Gå till innehållet

Lodjuret ett djur som orsakar olägenhet och skada

Pratbubbla 32
Diskussion | Finlands viltcentral
Diskussionen har avslutats
  • Lodjuren orsakar skador, som staten ersätter. Största delen av skadorna som lodjuren orsakar hänför sig till renhushållningen. Ytterom renskötselområdet är skadorna betydligt mindre och de hänför sig till enskilda fall mot gårdar som idkar t.ex. päls- och fårnäring. Vid vilken aktivitetströskel och vid hurudana skador och problem orsakade av lodjuret borde man ingripa?
  • Lodjuren drar nytta av viltutfodringsplatserna och ofta hittar man i närheten av dessa rådjurs och vitsvanshjortkadaver som dödats av lodjur. Det här betyder ofta att viltvårdsarbetet går till spillo. Är det berättigat att ondgöra sig över lodjurets inlärda predationsbeteende?

Basuppgifter

Avslutat: 31.10.2016

Bilagor

  • Inga bilagor
Gör en anmälan

Se övriga kommentarer

Onko Ilvesksestä myös hyötyä ja mitä ?

Plats för profilbild

TimoT
16. augusti 2016 klockan 9.52.05

Kyseinen otsikko voisi myös olla kommentoinnin aiheena. Ilves kuuluu Suomen luontoon. Sitä ei voi pitää ensisijaisesti haittaeläimenä. Kuinka paljon se pitää kurissa mm. sellaisten pienpetojen kantoja joilla ei ole muita luontaisia vihollisia. Esimerkiksi supikoira, joiden tiheydet luonnossa ovat valtavia. Tätä kautta Ilveksestä voi olla suurtakin hyötyä myös riistanhoidon kannalta.

Mutta tuo robottihomma on täyttä pelleilyä. Talojen vahvistamisesta ei tule loppua. Vähempikin simputus riittäisi.

Plats för profilbild

hansu
16. augusti 2016 klockan 12.44.40

Olen samaa mieltä T.T kanssa, ilves kuuluu Suomen luontoon ja on hyvä ja tehokas juuri supikoirien vähentäjä. Supikoirahan ei kuulu Suomen luontoon. Ihminen harvoin edes Ilvestä näkee,paitsi riistakameroiden kautta.

Plats för profilbild

Teemu T
16. augusti 2016 klockan 17.14.42

Jos haitoista puhutaan niin hyödyt tosiaan täytyy olla samassa yhteydessä esillä myös. Supin lisäksi myös kettu kuuluu ilveksen ruokalistalle.

Plats för profilbild

Kapo
17. augusti 2016 klockan 6.51.35

hansu skrivet av:

Olen samaa mieltä T.T kanssa, ilves kuuluu Suomen luontoon ja on hyvä ja tehokas juuri supikoirien vähentäjä. Supikoirahan ei kuulu Suomen luontoon. Ihminen harvoin edes Ilvestä näkee,paitsi riistakameroiden kautta.

Juuri näin ja on hyötyeläinyt hoitaa myyrä ja supikantoja !

Plats för profilbild

Aamukahvin ääreltä
17. augusti 2016 klockan 7.13.21

Ilves kuuluu Suomen luontoon. Jos ruokkii kauriita, on hyväksyttävä se, että ilves voi löytää ruokintapaikan ja käyttää sitä hyväkseen. Poronhoitoalueen asioihin en ota kantaa, mutta muualla maassa ilves ei ole millään mittarilla mitattuna haittaeläin. Jos ilves vie satunnaisen lampaan, on valtion korvaus riittävä, ilvekselle ei kuulu antaa siitä kuolemantuomiota. On silkkaa ihmisen ahneutta tappaa petoja. On ihan hienoa, että ihmiset ruokkivat kauriita, mutta ruokinta ei tee kauriista yhtään enempää ihmisen omaisuutta tai anna ihmiselle riistaan oikeutta, joka menee ilveksen oikeuden yli. Ihmiselle metsästys on harrastus, ilvekselle elinehto.

Puhetta on ollut siitä, miten metsästäjäkanta ukkoutuu ja metsästäjien määrä vähenee. Ilveksellekin on siksi yhä vahvemmin oma paikkansa myös kauriiden vähentäjänä. Ymmärtääkseni kauriskannat ovat kasvaneet ja kauriit kantavat punkkeja ja levittävät niitä, ja punkki on se ihmiselle oikeasti vaarallinen eläin. Ilves on tärkeä myös kauriiden saalistajana jo nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän, kun metsästäjien määrä vähenee. Kauriiksi luen tässä myös sen hirvieläimen, jota ennen vain valkohäntäpeuraksi kutsuttiin.

Plats för profilbild

Sakke K
18. augusti 2016 klockan 14.38.36

Perustavaa laatua oleva virhe tehtiin kun ilves otettiin petopolitiikkaan mukaan, vaikka sen vaikutukset luontoon ovat lähinnä positiiviset (syövät supien lisäksi valkohäntäkauriita ja rusakkoja, jotka ovat molemmat tulokaslajeja) ja ihmisen ympäristöön minimaaliset (syövät joskus kissoja pihoilta). Ilveksen näkemisestä syntyvä kokonaishyöty yhteiskunnalle on varmasti suurempi kuin se hyöty minkä metsästäjät kokeva ilveksen tappamisesta. Mitä useampi ihminen ilveksen näkee, sitä suurempi on ilveskannasta saatava luonnon monimuotoisuudesta syntyvä kokonaishyöty. Ilvestä saisi minusta metsästää vain poroalueella.