Gå till innehållet

Vad tycker du om förslaget att bilda ett bolag för att lösa problemen med finansieringen av transportnätet?

Pratbubbla 287
Diskussion | Kommunikationsministeriet
Diskussionen har avslutats

I dagsläget finansieras underhållet av transportnätet med medel ur statsbudgeten. Inom vägtrafiken driver staten in skatter till ett värde av ca 7-8 miljarder euro per år. Av denna summa anvisas årligen ca 1,9 miljarder euro till transportnätet. På vilket sätt skulle du lösa problemet med finansieringen av transportnätet i Finland?

Basuppgifter

Avslutat: 23.1.2017

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna

Se övriga kommentarer

Perinteinen ja uusi toimintatapa

Plats för profilbild

@karlmagnusspiik
23. januari 2017 klockan 9.47.28

Vanha sananlasku: ”Ajattelemalla ja tekemällä kuten ennenkin pääsee vain sinne minne ennenkin on päässyt.” Nykyisessä dynaamisessa maailmassa ei pääse edes sinne asti. Tarvitaan innovaatioita, uusia ajatuksia, rohkeutta, hallittua riskinottoa ja ennakkoluulottomuutta. Erityisesti johtaminen ja toimintatavat tarvitsevat uudistumista.

Yksikään yritys ei menesty pitkään, jos se tekee aina kuten ennenkin. Tämän näkökulman pitäisi olla itsestään selvyys myös yliopistojen, sairaaloiden ja seurakuntien johdolle, joissa kokemusteni mukaan ja yleistäen muutosvastarinta on suurin – ja se koskee usein enemmän johtoa kuin muuta henkilöstöä. Yrityksissä muutos on pakko, jos haluaa säilyä hengissä. Kunnissa on viime vuosina ollut havaittavissa positiivisia liikahduksia parempaan suuntaan. Vastaavaa vuorovaikutusta etsitään myös yhteiskunnan tasolla.

Liikenneselvitykseen en ota kantaa puolesta tai vastaan, koska tiedän siitä liian vähän.

*****
Menestyvät yritykset käyvät eri tasoisia keskusteluja koko organisaatiossa tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uhkista. Välillä keskustellaan konkreettisista ratkaisuista, välillä idea- ja visiotasolla. Oleellista on, että tässä alkuvaiheessa mitään ei ole lyöty lukkoon eikä asiaa ole valmisteltu niin pitkälle, että jos ja kun joku on eri mieltä, siitä tulee arvovaltakysymys. Vaikuttaa siltä, että yhteiskunnan tasolla tämä on liian radikaali ja uusi toimintatapa.

Aikanaan Kekkonen toimi jämäkkänä presidenttinä ja päätti asioista. Kun Koivisto tuli presidentiksi, ryhtyi hän ennen päätöksiä keskustelemaan asioista, jotta saisi päätösten taakse laajemman ymmärryksen ja kannatuksen. Ja kansa valitti: ”Etkö sä osaa tehdä päätöksiä?”