Gå till innehållet

Kommentoi Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirjaa

Pratbubbla 36
Diskussion | Lapin hyvinvointialue
Diskussionen har avslutats

Basuppgifter

Avslutat: 9.11.2022

Bilagor

Gör en anmälan

Se övriga kommentarer

Siivous ym.

Plats för profilbild

EM
7. november 2022 klockan 11.31.05

Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelukuvaus s. 3/1. kpl:
Ympärivuorokautinen palveluasuminen sisältää siivous-, hygienia- ja turvapalvelut sekä asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet.
Sivu 9/3. kpl:
Palveluntuottaja vuokraa huoneen peruskalustettuna (sis. hoitosängyn patjoineen, yöpöydän, tuolin ja lipaston).
1. Palveluasumiseen käytettävissä kiinteistöissä voidaan siivous jakaa yleisten/teknisten tilojen siivoukseen (porraskäytävät ym.), asuntojen yhteydessä olevien yhteisten tilojen siivoukseen sekä varsinaisten asuinhuoneiden siivoukseen.
Mikäli palveluntuottaja toimii vapaarahoitteisessa kiinteistössä, on tyypillistä, että kaikki siivoukset peritään vuokrissa. ARA-rajoitteisissa kiinteistöissä vuokraan sisältyy vain yleisten tilojen siivous, muu siivous peritään erikseen (ARA-säännöt).
Miten tulkitaan sääntökirjaa? Sisältyykö palveluseteliin osa siivouksesta, vai peritäänkö kaikki siivoukset asiakkaalta? On todennäköistä, että tulkinnasta riippumatta perivät vapaarahoitteisissa kiinteistöissä toimivat palveluntuottajat edelleen kaikki siivoukset vuokrissa. Tällöin joutuvat ARA-toimijat eriarvoiseen asemaan. Selkeintä olisi erottaa siivous kokonaan setelin ulkopuolelle.
On myös palveluntuottajia, jotka toimivat toisten omistamissa kiinteistöissä, eivätkä peri asukkaiden vuokria. Tuottajat joutuvat kuitenkin ensi kädessä kustantamaan kaiken siivouksen, jopa jätehuollon. Mikä on näiden tuottajien asema jatkossa suhteessa muihin toimijoihin? Olisi ehdottomasti huolehdittava siitä, että ne kustannukset, jotka toiset tuottajat voivat sisällyttää vuokriin, voisivat ei-vuokranantajat periä erikseen.
2. Sivulla 9 mainitaan, että hoitosänky, yöpöytä, tuoli ja lipasto sisältyvät vuokraan. Mitä ovat ne sivulla 3 mainitut välineet ja laitteet, jotka ilmeisesti kuuluvat seteliin? Palveluntuottajat, jotka eivät ole vuokranantajia, eivät voi sisällyttää hoitosänkyjä ym. kalusteita vuokriin. Yhdenvertaisuuden nimissä on sallittava periä nämä kulut erikseen asukkaalta.
3. Alueella on tuottajia, joilla on AVI:n hyväksymät tilat, joissa on kahden hengen huoneita sekä huoneita ilman omaa wc/suihkutilaa. Mikäli poikkeuksia ei sallita, lakkaa tällaisen osaston toiminta ja dominoefektinä koko tuottajan toiminta. Menetys voi paikkakunnalla olla jopa 100 asiakaspaikkaa.