Gå till innehållet

Palautekeskustelu

Pratbubbla 20
Diskussion | GeoForum Finland ry
Diskussionen har avslutats

Basuppgifter

Avslutat: 30.11.2021

Bilagor

  • Inga bilagor
Ilmianna

Se övriga kommentarer

2.3 Kansainvälinen kasvu

Plats för profilbild

Pohdiskelija
23. november 2021 klockan 1.32.26

Kansainvälisen kasvun kappaletta tulisi vielä pohtia ja tarkentaa merkittävästi. Paikkatietoalan yritysten trendinä on 2000-luvun aikana ollut kiihtyvä omistuspohjan siirtyminen pois suomalaisomistuksesta. Hyvin useat paikkatietoalan yritykset Suomessa edustavat ulkomaalaisten yritysten paikkatietoalan teknologian tuontia tai Suomessa kehitetyn innovaation tuottaman pääoman ulospumppausta. Huomattavassa määrin tallaista kehitystä on tapahtunut myös julkisen hallinnon investoinneissa paikkatietoteknologiaan. Tämä ongelma ei yksin ole paikkatietoalan ongelma, vaan yleinen IT-yhtiöiden ulkoistuksen trendi ulkomaalaisomistukseen, jossa Suomi valitettavasti on Euroopan maiden kärkisijoilla. Asiaan kiinnitti huomiota myös Risto Siilasmaan vetämä teknologianeuvottelukunta, joka luovutti valtiovarainministeriölle esityksensä viime kesäkuussa.

https://vm.fi/teknologianeuvottelukunta

Olisi hyvä selvittää yhtenä kansainvälisen kasvuohjelman valmistelevana tehtävänä, kuinka suuri on jo pääoman virta vuositasolla ulos Suomesta pelkästään paikkatietoalan yritysten toimesta. Mihin trendi on johtanut? Tein nopean laskutoimituksen havainnollistamaan pelkästään tämän strategian laadintaa osallistuvien yritysten edustajien osalta, niin tämä pääoman virtaus ulos Suomesta on luokkaa 75 milj €/vuosi. Jos tätä pääoman ulosvirtauksen olettaa jatkuvan samansuuruisena koko strategiakauden, niin summa on jo n. 375 milj €. Toki strategian valmistelussa on ollut mukana IT-yrityksiä, joiden tuotot ovat muodostuneet muistakin liiketoimista kuin paikkatietoalalta. Eli summa on suuntaa antava asian mittakaavasta.

Nyt olisi hyvin tarkkaan mietittävä toimenpiteet, ehkä käytettävä termiä MERKITTÄVÄT TOIMENPITEET, joilla voidaan pääoman virtaamisen suuntaa muuttaa edes +-0:ksi. Nyt on hyvin löyhästi kirjattu toimenpiteeksi mm. Keihäänkärkiosaamisen tukeminen valituilla ohjelmilla.

Ajatellaanpa asiaa esimerkin kautta. Jotta edes valmisteluun osallistuvien yritysten edustajien pääoman ulosvirtaus saataisiin balanssiin 0 euroa eli ulmomaalaisomisteisten paikkatietoalan yritysten pääomavirta ulos Suomesta ja suomalaisomisteisten paikkatietoalan yritysten pääomavirta sisään Suomeen, tulisi valittujen ohjelmien esimerkiksi GIS-startup ohjelman hyvin pikaisesti synnyttää Suomeen suomalaisomisteinen GIS-yritys tai useampia, joiden yhteen laskettu voitto olisi 75 milj €/v + 18,75 mil €/v verotulo valtiolle. Liikevaihtona tämä tarkoittaisi näissä suomalaisomisteisissa vientiyrityksissä siis noin 200-250 milj €/vuosi. Eli valitut ohjelmat - investointiohjelmat valtion toimesta tulee olla merkittäviä, jotta tällaisia keihäänkärkiä maailman markkinoille puskevia menestystarinoita syntyisi. Tänä päivänä nämä valitut ohjelmat esimerkiksi valtion hallitusohjelmissa ovat n. 10-20 milj €/vuosi. Business Finlandin kautta ohjelmien panostus on keskimäärin noin 50 milj €/vuosi. Tämä kuvaus oli vain pintaraapaisu ongelman syvyydestä, jonka toivon avaavan silmiä asian laajuudesta.