Gå till innehållet

Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen tietomalli

Frågetecken 3
Enkät | ympäristöministeriö
Enkäten har avslutats

Ympäristöministeriössä on osana Ryhti-hanketta ollut käynnissä määrittelytyö rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen tietomallista.

Työn tarkoituksena oli päivittää vuonna 2019 laadittu sähköisen huoltokirjan tietomalli (soveltamisprofiili) vastaamaan uusimpia yhteentoimivuusalustalle laadittuja tietomallitöitä. Työ perustui fyysisen rakennuskohteen (rakennuksen) tietokomponenttien ja rakennuksen osan vähimmäistietojen määrittelytyöhön sekä suunnitelma- ja toteumamallin soveltamisprofiileihin.

Työssä keskityttiin rakentamislain ehdotuksen mukaisen käyttö- ja huolto-ohjeen rakenteelliseen kuvaamiseen loogisena tietomallina.

Työn yhteydessä tunnistettiin uusi tietokomponentti Ylläpitotoimenpide. Rakenteeltaan ylläpidon (tai kunnossapidon) toimenpide soveltuu kuvastamaan useita toimenpiteitä. Työssä tunnistettiin alustavasti ylläpitotoimenpiteen lajeiksi huolto, korjaus tai tarkastus. Toimenpiteelle tulisi antaa attribuuttitietona suoritusvälin kuvaus, suoritusväli ja tieto mahdollisesta osaamisvaatimuksesta. Ylläpitotoimenpiteellä on suorittaja (Toimija) ja se kohdistuu komponenttiin (Fyysisen rakennuskohteen komponentin tyyppi). Esimerkiksi asunto-osakeyhtiölain tarkoittama kunnossapitotarveselvitys koostuisi ylläpitotoimenpiteistä.

Työn yhteydessä tunnistettiin käyttö- ja huolto-ohjeen näkökulmasta myös lisäyksiä rakennuksen osan vähimmäistietojen attribuutteihin sekä fyysisen rakennuskohteen komponentin tyypin attribuutteihin.

Käyttö- ja huolto-ohjeen päivitetty soveltamisprofiili on kommentoitavana 17.2.-3.3.2023.

Linkki: https://tietomallit.suomi.fi/model/rakhuol/

Basuppgifter

Avslutat: 3.3.2023

Bilagor

  • Inga bilagor
Gör en anmälan

De obligatoriska frågorna i enkäten är markerade med en asterisk (*).