Gå till innehållet

Keskustelua ohjelmasta

Pratbubbla 3
Diskussion | Äänekosken kaupunki
Diskussionen har avslutats
Keskustelualusta ohjelman sisältöjä, tavoitteita ja toimenpiteitä koskien

Basuppgifter

Avslutat: 2.4.2023

Bilagor

Gör en anmälan

Se övriga kommentarer

Äänekoskelle erityisliikuntakortti

Plats för profilbild

Katja N
18. mars 2023 klockan 19.41.34

Helsingissä asuva kaverini on erityisliikuntakortin myötä alkanut uimaan kuin Johnny Weissmuller konsanaan. Toinen kaverini kertoi, että Laukaassakin on kyseinen kortti ja hänelle astmadiagnoosin myötä siitä kerrottiin. Kyseinen henkilö aikoo tämän erityisliikuntakortin hankkia itselleen. Raahessa myös kortti käytössä, mutta siellä saamiseen vaadittavat sairaudet ovat vaikeampia kuin Laukaassa ja Helsingissä, mikä ei minusta palvele kuntalaisia niin hyvin kuin näiden muiden kuntien kortit.

Asiasta kiinnostuneena minä otin kaupungille yhteyttä ja kyselin, että onko Äänekoskella erityisliikuntakorttia. On kuulemma alle 18v juniorikortti ja yli 65v. eläkeläiskortti, mutta 18-65 vuotiaille ei alennuskortteja ole.

Uskoisin, että Äänekoskellakin tällaisesta kortista voisi olla merkittävä hyöty niin yksilöllisesti kuin kunnallisestikin, kun erityisliikuntakortin kriteerit täyttävä henkilö alkaisi hoitamaan itseään ja sairauttaan liikkumalla. Kausikortin voisi saada edullisella hinnalla esim. reumaa sairastava uimahalliin/kuntosalille. Esim. Etelä-Karjalassa kortin omavastuu on 71€/vuosi ja kortilla pääsee sekä kuntosalille että uimahallille.

Mielestäni kortin saamiseen ei tarvitsisi olla erittäin "vaikeahoitoista sairautta" vaan siihen riittäisi elämänlaatua hankaloittava pitkäaikaissairaus. Kortin saamiseen voisi saada lausunnon terveydenhoitajalta tai fysioterapeutilta (ei ruuhkauteta lääkäreitä) ja kortilla voisi olla edellä mainitsemani omavastuu. Kortin avulla pitkäaikaissairas voisi helpottaa oloaan liikkumalla ja pidemmällä aikavälillä nostaa kuntoaan sekä elämänlaatuaan. Liikkuminen onnistuisi kaupungin kuntosaleilla ja uimahalleilla matalalla kynnyksellä omatoimisesti omaan tahtiin. Samalla korttia käyttävän elämä voisi muuttua sosiaalisemmaksi ja hänen osallisuutensa vahvistuisi. Kaupungin näkökulmasta säästöäkin ehkä syntyisi, jos liikunnan avulla saisi harvennettua lääkärikäyntejä.

Tehdään Äänekoskesta vielä parempi paikka kaikkien kuntalaisten elää ja asua!