Gå till innehållet

Onko tavallisen kansalaisen turvallisuus vaarantunut maahanmuuton takia?

Pratbubbla 69
Diskussion | Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Diskussionen har avslutats

Maahanmuuttoon ja uusista kulttuureista tuleviin ihmisiin liittyy helposti monenlaisia huolia ja pelkoja. Mutta onko tavallisen kansalaisen riski joutua maahanmuutosta johtuvan rikoksen, väkivallan tai häirinnän uhriksi suurentunut aiempiin vuosiin verrattuna? HUOMAA, ETTÄ TÄMÄ KYSYMYS EI KOSKE KOETTUA TURVALLISUUTTA VAAN TODELLISIA RIKOKSIA, VÄKIVALTAA JA HÄIRINTÄÄ. KOETUSTA TURVALLISUUDESTA ON OMA KYSYMYKSENSÄ.

Tavallisen kohteliaan netiketin lisäksi tässä keskustelussa käytetään kahta erityistä sääntöä, joiden mukaan puheenvuoroja moderoidaan.

  1. Keskustelun tarkoitus on löytää mahdollisimman täsmällinen ja perusteltu vastaus keskustelun lähtökohtana olevaan kysymykseen. Jos puheenvuoro ei auta vastaamaan kysymykseen, se merkitään leimalla "Ei liity asiaan" ja saatetaan poistaa.
  2. Kun esität väitteitä, perustele ne huolellisesti ja käytä viittauksia luotettaviin tietolähteisiin. Viittaaminen ei ole pakollista, mutta päätelmissä ei juuri anneta arvoa perustelemattomille väitteille.

YHTEENVETO

M.Y.: Tappouhkaukset ja raiskausuhkaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.
Jusu: Turvallisuus on pysynyt samana, maahanmuuttajien osuus mahtuu vuotuiseen vaihteluun.
Simppeli: On henkilökohtaista kokemusta siitä että maahanmuuttajat ovat tulleet auttamaan hädässä.
AS: Turvapaikanhakijat eivät erotu joukosta.
PAP: En ole kokenut turvallisuusuhkaa tai kuullut tuntemiltani.
Anna: Olen asunut vuosia vastaanottokeskuksen lähellä eikä ole ollut ongelmaa.
Uri: Turvallisuus on kuulemma järkkynyt.
Joonas: Kaikkinensa rikollisuus väheni Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2015. (lähde: http://tilastokeskus.fi/til/rpk/2015/02/rpk_2015_02_2015-07-16_tie_001_fi.html)
Vähemmistö: Tavallisen kansalaisen turvallisuus ei ole vaarantunut maahanmuuton takia.
Objektiivinen: Tilastojen valossa Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleet raiskaavat väkimäärään suhteutettuna 17 kertaa enemmän kuin kantasuomalaiset. Jos ikä- ja tulotaso vakioidaan, niin luku on 12. (lähde: http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul... ) Lisäksi poliisin mukaan ainakin Helsingissä ns. puskaraiskauksista valtaosa oli ulkomaalaistaustaisten tekemiä. (lähde: http://yle.fi/uutiset/poliisi_puskaraiskauksissa_selva_piikki_helsingissa__tekijat_ulkomaalaisia/8496351)
Laphilainen: Tilastot kertovat turvallisuuden parantuneen Lapissa. (lähde: https://www.poliisi.fi/lappi/tiedotteet/1/0/lapin_poliisilaitoksen_alueella_edellista_turvallisempi_vuosi_44003)
Onko tietoo: Ylen maanantaina julkaiseman uutisen mukaan turvapaikanhakijoita epäillään yli sadasta seksuaalirikoksesta. Nämä ovat kuitenkin vain 7-8 % kaikista epäillyistä eli seksuaalirikosten kokonaismäärässä ei ole tapahtunut mitään mullistusta. (lähde: http://yle.fi/uutiset/8707863)
@paanikki: Riski ei ole suurempi kuin ennenkään.
Maike: On.
JuZO: On tilastollisesti osoitettu, että tietyistä kulttuureista peräisin olevat ihmiset tekevät suhteutettuna enemmän rikoksia kuin kantaväestöön kuuluvat. Kun näistä kulttuureista tulee hallitsemattomia määriä ihmisiä Suomeen, riski joutua maahanmuutosta johtuvan rikoksen uhriksi kasvaa.
@Jouni_Tuomisto: Paljon puhuttuja joukkoraiskauksia on Ylen selvityksen mukaan vain kaksi. Sen sijaan perättömiä ilmoituksia on paljastunut paljon enemmän. Muita seksuaalirikosepäilyjä, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija, on reilut sata.
(lähteet: http://yle.fi/uutiset/8707863 ja http://yle.fi/uutiset/8713367)
@Mimma: Suomessa on tapahtunut joukkoraiskauksia jo ennen kuin maahan on tullut turvapaikanhakijoita.
@female1957: Oikeuspoliittisen tutkimuskeskuksen (OPTULA) julkaisuista löytyy tietoa pitkällä aikajänteellä erilaisista rikoksista, myös seksuaalirikoksista. Ulkomaalaiset ovat lukumääräänsä nähden yliedustettuina tuomituissa seksuaalirikoksissa, mutta vain pieni murto-osa ulkomaalaisista nuorista miehistä raiskaa. Yleistäminen johtaa tosiasioiden vääristymiseen.
@Jouni_Tuomisto: https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_statistics

Ylen selvitys turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyistä: http://yle.fi/uutiset/yle_selvitti_yli_sata_turvapaikanhakijaa_epailtyina_seksuaalirikoksesta__joukkoraiskauksia_kaksi_perattomia_tapauksia_useita/8707863
Teemu Selänteen lapsiraiskausväitteet: http://yle.fi/uutiset/analyysi_tarina_selanteen_ystavan_lapsen_joukkoraiskauksesta_taynna_kysymysmerkkeja__media_oudon_haluton_tutkimaan/8713367

Eurostatin tilatot: http://tinyurl.com/jl8rugk
EU Agency for Fundamental Rights: http://fra.europa.eu/en/publications-and-resources/data-and-maps/survey-data-explorer-violence-against-women-survey

Basuppgifter

Avslutat: 3.3.2016

Bilagor

  • Inga bilagor
Gör en anmälan

Se övriga kommentarer

Ihmisten kokemuksia on kunnioitettava

Plats för profilbild

Asianajaja
2. mars 2016 klockan 15.42.09

Mielestäni ihmisten kokemuksia on kunnioitettava. Jos joku henkilö tuntee olonsa epämukavaksi ja turvattomaksi, kun ympärillä on vierasta kieltä ja vieraasta kulttuurista tulleita ihmisiä, niin siihen on täysi oikeus. Siihen ei kukaan auktoriteetti tai taho voi sanoa, että olet käsityksesi kanssa väärässä.

Tämä on tärkeä seikka jos ja kun asuinalueiden etninen koostumus tulee tulevaisuudessa muuttamaan. Ainakaan itse en halua asua Suomessa asuinseudulla jossa suomalaiset ovat vähemmistönä.

Plats för profilbild

Mamu-lähiön asukas
3. mars 2016 klockan 0.49.47

Ei mielipidettä kannattaisi muodostaa pelkän ennakkoluulon pohjalta. Oli kyse sitten itselle kokonaan uudesta ruokalajista tai muista asioista. Ainakin itse mielelläni maistan itselle eksoottisen ruokalajin ja vasta sitten päätän, onko se hyvää vai pahaa tai jotain siltä väliltä. Samoin olen tehnyt, tosin vähintäänkin puolipakotettuna, tämän maahanmuuttoasian kanssa asumalla kohta 25 vuotta samassa kaupungin vuokratalossa pääkaupunkiseudun lähiössä, jonne mamuja on kertynyt varsin paljon. Niinpä aiemmin "mamu-vapaa" asuintalonikin on muuttunut "mamu-enemmistöiseksi". On siis tapahtunut sinun "kammoama" kehityskulku täysimittaisena, mutta silti en ole kokenut sitä lainkaan katastrofina. Päinvastoin asuintaloni on muuttunut paljon rauhallisemmaksi, siistimmäksi ja viihtyisämmäksi paikaksi asua. Yölliset häiriökäyttäytymiset ovat käytännössä loppuneet, talon ulko-oven laseja ei ole rikottu varmaan 5 vuoteen, kun pahimmoillaan sitä tapahtui monta kertaa kuussa, jne....

Ymmärrän kyllä, että jossakin toisessa talossa tilanne olisi voinut mennä juurikin päinvastoin ja että minulla on käynyt tuuri siinä, minkälaisia mamuja on talooni muuttanut (löytyy monenlaista taustaa, mm. Ghana, Marokko, Vietnam, Viro, Irak ja useampia, mitä en tiedä). Omien kokemusteni perusteella minulle on voinut muodostua (ja todennäköisesti onkin) liian positiivinen käsitys mamuista, mutta myös sen voin todeta, että nämä somessa pyörivät "mamu-tarinat" ovat vähintäänkin yhtä paljon sitä toista äärilaitaa. Vaikka niitä kovaan ääneen huudetaankin, niin eivät ne todellista kuvaa mamuista ja "elämisestä mamu-lähiössä" anna. Oikeasti ei kannata muodostaa omaa käsitystä mamuista ainakaan pelkästään noiden "some-vouhottajien" tarinoiden pohjalta, sillä ei tämä maailma niin mustavalkoinen ole.

Tuntematonta ei kannata automaationa pelätä. Ei kaikki uusi ole automaattisesti paha asia vai mitä mieltä olette telkkarista, tietokoneista, kännyköistä jne.. Nekin olivat vielä jokin aika sitten outoja asioita ja joillekin ne olivat saatanan koneita. Nyt kai useimmat ovat sitä mieltä, että ovat ehkä enemmän hyödyllisiä, vaikka niihin liittyy myös merkittäviä haittapuolia.