Maiden lainsääsännössä on paljon eroja ja joissakin asiassa yksi on tiukempi mutta toisessa toinen. Kuitenkin kun katsotaan kokonaisuutta, onko Suomen turvapaikkalainsäädäntö löysempi vai tiukempi kuin muiden EU-maiden?
Tavallisen kohteliaan netiketin lisäksi tässä keskustelussa käytetään kahta erityistä sääntöä, joiden mukaan puheenvuoroja moderoidaan.
- Keskustelun tarkoitus on löytää mahdollisimman täsmällinen ja perusteltu vastaus keskustelun lähtökohtana olevaan kysymykseen. Jos puheenvuoro ei auta vastaamaan kysymykseen, se merkitään leimalla "Ei liity asiaan" ja saatetaan poistaa.
- Kun esität väitteitä, perustele ne huolellisesti ja käytä viittauksia luotettaviin tietolähteisiin. Viittaaminen ei ole pakollista, mutta päätelmissä ei juuri anneta arvoa perustelemattomille väitteille.
YHTEENVETO
Timo: Löysempi ja liian löysä.
paanikki: Kysymys ei ole relevantti, ihmisvirtaan vaikuttaa turvapaikanhakijoiden positiivinen kuva Suomesta eikä sellaista virtaa voi käännyttää rikkomatta YK:n pakolaissopimusta tai Suomen perustuslakia.
ortti: Löysempi ja liian löysä.
Faktoja: Ei ole liian löysä, tässä tilasto: http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/turvapaikka-_ja_pakolaistilastot
Asiatonta kommentointia: Moni kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija jää Suomeen.
Riitta: Ei tietoa
jan: Kysymys ei ole relevantti. Suomesta ei löydy osaamista ja ymmärrystä kotouttamiseen.
Juz0: Löysempi ja liian löysä.
MIelikuvat jylläävät
@paanikki
2. mars 2016 klockan 18.02.04
Turvapaikanhakijoiden lähtömaissa vallitseva MIELIKUVA Suomesta ihmisoikeuksia kunnioittavana sivistysmaana vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin suuntaan tai toiseen tapahtuvat pienet muutokset turvapaikanhakijoiden taloudelliseen asemaan tai perheenyhdistämisen edellytyksiin. Kysymys siitä onko Suomen turvapaikkalainsäädäntö kokonaisuutena lievempi vai tiukempi kuin muissa euroopan maissa ei siis ole relevantti. Todellista vaikutusta tulijoiden määrään olisi vain sellaisilla käytännöillä jotka ovat yk:n pakolaissopimuksen ja/tai Suomen perustuslain vastaisia. Toivottavasti sellaisia ei koskaan tule.
"Massan mukana" tulijoita (joita on arvoiotu olevan yli puolet tulijoista) hillitsisi varsinaista turvapaikkalainsäädäntöä paremmin tieto siitä kuinka vaikeaa Suomesta on saada työtä ilman kieli- ja ammattitaitoa, työlupaa tai pankkitiliä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeenhän täällä on erittäin vaikeaa tulla toimeen. Suomessahan ei (toisin kuin useimmissa euroopan ja maailman maissa) ole suuren mittakaavan pimeitä työmarkkinoita kielitaidottomille ja paperittomille.