Ilmastolakia uudistetaan parhaillaan. Kerro meille, miten kansalaisten tulisi mielestäsi voida osallistua ilmastopolitiikan suunnitteluun ja seurantaan sekä miten siirtyminen kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa voidaan tehdä oikeudenmukaisesti. Kuulemisen vastauksista koostetaan yhteenveto, joka toimitetaan lakia valmistelevalle työryhmälle.
Taustatietoa
Tämän verkkokuulemisen avulla ympäristöministeriö kerää kansalaisten näkemyksiä siitä, millä tavalla uudessa ilmastolaissa tulisi huomioida kansalaisten osallistuminen ja tiedonsaanti. Nämä aiheet nousivat vahvasti esiin syksyllä 2019 järjestetyssä ensimmäisessä verkkokyselyssä, jonka yhteenvedon voit lukea täältä. Tämän kuulemisen tarkoituksena on saada vielä syvällisempi ymmärrys siitä, miten kansalaisten mielestä ilmastopolitiikkaan osallistuminen ja tiedonsaanti tulisi turvata.
Verkkokuuleminen on toteutettu yhteistyössä Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -tutkimushankkeen (BIBU) kanssa. BIBUn yksi tutkimuskohteista on kansalaisten osallistumismahdollisuudet demokratiassa. Ilmastolain verkkokuuleminen on osa BIBU-hankkeessa toimivaa Demokratiakiihdyttämöä, joka tutkii muun muassa uusien teknologioiden roolia kansalaisten osallistumisessa yhteiskuntapolitiikkaan.
Kuulemisen vastauksista koostetaan yhteenveto, joka toimitetaan lakia valmistelevalle työryhmälle ja julkaistaan ympäristöministeriön verkkosivuilla sekä Demokratiakiihdyttämössä. BIBU-hanke tutkii ilmastolain verkkokuulemista osallistavana prosessina ja auttaa yhteenvedon tekemisessä.
Kuulemiseen osallistuminen on vapaaehtoista. Kuulemiseen osallistuessa osallistujat antavat suostumuksensa tutkimukseen osallistumiseen. Tietoja käytetään edellä tarkemmin kuvattuun yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen, jossa vastauksia luokitellaan teemoittain. Vastauksia ei arvioida sen perusteella, ovatko ne oikein vai väärin tai hyviä ja huonoja. Tulokset raportoidaan niin, että yksittäistä vastaajaa ei pysty tunnistamaan. Kerätty aineisto arkistoidaan anonymisoidussa muodossa. Tietoja käsitellään seuraavalla yleisen tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisella perusteella: yleistä etua koskeva tehtävä, tieteellinen tutkimus (tietosuojalain 4§:n 3 kohta).
Alkuperäiskansan oikeuksista on käynnissä oma kuuleminen
Alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksien huomioimisesta ilmastolaissa on käynnissä erillinen verkkokuuleminen. Kyselyyn voi vastata täällä: Kuuleminen alkuperäiskansojen oikeuksista
Lisätietoja:
Ilmastolain uudistus:
erityisasiantuntija Elina Vaara, ympäristöministeriö, elina.vaara@ym.fiviestintäasiantuntija Kaisa Ryynänen, ympäristöministeriö, kaisa.ryynanen@ym.fiBIBU-hanke:
tutkija Isak Vento, Helsingin yliopisto, isak.vento@helsinki.fi
Taustaa ilmastolaista
Nykyinen ilmastolaki tuli voimaan 2015. Ilmastolaki velvoittaa vain valtion viranomaisia, ei yksilöitä tai yrityksiä. Laissa säädetään suunnitelmista, joiden avulla Suomen päästöjä vähennetään ja ilmastonmuutoksen sopeudutaan. Lisäksi laissa velvoitetaan valtion viranomaiset seuraamaan ja raportoimaan päästökehityksestä. Toisin sanoen, ilmastolaissa säännellään erilaisista ilmastosuunnitelmista ja niitä koskevasta seurannasta.
Hallitusohjelmassa on asetettu päätavoitteet lain uudistamiselle. Ohjelman mukaan lakia uudistetaan siten, että tavoite hiilineutraaliudesta eli päästöjen ja nielujen tasapainosta saavutetaan vuoteen 2035 mennessä. Lakiin lisätään välitavoitteet vuosille 2030 ja 2040, ja vuoden 2050 päästövähennystavoitetta päivitetään. Ilmastolakiin sisällytetään myös kasvihuonekaasuja ilmakehästä poistavien nielujen (etenkin metsät) vahvistamista koskeva tavoite.
Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeudet. Sekä Suomessa että kansainvälisesti on vakiintuneesti tunnustettu, että ilmastonmuutos vaarantaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Ilmastolain uudistuksessa perus- ja ihmisoikeuksien tilan tarkastelulla on siksi suuri painoarvo. Esimerkiksi oikeus terveelliseen ympäristöön, oikeus osallistumiseen ja oikeus elämään ja turvallisuuteen linkittyvät ilmastolakiin.
Lisää ilmastolaista ja sen uudistamisesta ympäristöministeriön verkkosivustolla.
Kuvateksti: Ilmastolain uudistuksen eteneminen. Syksyn 2020 aikana ympäristöministeriö järjestää yhteistyössä Erätauko-säätiön kanssa keskustelutilaisuuksia ilmastolain uudistuksesta, ilmastolakiin liittyvät selvitykset valmistuvat ja lakiin liittyviä kuulemisia tehdään yhteistyössä tutkimushankkeiden kanssa. Ilmastolain uudistusta valmisteleva työryhmä kokoontuu kolmen viikon välein. Talvella 2021 tehdään luonnos hallituksen esitykseksi, joka lähetetään lausunnoille. Hallituksen esitys valmistuu kevään 2021 aikana.
Tässä osiossa kysymme ilmastolain mukaisten suunnitelmien osallistumiseen liittyviä kysymyksiä. Osallistuminen voi tarkoittaa esimerkiksi ilmastopoliittisten suunnitelmien kommentointia suunnitteluvaiheessa ja mahdollisuutta seurata, miten suunnitelmia toteutetaan.