus lomapaikkakunnalla?


Huomioon otettavia asioita

Plats för profilbild

Yhteyshenkilö
14. december 2022 klockan 16.43.32

• Tuleeko jatkossa olemaan oikeus käyttää tiettyä taksia tai oikeus käyttää asiointiaikaa kuljetuspalvelumatkoilla.
• Miten järjestyy yhteydenpito Lapin kuntien/palvelualueiden, autoilijoiden ja matkojenyhdistelykeskuksen sekä asiakkaiden välillä, esim. ruuhkatilanteessa tai jos ohjelmisto ”kaatuu” ja kun taksi ei tulekaan. Miten ylipäätään varmistetaan riittävä tiedostus kaikkien näiden toimijoiden välillä.
• Järjestyykö suorasoitto-oikeus, pikamatkat, vakiotaksit myös tulevaisuudessa yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne huomioiden
• Miten päivitetään asiakkaiden profiilitiedot niin, että ne ovat aina ajantasaisia
• Miten välityskeskuksessa varaudutaan riittäviin resursseihin, mm. kesäloma-aikoina, sairaustapauksissa ym. yllättävissä tilanteissa.
• Mikä on alueella tosiasiallinen käytettävissä oleva autojen määrä ja mahdollistavatko autoilijoiden kanssa tehdyt sopimukset sen, että kuljettaja voi sulkea kuljettajasovelluksen milloin tahansa, jolloin autoja ei olekaan käytettävissä.
• Otetaanko myös ns. negatiiviset palautteet todesta, hyödynnetäänkö niitä kehittämisessä ja voivatko käyttäjät osallistua kehittämiseen, esim. asiakasraadeissa ja muissa säännöllisissä tapaamisissa.
• Miten varmistetaan vammaisen asiakkaan turvallinen matkustaminen, mm. pyörätuolin kiinnitys, ja turvavöiden asianmukainen käyttö. Vaaditaanko autoilijoilta esim. erityisryhmien kuljettajakoulutus.
• Miten omavastuuosuuden laskuttaminen tullaan toteuttamaan niin, että asiakas voi varmistaa laskun oikeellisuuden.