Gå till innehållet

Människan, lodjuret och naturen

Pratbubbla 32
Diskussion | Finlands viltcentral
Diskussionen har avslutats
  • Hur borde människans naturförhållande gentemot lodjuret förbättras? 
  • På vilka sätt kunde lodjurets och människans samexistens förbättras?
  • Borde man förbättra informationsdistributionen beträffande lodjuret, på vilket sätt?
  • Lodjuret som art har en betydande roll som ett av topprovdjuren i ekosystemet. Enligt din åsikt är diskussionen om lodjuret som ett topprovdjur saklig?
  • Lodjuret jagar också smårovdjur bl.a. mårdhunden som är skadlig invasiv art. Enligt din åsikt är begreppet ”naturvårdare” om lodjuret motiverat?

Basuppgifter

Avslutat: 31.10.2016

Bilagor

  • Inga bilagor
Gör en anmälan

Se övriga kommentarer

Tappaminen ei ole sankariteko

Plats för profilbild

Kissaihminen
17. augusti 2016 klockan 8.56.08

Luonnon tasapaino säilyy ihmeellisen hyvin, jollei sinne eksynyt yli-innokas ihminen pistä toimeksi.

Plats för profilbild

lynx
17. augusti 2016 klockan 10.33.07

minusta ihminen on osa luontoa, monesta ns. luontoihmisestä ei.

Plats för profilbild

Mittasuhde oikeaksi
17. augusti 2016 klockan 13.16.12

lynx skrivet av:

minusta ihminen on osa luontoa, monesta ns. luontoihmisestä ei.

Ihminen on pieni osa luontoa ei luomakunnan kruunu.

Plats för profilbild

Ilvespiha
17. augusti 2016 klockan 17.36.11

Ei ilvekset pihassa haittaa tee vaan ilveksiä metsästävät ihmiset, jotka tulevat pihaan keskellä kaava-aluetta. Tietääkseni metsästäminen vaatii maanomistajan luvan.

Plats för profilbild

maanomistaja
18. augusti 2016 klockan 15.24.14

Ilveskannan koko on riittävän suuri. Metsästysoikeus on sidottu maanomistukseen, jos riittävän suuri osa maanomistajista kannattaa hallittua metsästystä alueella, tulee sen olla mahdollista. Nykyinen lumijälkilaskentaan perustuva kaatolupamäärä on perusteltu. Ilveksen täyssuojeluun ei ole perusteita, maattomilla ihmisillä ei ole oikeutta sitä vaatia. Jos omistaa maata, voi kieltää vaikka kaiken metsästyksen.

Plats för profilbild

höpsis
18. augusti 2016 klockan 17.16.33

Höpsis pöpsis. Kommentti pitää sisällään ajatuksen, että maanomistaja omistaa kaiken alueellaan. Marjat, suenet, hapen... Suomessa on jokamiehenoikeudet. Myös muilla on oikeus nauttia luonnosta, eikä omistajalla ole oikeutta sitä tuhota.

Plats för profilbild

Takuulla yllätyt
19. augusti 2016 klockan 14.00.52

"Myös muilla on oikeus nauttia luonnosta, eikä omistajalla ole oikeutta sitä tuhota."

Omistajien oikeudet on laajemmat kuin jokamiehenoikeus. Omistaja saa päättää metsästyksestä, sekä koiran vapaana påitämisestä, omistamillaan maillaan kysymättä jokamiehenoikeuden nauttijoilta.

"Luonnon tasapaino säilyy ihmeellisen hyvin, jollei sinne eksynyt yli-innokas ihminen pistä toimeksi."

Tuon vaiheen olemme ohittaneet jo satoja vuosia sitten. Ja viimeistään siinä vaiheessa kun ryhdyimme häätämään petoeläimiä tieltämme. Luonnon tasapaino järkkyi ja metsästys on osin välttämätöntä.

Ilman metsästystä hirvieläimet tuhoaisivat suuren osan luonnostamme (ja autokannastamme). Hirvieläinten metsästys on työlästä ja vaikeeta puuhaa, jota ei virkamiestyönä saa tehtyä.

Eteläsuomessa ainoa yleinen suurpeto on ilves, joka paikoin on romahduttanut kauriskannan ja myös verottaa valkohäntäpeuran kantaa. Lisäski hirvikantaa on pienennetty merkittävästi.

Hirvieläinten metsästyksen saalismäärä on näin laskenut ja vaarana on että metsästysvalmius pienenee. Tämä on ongelma sitten kun seuraavan kerran kannat kasvavat suuriksi. Myös petoeläinten aiheuttamat vaaratilanteet on vaikea hoitaa ilman "riittävää ja tyytyväistä" metsästäjäkuntaa.

Hirviporukat ovat siis tärkeitä, ja siksi heidänkin kantojaan on kuunneltava. On siis järkevää tarkastella petoeläinkantoja myös näiden tärkeiden toimijoiden kannalta.

Plats för profilbild

Paljon nähnyt
22. augusti 2016 klockan 10.49.39

Mittasuhde oikeaksi skrivet av:

Ihminen on pieni osa luontoa ei luomakunnan kruunu.

Me ihmiset olemme kaikkein pahimpia luonnon ja kaiken elollisen tuhoajia. Olen nähnyt pitkän elämäni aikana turhaa eläinten vainoamista ja tappamista mikä taitaa olla joillakin suuri himo. Nyt puhutaan Ilveksen "kannan hoidosta" mikä tarkoittaa lisääntyvää
tappamista. Ilveksillä on tilaa elää jopa täällä suomessa, Ymmärtääkseni niistä ei ole koskaan ollut suurempaa haittaa ihmiselle joka luulee pystyvänsä hallitsemaan kaikkea. Kaikkien eläinten kannat ovat pahasti vähentyneet. Liikenne, suuret metsien avohakkuut, myrkyt, liiallinen turha metsästys, salametsästys, ym. vaikeuttavat eläinten selviytymiseen. Kaikki nämä seikat pitäisi ottaa huomioon näissä "hoitosuunnitelmissa"