Lippulaivaohjelma on erittäin hyvä. Se antaa riittävän pitkäjänteisen rahoituksen.
Business Finland rahoituksessa on liikaa painottunut isot yritykset ja perinteinen teollisuus. Tämän lisäksi pitäisi saada mukaan ison kasvupotentiaalin omaava teollisuus. Lisäksi kansainvälisen rahoituksen mahdollistava rahoitus tulisi huomioida paremmin. Esimerkiksi projektit, joissa on mukana yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita muualta kuin Suomesta.
Kansainvälisen rahoituksen saamiseksi ensimmäinen vaihe on vaikuttaminen itse hakuihin. Esimerkiksi fotoniikassa on Photonics21, joka toimii yhteistyössä komission kanssa hakujen määrittelyssä. Seuraava vaihe on tiedon jakaminen toimialalla. Lopuksi erilaisten organisaatioiden verkottaminen. Tähän kaikkeen tarvitaan resursseja, joita Suomessa ei tällä hetkellä ole.
Kohta 8. Kansainvälisen T&K rahoituksen (esim. EU, NATO) tehokkaampi hyödyntäminen esimerkiksi puolustus- ja turvallisuussektorilla edellyttää kansallisen osaamispääoman ylläpitämistä ja kehittämistä niille osa-alueille, joissa se on kv-verkostoissa hyödynnettävää vaihtovaluuttaa. Suomi on houkutteleva kumppani osaamisen kautta.
Kohdissa 7 ja 8 pitäisi tuoda esille myös muut kansainvälisen yhteistyön hyödyt kuin pelkkä raha; pääsy mukaan yhteistyöverkostoihin, laajan osaamispohjan ja tulosten hyödyntäminen ja yhteistyön avulla pääsy EU ja kansainvälisille markkinoille. Suomella pitäisi olla myös halua ja kykyä vaikuttaa EU ja kansainvälisen yhteistyön aloitteisiin ja aiheisiin.
Pidämme ehdottoman tärkeänä, että suunnitelmassa sitoudutaan kasvattamaan ammattikorkeakoulujen valtionrahoitusta. Perusrahoitusta tulee kasvattaa, jotta voimme vastata korkeakoulutettujen osaajapulaan ja toisaalta vahvistaa ammattikorkeakoulujen kyvykkyyttä hankkia TKI-rahoitusta ja toteuttaa työelämää ja alueita tukevaa soveltavaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Emme kannata kirjausta rahoituksen korvamerkinnästä jatkuvan oppimisen TKI-muotoiseen toteuttamiseen, sillä jatkuvan oppimisen muodossa toteutettava TKI-toiminta rajoittaa liiaksi ammattikorkeakoulujen kykyä käyttää rahoitusta TKI-toimintansa kehittämiseen ja toisaalta mahdollisuuksiin hankkia ulkoista rahoitusta esimerkiksi eurooppalaisista kilpailluista rahoituslähteistä.
Ammattikorkeakoulujen valtiorahoitusta tulee lisätä. Korvamerkintä ei ole aiheellista, sillä jatkuva oppiminen on yksi osa TKI-toimintaa, mutta on myös muita monia TKI-alueita, jota tulee huomioida. Rahoitusta on mahdollista käyttää huomattavasti laajemmin siten, että sen vaikutus kumuloituu. Näistä esimerkkinä erilaiset yritysten kanssa tehtävät yhteistyöhankkeet.
Luvun alussa nostetaan tärkeällä tavalla esiin tavoite edistää julkisen T&K-rahoituksen vaikuttavuutta, ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Arene kannattaa vahvasti tätä tavoitetta. Julkisen T&K-rahoituksen vipuvaikutus yksityisen rahoituksen lisäämiseksi on merkittävä. Vipuvaikutuksen osalta iso kysymys on kuitenkin, millä aikavälillä sitä tarkastellaan. Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä yritysten tekemä tutkimus- ja kehittämistyö ei välttämättä tuota suorempien innovaatiorahoitusten tapaan yhtä nopeita tuloksia tai investointeja yrityksiltä, mutta vaikutukset ovat laajempia, ja tämä korostuu pidemmällä aikavälillä.
2. Suomen Akatemia
Arene katsoo, että Suomen Akatemian rahoitus tulee kohdentaa esitettyä vahvemmin myös soveltavan tutkimuksen rahoittamiseen. Nykyisistä rahoitusinstrumenteista Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) hankkeiden valinnassa korostuu laadun lisäksi myös vaikuttavuus, joten rahoituksen painopistettä tulisi jonkin verran siirtää STN-hankkeisiin. Tämä helpottaisi myös yritysten osallistumista ja osaltaan auttaisi kasvattamaan yksityisiä T&K-panostuksia.
3. Ammattikorkeakoulujen rahoitus
Arene pitää ehdottoman tärkeänä, että suunnitelmassa sitoudutaan kasvattamaan ammattikorkeakoulujen valtionrahoitusta. Perusrahoitusta tulee kasvattaa, jotta voimme vastata korkeakoulutettujen osaajapulaan ja toisaalta vahvistaa ammattikorkeakoulujen kyvykkyyttä hankkia TKI-rahoitusta ja toteuttaa työelämää ja alueita tukevaa soveltavaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Arene ei kannata kirjausta rahoituksen korvamerkinnästä jatkuvan oppimisen TKI-muotoiseen toteuttamiseen, sillä jatkuvan oppimisen muodossa toteutettava TKI-toiminta rajoittaa liiaksi ammattikorkeakoulujen kykyä käyttää rahoitusta TKI-toimintansa kehittämiseen ja toisaalta mahdollisuuksiin hankkia ulkoista rahoitusta esimerkiksi eurooppalaisista kilpailluista rahoituslähteistä. Jo nykyisin ammattikorkeakoulut toteuttavat laajasti jatkuvan oppimisen TKI-muotoisia toteutuksia erityisesti rakennerahastohankkeiden avulla.
Ammattikorkeakoulut ovat viime vuosina satsanneet runsaasti TKI-osaamisen vahvistamiseen omilla painopistealueillaan ja tätä rahoitusta tulee vahvistaa.
Ammattikorkeakoulujen rahoitusta koskevassa osiossa korostetaan myös vahvasti ammattikorkeakoulujen roolia erityisesti pk-yritysten TKI-toiminnan tukemisessa ja edistämisessä. Ammattikorkeakoulut ovat ottaneet tämän tehtävän vahvasti itselleen, mutta myös suuret yritykset, kolmas ja julkinen sektori tarvitsevat AMK:n TKI-työtä. Tilastokeskuksen innovaatiotoimintatilaston mukaan vuonna 2020 suhteellisesti eniten yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa tekivät yli 250 henkeä työllistävät yritykset, joista puolet ilmoitti tekevänsä yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa. Ammattikorkeakoulut voivat tarjota laadukkaita kehittämispalveluita yrityksille vain, jos ne voivat kehittää ja kasvattaa omia soveltavan tutkimuksen vahvuusalueitaan.
4. Soveltava tutkimus sekä yritysten ja julkisten tutkimusorganisaatioiden yhteistyön rahoitus
Arene pitää tavoitetta yritysten ja julkisten tutkimusorganisaatioiden yhteistyön edistämisestä soveltavan tutkimuksen saralla äärimmäisen tärkeänä. Sekä Suomen Akatemian kansainvälisessä arvioinnissa 2022 ja Business Finlandin arvioinnissa 2021 todetaan, että Business Finlandin muodostamisen jälkeen rahoitus korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten yhdessä tekemään soveltavaan tutkimus- ja kehittämistyöhön on laskenut merkittävästi. Rahoituksen heikkeneminen on vaikeuttanut korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä uusien innovaatioiden alkupään kehitystyössä sekä siten heikentänyt tiedon kumuloituvuutta TKI-ekosysteemissä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten heikentyneen roolin myötä.
Suomalaisten keskeisten TKI-rahoittajien, kuten Business Finlandin, Suomen Akatemian, ELY-keskusten ja maakuntaliittojen TKI-rahoituksia tulee jatkossa kohdistaan siten, että ne ohjaavat yritykset sekä korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tekemään yhteistyötä soveltavassa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Business Finlandin perustamisen jälkeen korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välisen yhteistyön rahoitus on heikentynyt merkittävästi ja tämä kehityskulku tulee kääntää rahoituskriteerejä muuttamalla.
6. Yritysten kannustaminen T&K-toimintaan
Arene pitää tärkeänä tavoitteena parantaa yritysten kannusteita kasvattaa T&K-toiminnan volyymia. Yritysten tukemisessa keskeistä on huomioida erilaisessa kehitysvaiheessa ja erilaisilla tavoitetasoilla toimivat yritykset. Nykyiset rahoitusinstrumentit edellyttävät nopeita markkinoille vietäviä tuotteita ja kansainvälisille markkinoille siirtymistä. Korkeakoulujen kanssa tehtävässä tutkimus- ja kehittämistyössä aikajänne voi olla pidempi, jolloin myös rahoitusinstrumenttien tulee tukea hitaampia kehittämisprosesseja.
7. EU:n TKI-ohjelmien hyödyntäminen ja 8. Kansainvälisen T&K-rahoituksen tehokkaampi hyödyntäminen
Ammattikorkeakoulut kannattavat ajatusta tukea sekä tutkimusorganisaatioiden että yritysten kyvykkyyttä hankkia T&K-rahoitus eurooppalaisista ja kansainvälisitä lähteistä. Korkeakoulujen kannusteita hakea erityisesti Suomen ulkopuolelta tulevaa rahoitusta on kannatettava idea. Ammattikorkeakoulujen osalta tätä kyvykkyyttä tuetaan parhaiten perusrahoitusta kasvattamalla, sillä nyt suurin este uusien rahoituslähteiden käyttämiselle on liian suuri taloudellinen riski ja osaajien rekrytointiongelmat.
Ammattikorkeakoulujen kannalta keskeinen haaste hakea rahoitusta kansainvälisistä lähteistä liittyy kansallisen sääntelymme aiheuttamiin rajoituksiin. Ammattikorkeakoulut eivät voi nykyisin käyttää Euroopassa yleisesti tunnettuja ammattinimikkeitä (professori), joka heikentää hakemusten uskottavuutta ja toisaalta professorinimikkeen puuttuminen vaikeuttaa ulkomaalaisten tutkijoiden rekrytointia ammattikorkeakouluihin. Toinen haaste liittyy siihen, etteivät ammattikorkeakoulut voi kouluttaa omia tutkijoitaan, ja siksi ammattikorkeakouluilla tulisi olla oikeus tohtorinkoulutukseen.
Kun selvitetään muiden kuin tutkimusorganisaatioiden kansallisen vastinrahoituksen tarpeet ja malli, tulee samalla tarkastella, olisiko vastinrahoitus tehokas tapa lisätä ammattikorkeakoulujen osallistumista EU:n tutkimusohjelmiin.
9. Uutta tietoa tuottavan tutkimuksen edellytykset sosiaali- ja terveydenhuollon rakennemuutoksessa
Ammattikorkeakoulujen roolia sote-alan kehittäjänä ei tällä hetkellä tunnisteta riittävästi. Erityisesti hoito-, kuntoutus- ja sosiaalialoilla ammattikorkeakouluilla on merkittävää osaamista, jonka hyödyntämistä hyvinvointialueiden toiminnan kehittämisessä tulisi hyödyntää nykyistä paremmin. Ammattikorkeakoulujen vahvasti työelämälähtöinen ote sote-alan TKI-toimintaan tähtää juuri toiminnan käytänteiden uudistamiseen.
10. Tutkimusinfrastruktuurit
Arene pitää erinomaisena, että tutkimusinfrastruktuureja koskevassa kirjauksessa huomioidaan vahvasti myös muuhun kuin perustutkimukseen tarkoitettujen infrastruktuurien hankinta ja rahoittaminen. Ammattikorkeakoulut hankkivat tutkimusinfrastruktuureja, joita on mahdollista hyödyntää laaja-alaisesti soveltavaan tutkimukseen, yhteistyössä työelämän kanssa tehtävään kehittämistoiminnan tai puhtaasti yrityksille suunnattuun testaus- ja mittauspalveluihin.
Satakuntaliitto pitää kannatettavana suunnitelmaluonnoksen linjausluonnosta siitä, että T&K-rahoituksen ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä vahvistetaan. Pitkäjänteinen ja ennakoitava rahoitus mahdollistaa laadukkaan ja vaikuttavan tutkimus- ja kehittämistoiminnan ja kannustaa järjestelmän kaikkia toimijoita sitoutumiseen ja investointeihin.
Satakuntaliitto toteaa, että T&K-rahoituksen kohdistamisessa on varmistettava sen vipuvaikutus ja synergia esim. älykkään erikoistumisen strategiasisältöjen kanssa.
YYO huomauttaa, että rahoitusta koskeva taustoitus ja linjausesitys perustuu perinteiseen järjestelmälähtöiseen ajatteluun. Siinä eivät näy lainkaan esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan toimijat eivätkä missiolähtöiset yhteiskunnalliset yritykset.
Business Finland ja Suomen Akatemia ovat suurimpia TKI-toiminnan rahoittajia. Niiden rahoituskriteerien tulee huomioida sosiaaliset innovaatiot ja sosiaalisen innovaatiotoiminnan erityispiirteet. Sosiaalisella innovaatiotoiminnalla ei välttämättä tähdätä ainakaan välittömästi liiketoiminnan tai sen kannattavuuden kasvuun. Sosiaalinen innovaatio voi olla välillisesti näitä edistämässä, esimerkiksi innovaation kehittäneen yhteisön vahvistuneen brändin, tunnettuuden yms. kautta. Tärkein motiivi on tärkeiksi koettujen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen innovaatioiden keinoin.
YYO katsoo, että Business Finlandin ja ELY:jen rahoituskriteerejä tulee uudistaa niin, että ne mahdollistavat paremmin sosiaalisten innovaatioiden kehittämisen, kaupallistamisen ja skaalaamisen.