Siirry sisältöön

Vastaa Meijän Cityn yksittäisiä kohteita käsittelevään kyselyyn

Kysymysmerkki 33
Kysely | Lappeenrannan kaupunki
Kysely on päättynyt

Tähän kyselyyn on koottu kysymyksiä, jotka liittyvät yksittäisten paikkojen kehittämiseen. Voit antaa mielipiteesi viherympäristön kehittämiseen, kaupunkitaiteeseen, Kauppatorin ja Marian aukion kehittämiseen liittyen, jonka lisäksi kyselyn avulla voi ottaa kantaa oleskeluun tarkoitettujen kattoalueiden mahdollistamiseen Lappeenrannassa, sekä antaa yleistä palautetta haluamaasi aiheeseen liittyen.

Kaikki kysymyksiin annetut vastaukset ovat avoimesti tarkasteltavissa ja tutustuttavissa. Kysymyksiin vastaaminen on vapaaehtoista ja voit ottaa kantaa vain itseäsi kiinnostaviin asioihin.

Liitteenä on kehittämiskortteja, jotka käsittelevät kysymysten aiheita. Kehittämiskortit tulevat näkyviin, kun painat alapuolella olevaa näytä lisätiedot -nappia.

Perustiedot

Päättynyt: 12.5.2021

Liitteet

Ilmianna

Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.

Kaupunkitaide ja viherympäristöt
Keskustan kehittämissuunnitelman luonnoksessa tunnistetaan taide laajana käsitteenä, johon kuuluvat kaikki eri taiteenmuodot ja kaupunkikulttuurin ilmentymät, kuten skeittaus, yhteisölliset tapahtumat ja flashmobit.

Kaupunkitaide -teemakortissa tuodaan kaupunkitaiteen ja -kulttuurin vahvistamiseksi tarkoitettuja erilaisia kehittämiskohteita ja toimenpide-ehdotuksia näkyviin. Tutustu aiheeseen ja kerro meille mielipiteesi ehdotuksista.
Vastaukset
 • Kaupunkitaiteen lisääntyminen on ollut erittäin positiivinen kehityssuunta ja sitä tuleekin jatkaa samaan malliin. Etenkin vaihtuvat taideteokset pitävät mielen virkeänä. Pysyvät taideteokset, kuten sataman uusi Kaunis Veera, ovat taas omiaan luomaan kaupunki-identiteettiä. Pidän tästä kehityssuunnasta.

 • Muikut nousivat Kauniin Veeran kilpaiijaksi. Mikä on seuraava step? Löytyisikö Osuuspankilta rahaa laittaa jotain selvästi kiinnostavaa Marian aukiolle? Nordea on jo lahjoittanut hevosen Pusupuistoon. Entä Ek Säästöpankkisäätiö? Voisko ajatella että Säästöpankkisäätiö tekisi jonkun uroteon? Tai joku rakennusyhtiö,mikä on rahastanut kaupunkiamme jo vuosia erilaisilla vejätyksillä.

 • Kaupunkitaiteen ja yleensäkin viihtyivyyden lisääminen on kannatettavaa. On alueita joihin ne sopivat hyvin, Torit, puistot ja aukiot, lisäksi julkiset tilat sopivat oikein hyvin taiteelle ja myös esittävälle taiteelle.

 • Viheralueita on keskustassa riittävästi jopa runsaasti. Marian aukio tulisi rauhoittaa liikenteeltä ja tehdä sinne kaupunkilaisten "olohuone" Tarvitsee puita lisää.

 • Taidetta on niin monenlaista että jokaiselle löytyy sopivaa, kyse lieneen enemmänkin siitä kuka kenenkin taiteen maksaa. Maanviljelystä puutarhanhoitoa lukuunottamatta ei keskustassa tarvita.

 • Taidetta ja kulttuuritapahtumia kaikkialle. Taide saa jopa olla omaan makuun rohkeampaakin. Kaupunki tarvitsee lisää väriä ja kauneutta.

 • Kaupunki itsessään on tilataideteos - vaikka sen ymmärtäminen nykyisessä lappeenrannassa on aika vaikeaa. Kaupunkisuunnittelun ja arkkitehtuurin perustehtävänä on tehdä kauneutta aikaan.

 • Kehittämiskortissa "Kaupunkitaide" asiaa oli käsitelty hyvin ja siinä oli mielenkiintoisia ajatuksia - ei muuta kuin eteenpäin niitä. Viime vuosina kaupungissa on alettu tuottamaan ympäristöön taidetta ja se on hyvä juttu. Taide voi tosiaan olla paljon muutakin kuin päälle liimattu teos.

 • On hienoa, miten paljon viime vuosina on tullut uusia taidekohteita osaksi kaupunkiamme. Jatkossa lisää taidetta!

 • Kaikki erilaiset harkitut veistokset, reliefit, taideteokset lisäävät huomionarvoa ja arvostusta. Kaikki ei ole kuitenkaan taidetta, joten harkinta on paikallaan sillä näiläkin on oltava kestävyys ja merkitysaspeksti. Huono taide ei saa aikaan muuta kuin negatiivisen kaiun maksajissa ja katsojissa.

Lappeenrannan keskustan kehittämissuunnitelmassa kiinnitetään huomiota viherympäristöjen merkitykseen ja kehittämiseen. Tavoitteena on lisätä mm. luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä, viihtyisyyttä, korostaa kaupunkipuiden ja muun katuvihreän merkitystä osana katumiljöötä, sekä peruskorjata nykyiset kunnostamista kaipaavat puistot ja leikkipaikat käyttäjien tarpeiden mukaisesti.

Voit tutustua kaikkiin tavoitteisiin ja esimerkiksi erityistä huomiota vaativiin alueisiin Viherympäristön kehittämiskortin avulla.
Vastaukset
 • Tämän tyyppinen sivusto mihin voi ilmoittaa vioista tai muista asioista, mihin kaupunki voisi tarttua. Tänne voisi lisätä tarkan paikan ja vaikka valokuvan, josta voi havaita helposti asian. Esim. joku puu on kaatumaisillaan polun lähellä tai kaivon kansi on rikki yms yms.

 • Lappeenrannassa on kiitettävästi viheralueita, mutta niissä olisi paljon parannettavaa. Monet iveralueet ovat nurmikenttiä puiden lomassa, ehkä muutama penkki siellä täällä. Puistot ovat tällä hetkellä mukavia läpikulkupaikkoja, mutta eivät kutsu pysähtymään. Näyttävät ja runsaat istutukset ovat ilo silmälle. Monimuotoiset oleskelumahdollisuudet kutsuvat myös viettämään aikaa puistossa. Piknik-pöydät, riippumatot, lepotuolit ym. ovat loistavia houkuttimia ajan viettoon puisto-alueilla. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen puistoalueilla tekee myös hyvää alueen hyönteiskannalle ja sitä myöten lintukannalle.

 • Puistot ovat jo vihreitä, mutta Marjan aukio ja kaupungintalon edusta sen sijaan vähemmän. Tai mieluimminkin torsoja.

 • Paikallisilla tuntuu olevan hirveä vimma purkaa ja rakentaa vuorotellen. Toki on hyvä kehittää ja ideoida, mutta miksi vielä keskeneräiset (ja jo kalliiksikin tulleet) parannukset heitetään romukoppaan ja tilalle uutta entistä suureellisempaa. Arboretumia on rakennettu kaupunkilaisten iloksi vuosia. Nyt kun alkaa tulla näkyvää tulosta ollaankin kaatamassa puita. Keskusta tuntuu olevan kokolailla pieni käsite Lappeenrannassa. Voisiko ajatella, että sitä lavennettaisiin. Kehitetään bussiliikennettä ja pyöräilyreittejä kaupunkilaistetn viihtyvyyden liikkumisen edellytysten lisäämiseksi.

 • Lappeen-kirkon edustalla olevan pihalaattahelvetin tilalla pitää olla enemmän vihreää ja luonnollista ympäristöä. Turha siihen on yrittää rakentaa mini-Senaatintoria.

 • Kaupunkiviherympäristön kehittäminen on hyvä asia, lisäksi sen alle otetusista alueista tulisi pitää määrätitoisemmin kiinni. Nykyään vieläkin näyttää siltä, että kovin helposti niiden alueita pilkotaan ja kulmista ollaan kuokkimassa alueita. Kun puistosta tai viheralueesta luovutaan kadun tai rakennuksen alle, on se pysyvästi poissa siitä tarkoituksesta johon se on kaavalla merkitty, eli kuntalaisten virkistysalueeksi tai "keuhkoiksi".

 • Arboretum tulisi säilyttää ja liikuntahallim siirtää vaikka nykyisen lentokentän Prisman puoleiseen päätyyn. Sinne on hyvät liikenneyhteydet ja palvelee tasapuolisesti siellä koko Lappeenrantaa.

 • Arboreettumia ei saa tuhota!

 • Olen ollut muuten tyytyväinen, mutta Arboretumin alueen tuhoamisuutiset herättää huolta. Arboretumissa on ainesta koko kaupungin suureksi monimuotoiseksi keskuspuistoksi, joka meinataan nyt pilata rakennuksilla ja sisäliikuntahallilla. Aluetta pitäisi kehittää yhteneväisemmäksi ja vielä vihreämmäksi ja lajirikkaammaksi. Auto tiekään ei haittaa kunhan sen pientareet täytetään vihreällä. Nykyisen kentän aitojen tilalle tiheää vihreää pensasta tai tuijaa.

  Sisäliikuntahallille on lukuisia parempia paikkoja sillä sinne kuljetaan autolla.

  Kirjastonpuisto on ihana patsaineen ja kumpuineen!

 • Rantarakentamisessa toteutuu vähin erin takavuosien Lappeenrannan Killan ja MYÖ-liikkeen yritys saada tänne Kansallinen kaupuinkipuisto. Rantarauitit tarjoavat hienon polun kiertää kehitetty keskusta.

Kauppatorin alue
Keskustan kehittämissuunnitelmassa Kauppatoria tarkastellaan alueena, joka mahdollistaisi nykyisenkaltaiset väljät tilat erilaiselle toritoiminnalle. Erilaisissa kehitysehdotuksissa kiinnitettäisiin huomiota mm. ympäröivien alueiden ja rakenteiden laatuun ja eri vuodenaikoina sekä sääolosuhteissa asukkaita palveleviin ratkaisuihin, kuten katoksiin.

Voit tutustua tarkemmin Kauppatorin kehittämissuunnitelmiin kehittämiskortissa K2.
Vastaukset
 • Katokset ja istumapaikat tekisivät hyvää Kauppatorille. Pidän suunnitelmasta.

 • Ehdottomasti väljänä, mutta erilaisia virityksiä on syytä lisätä. Lasten leikkipaikka on vetovoimainen.

 • Kauppahallin laajennus on hyvä asia, mutta vetykioskit on pidettävä erillään kauppahallissa.

 • Kauppatori on "kaupungin sydän", se on Lappeenrannassa tärkeä kohtaamispaikka ja luo mahdollisuuden alkutuotannolle myydä tuotteitaan kaupunkilaisille., sellaisena se tulee pyrkiä säilyttämään. Kauppahalli ja kauppatori kuuluvat perinteisesti yhteen ja samaan paikkaan. Kauppahallin ja sen ilmeen tulee säilyä, sen muotoutuminen pienille ja erikoisille liikkeille tuovat sen tunnelman mitä kauppahallilta haetaan. Kahvikieoskit eivä kuulu missään nimessä kauppahalliin, vaan ne kuuluu olla ulkona nykyisella tavalla toimivina, se on sitä erikoisuutta jota Lappeenrannan tori kaipaa, sitä tulaan katsomaan ja sen tunnelmaa aistimaan vierailijoiden ja kanta Lappeenrantalaisten osalta. Kaiken kaikkiaan toriyhdistystä ja torikauppiaita tulisi kyseisen paikan suunnittelussa kuunnella hyvin herkällä korvalla, heillä on monella vuosikymmenten kokemus kaupankäynnistä ja ongelmista alueen osalta.

 • Ihan hyvä nykyisellään.

 • Hyvä ja kannatettava idea, paitsi jos Saipa tekee siihen oman hallin omalla rahalla.

 • Tori ei saa olla liian ahdas eikä avara. (Arkkitehti Vitruvius 80 eaa) Tori tarjoaa kaupunkielämän teatterille näyttämön.

 • Kortissa "K2 kauppatori" aika lailla juttua, mutta ihan kaikki ei mielestäni kannatettavia. Kauppatorin säilyttäisin avoimena, sillä kaupunkiin kuuluu aukioita. Niidenhän avulla kaupungissa juuri suunnistetaan paikasta toiseen.
  Vetykioskit on säilytettävä nykyisessä paikassaan. Jos niitä uusitaan, pitää varoa ettei niistä tehdä liian massiivisia. Läpinäkyvää katosta niiden väliin ehkä voisi laittaa, jos se toteutetaan taiten. Samoin sisätilan laajennusta, jos ei ahnehdita.
  Kauppahallia en lähtisi korottamaan, sillä sillä blokataan aukion valon saantia. Eikä se sitten enää hallilta tuntuisikaan. Sen sijaan sen laajentamista jollakin lasisella osalla itäsuuntaan kannatan. Näin saataisiin toritilaa talviajaksi - sillä siihen riittänee vähäinen määrä.

 • Kauppatori on tärkeä torikaupan paikka lappeenrantalaisille. Hyvä, jos alue kehittyy sen toimintaedellytykset turvaten, mutta kuitenkin viihtyisyyttä lisäten.

 • Panostusta kauppatorin hallia laajentamalla. Torikojujen edustalle patiot, niin pöydät ovat vaterissa. Mustat linnut häiritsee syöjiä. Kauppatorille jokin led-taulu, jossa Lappeenrannan tapahtumatuotanto.

Kauppatorin vehreyttä on suunniteltu lisättävän erilaisilla istutuksilla ja puuriveillä. Viihtyisyyden lisäksi ne jäsentävät aluetta ja tekevät siitä helpommin hahmotettavan.

Voit tutustua tarkemmin Kauppatorin kehittämissuunnitelmiin kehittämiskortissa K2.
Vastaukset
 • Ehdottomasti alueelle lisää pieniä puita ja istutuksia

 • Kauppatori on ensisijaisesti kauppapaikka jo nimensämukaisesti ja sen suunnittelussa on otettava se huomioon. Vihreyttä voidaan lisätä, mutta ei kauppa-alueen kustannuksella, vaan tuomalla sitä muunneltavissa ja siireltävissä muodossa sinne. Taimi, marja ja vihannesten sesonkiaikaan sitä vihreyttä ja väriä siellä on jo ihan kauppiaiden toimesta.

 • Ihan hyvä nykyisellään. Ei kaipaa lisää vihreyttä.

 • Mielummin torin laidalle.

 • Ihmiset lisäävät elämää siellä, missä he kokevat olevansa kotonaan myös kaupungilla.

 • Vehreyttä voisi olla enemmän, mutta pitää muistaa ettei se muuta sitä torista puistoksi

 • Kannatetaan!

 • Kauppatorin tulee olla vihreä ja kukkiva!!!!

 • Myyntikojujen takia sinne mennään ja se on kauppatorin vetovoima. Tuntuu että väkisin lisättäisiin vehreyttä mikä tuotetaan jo torimyyjien toimesta. Tosin ankea paikka kun torilla ei ole toimintaa, mutta vaikea nähdä että torin käyttö lisääntyisi vaikka istutuksia tehtäisiin.

 • Vehreyden lisäämisessä huomioitava, ettei lintujen määrä kasva samalla

Kehittämiskortissa tunnistetaan erilaisia Kauppatorille saapumiseen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi IsoKristiinan suunnasta saapuessa torille ei johda virallista ja turvallista pyöräreittiä ja torille ei avaudu houkuttelevia näkymiä. Alueella sijaitsee myös vähän ns. katuvihreää, joka lisää alueen viihtyisyyttä. Kehittämisehdotuksiksi ehdotetaan laadukkaampia pintamateriaaleja, eri liikkumismuotojen huomioimista ja huomiota kiinnittäviä näkymiä, kuten esimerkiksi taidetta tai leikkipaikkaa.

Voit tutustua tarkemmin Kauppatorin kehittämissuunnitelmiin kehittämiskortissa K2.
Vastaukset
 • Alueen betonikenttämäisyys on ollut ainakin minulle luotaantyöntävää, joten kaikki viihtyvyyttä parantava ideointi on enemmän kuin tervetullutta. Kannatan suunnitelmaa.

 • Ainakin 6-8 kpl yhtenäisiä myyntirysiä tarvitaan. Matkailun näyttötauluja.

 • Pysäköintimahdollisuus lähiympäristössä edullisesti tai ilmaiseksi

 • Kauppatorille olisi hyvä saada matkailijoita varten huomattavasti enemmän opastusta, esimerkiksi infotauluilla. Valotauluilla voisi esimerkiksi kertoa kaupungin tapahtumista ja kulttuuritilaisuuksista sekä matkailukohteista. Torin pinnoituksia voisi miettiä, mutta niin, ettei niiden laittaminen hankaloita torin pääasiallista toimintaa, eli kaupankäyntiä, toriyhdistys on tässäkin asiassa varmaan oiva yhteystaho mikä toimii. Alueen läheisyydessä pitää olla lyhytaikaiseen pysäköintiin kiekkopaikkoja, esim, puolituntia, jolloin voi käydä nopsaan asioimassa ja kahvilla alueella. Pitempiaikainen pysäköinti on sitten erikseen, kiekkopysäköinti parantaa alueen saavutettavuutta olellisesti.

 • Pysänköintimahdollisuudet paremmat.

 • lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja.

 • Kievarinkatu on enemmän kuin ankea. Sitä kävellessä ei tule lupausta mistään paremmasta

 • Yhteys Gallerian suunnasta houkuttelevammaksi.

 • Kauppatorin saavutettavuus on erinomainen ja siellä on vapaus liikkua. Autoille löytyy parkkipaikkoja riittävästi 1h on hyvä aika

 • Torista ei tarvitse tehdä puistoa tai aukiota. Myyntipisteiden toimivuus ja tyylikkyys sekä alueen siisteys myyjiä houkutteleviksi.

Marian aukio
Alueen liikennettä kehitetään pihakatuna hyödyntäen "yhteinen tila" -ajattelua, jossa eri liikennemuodot yhdistetään samaan tilaan. Ratkaisussa on kiinnitetty huomiota seuraaviin seikkoihin:

-Ajoneuvoliikenteessä huomioitaisiin vuodenajat, eli alueen läpi olisi mahdollista ajaa talvisin sen toimiessa pihakatuna ja kesällä alue olisi ajoneuvoliikenteeltä suljettu. Rajoitukset eivät kuitenkaan koske Marian aukiolla toimivien yritysten ja asuinhuoneistojen huoltoajoa.
-Marian aukio on kokonaisuudessaan otettavissa tapahtumien käyttöön ja tapahtumat voivat tarvittaessa hyödyntää vieressä avautuvaa Keskuspuistoa.
Vastaukset
 • Läpikulkuliikenne ei minusta ole ollut nykyisellään enää lainkaan häiritsevää, mutta en toisaalta itse ajaessani tunne tarvetta läpiajoon Marian aukion läpi. Liikenne voidaan puolestani sulkea, pitää nykyisellään tai rajata vuodenajan mukaan. Aluetta ei ole nykyisellään hyödynnetty tehokkaasti tapahtumapaikkana. Kannatan sen käyttöä kyseiseen tarkoitukseen.

 • Voi surkimus minkä teitte. Torso mikä torso eikä siellä halua olla kesällä kukaan kun kaikki haluaa rantaan. Talvella on liian kylmä. Läpikuku sallittava, mutta

 • Läpikulkuliikenne säilytettävä. Voidaan tapahtumien ajaksi sulkea katu, mutta mutoin ajettava. Lisäksi aukion reunaan vinoparkki kiekolla esim. 30min jotta pikakäynnit liikkeissä mahdollistuu

 • Ei siitä tule mitään Senaatintorin, vaikka kuinka kaupunki yrittää. Lisää vihreyttä sinne, pysyvillä elementeillä.

 • Käydessäni Lappeenrannassa ja ollessani siellä pitemmän tovin, en kaipaa Marianaukion läpiajoa ollenkaan. Yhden korttelin alueella oleva autoliikenteen rajaus ei ole kohtuuton asia, jos muutamaa sataa metriä ei jaksa kävellä niin sitten on asiat heikosti. Kaiken kaikkiaan kun tehdään isoja aukioita niin, pitäisi miettiä mikä on niiden tarkoitus olemus. On usein vaikeaa saada niille järkevää ja hyvää käyttöä. Rantatori ja kauppatori on selkeitä alueita ja niillä on selkeä käyttötarkoitus, samoin taivaallisen rauhan aukiolla myös, se on hallintokeskusksen tila, se antaa hyvin avaruutta sankarihautausmaan kupeeseen ja edustaa mielestäni hyvää suunnittelua.

 • Lisää vihreyttä. Voidaan sulkea liikenteeltä. Tosiasia lienee kylläkin, että Lappeenrannan vetonaula ja viihtyisin paikka on satama. Väkisin ei voi päättäjät tehdä paikasta viihtyisää.

 • Ei moottoriajoneuvoliikennettä Marian aukiolle.

 • EI autoja Marian aukiolle. Kuka haluaa oleskella tai edes istuskella aukiolla, jonka vierestä jatkuvasti ajetaan autoilla? Autot pystyvät kuitenkin kiertämään Koulukatua pitkin. Myös pysäköintihalleja on lähellä riittävästi. Autopaikoitusalueet vain aktiivisesti käyttöön!

 • Iso haaste, mutta sen on ottanut hoidettavaksi kaupungin arkkitehdit. Nyt vain vastaamaan huutoon. Väkisin tehty ja vähällä rahalla vailla riittävää hyvää ajatusta. Arkkitehtien slogan "tyhjä tila osoittaa vaurautta". Tässäkin tuo pätee.

 • Vuodenaikojen muuttuva liikeenne lisää vaan sekavuutta kaikille osapuolille. Vähämmän liikennettä = vähemmän myyntiä kivijalkakaupoissa. Kun on tarpeeksi vaikea lähestyttävä niin sitä oppii väistämään. Ei kovin kiehtova paikka kivijalkakaupoille.

Marian aukion viihtyisyyden lisäämistä on Meijän Cityssä suunniteltu parannettavan mm. seuraavilla toimenpiteillä.

- Istutusten lisääminen tuo alueelle vehreyttä ja viihtyisyyttä
- Erilaiset väliaikaiset ja kiinteät katokset mahdollistavat oleskelun auringolta ja sateelta suojassa.
- Erilaisilla alueelle tuotettavilla äänimaailmoilla, kuten esimerkiksi Saimaan aaltojen äänillä voidaan luoda ja vahvistaa alueen identiteettiä.
- Alueen toimintaa tapahtumapaikkana voidaan edistää hyvillä ja laadukkailla lavarakenteilla, jotka mahdollistavat erilaisten musiikki-, taide-, ja kulttuuritapahtumien esittämisen.
Vastaukset
 • Marian aukio on mielestäni Lappeenrannan ydinkeskus. Sen läpi tulee kuljettua aina kun on keskustassa asiointia. Pidän kovasti suunnitelmasta. Äänimaailman kehittäminen on mielenkiintoinen ajatus, mutta jakaa varmasti mielipiteitä alueella asuvien kesken, mutta itselläni ei ole mitään sitä vastaan. Oleskelupaikkojen vähyys on käytännössä koko Lappeenrannan alueen ongelma ja tämä ydinkeskus ei ole poikkeus. Kannatan suunnitelmaa!

 • Annetaan läpikulku olla kuten nyt, mutta korjatkaa heti asfaltti. Ei siellä kukaan viuuhdy kesällä koska me kaikki halutaan satamaan.

 • Myös pimeän aikaan valaistusta tulisi kehittää. Hyvä esimerkki mielenkiintoisesta toteutuksesta löytyy heti imatrankoskelta

 • Vihreyttä ehdottomasti lisää, mutta ei mitään lavarakenteita sinne

 • Alueelle tulisi saada Wc-palvelut, niinkuin moneen muuhunkin paikkaan, jossa toivotaan ihmisten oleskelevan ja viihtyvän. Alueelle sopii tapahtumapalvelut, ja sekin kaipaa "oleskelu" palveluja. Alueen vihreyden lisääminen on kannatettavaa.

 • Vehreyttä voidaan lisätä, mutta en usko, että vehreyden lisääminenkään parantaa mitenkään alueen vetovoimaa.

 • Valaistus uusiksi.

 • Lisää vihreätä alueelle ja istuskelupaikkoja. Ja esim. se kesäterassi!

 • Tuo alue on väkisin tehty ja vähällä rahalla. Kuka sitä tarvitsee? Kesällä tämä vähäväkinen Lappeenranta ohjautuu satamaan ja talvellakin sinne haluttaisiin enemmän pöhinää. Meillä ei riitä väki. Tapahtumat ovat ainut mahdollisuus. "Tapahtumia lapsiperheille", "Erilaisia näyttelyitä", "markkinoita".... KUKA NÄMÄ KEHITTÄÄ JA TOTEUTTAA?? ENTÄ PITÄÄKÖ OLEX UNOHTAA???

 • Marian aukiolle on muodostunut kaksi "tuulitunnelia ", aurinko jää reunalle rakennetun korkean talon taa ja alue on näin ollen usein kylmä ja tuulinen. Pohjoispuolelle jos saisi jotakin suojaa. Rakennusten seinät ovat harmaita, aukion pinta on harmaa. Osan aukiosta voisi pinnoittaa tarvittaessa vaikka tilapäisesti tanssille sopivaksi, yritykset ja yhdistykset voisivat tuottaa esityksiä ja järjestää yleisölle tanssitilaisuuksia.

Katot oleskelualueina
Kehittämissuunnitelmassa tarkastellaan rakennusten kattojen kehittämistä oleskelu- ja viheralueina, jotka parantaisivat keskustan viihtyisyyttä, monipuolistaisivat kaupunkiluontoa ja mahdollistaisivat kaupunkitilan ottamisen haltuun entistä monipuolisemmin.

Kehittämissuunnitelman teemakortissa esitellään erilaisia ajatuksia maailmalta, jossa vastaavia tiloja on toteutettu eri menetelmin ja niihin on mahdollistettu mm. kattoterasseja eri toimijoiden käyttöön. Lappeenrannassa vastaavia on esimerkiksi satamassa.
Vastaukset
 • Kattojen hyödyntäminen mäkisisessä ja veden äärellä sijaitseva kaupungissa on hyvä idea. Terassit eivät tuki kävelykatuja kun se sijoitetaan katolle. Näköalat ovat paremmat ja katolla "irtiotto arjesta" tuntuu paljon aidommalta kuin katutasossa. Ehdottomasti katot käyttöön Lappeenrannassa!

 • Täyttä humppuukkia joilla ei ole mitään lisäarvoa.

 • Kattoja kannattaa hyödyntää.

 • Kattojen hyödyntäminen on kannatettavaa, mutta missä määrin se on turvallisuuden kannalta hyvä asia ja hyvin toteutettavissa niin on tarkkaan nykyaikana mietittävä asia.

 • En nää mitään iso etua kattojen hyödyntämiselle enemmässä määrin. Meillä on kyllä ihan hyviä paikkoja riittävästi. Vain turistit ja käyttäjät puuttuvat.

 • Mielummin vesitorni auki. Katoilta voi hyppiä alas.

 • Tämän otsikon alla ei pitäisi kuluttaa verovaroja yhtään enempää. Yksittäiset toimijat voivat tehdä katoillaan, mitä parhaaksi näkevät. Esimerkit satama-alueen esimerkit ovat elinkeinotoimintaa ja varmaan järkevää sellaista. Mutta tässä kaupunkikehitysyhteydessä tämän asian käsittely on mielestäni turhaa. Jos joku taloyhtiö haluaa tehdä katollaan jotain, niin käsiteltäköön asiat normaaleina rakennusvalvonta-asioina.

 • Katot oleskelualueina ovat tätä päivää. Lappeenrannassa on useita jo olevia kohteita, mutta niille ei taida kaupunkilaiset päästä? VOisiko olla jokin julkinen oleskelualue, josta pääsee ihailemaan kaupunkimaisemia ja näkymiä Saimaalle.

 • Ehdoton ei ja kuuluu arkkitehtien turhaan ajankäyttöön.

 • Ihan hyvä että tämä valttikortti on löydetty! Vesitorni takaisin yleisön käyttöön.

Vapaa palaute
Tähän voit antaa palautetta tai kommentteja haluamaasi aiheeseen liittyen.
Vastaukset
 • Kaiken kaikkiaan olen yllättänyt kehittämiskohteiden määrästä ja suunnitelmien laadusta. Olen ollut vähän surullinen siitä, kuinka paljon potentiaalisia ajanviettokohteita Lappeenrannan keskustan alueella on, eikä niitä juuri ole kehitetty tai hyödynnetty. Näin hienot suunnitelmat lämmittävät mieltä. Kehitetään Lappeenrantaa yhdessä!

 • Laitetaan kuntoon ja vetovoimaisekei Linnoitus, Pusupuisto ja Vesitorni. Linnoituksessa ränsistyy rakennukset, Pusupuistossa ei ole muuta kuin monttusia polkuja, Vesitornin haluaisi kaikki käyttöön. Suunnittelijat hyppii vain uuden perästä kun ei tarvitse omasta pussista maksaa virheistä.

 • Lappeenrannassa keskustassa kaikki liian levällään. Ainoa mikä vetää on satama ja ehkä kauppatori. Eli sinne myös suurin osa tapahtumista ja keskustan kehittämisestä. Rantatie tulisi miettiä kokonaan uudestaan. Pikisaaren kohdalta käy olemaan nuorison kiihdytysajopaikka hurjine nopeuksineen. Vaarallinen junarata, kun ei puomeja! Rantaraitin kevyenlikkenteen väyliin tulisi saada muutos, että pyöräilijät ja jalankulkijat voisivat liikkua turvallisesti (vaikka omat väylät molemmille). Keskusta-alueen autoliikenteen väylien suunnittelu on täysin epäonnistunut ja sekava.

 • On eri asia mitä kehitetään ja mitä tehdään.

 • Virkahenkilöiden tulee olla selvillä siitä, kenen poliittisena sihteeristönä kunnallispoliitikot toimivat.

 • Hienoa, että näin laaja suunnitelma-aineisto on kommentoitavana jo luonnosvaiheessa!

 • Mihin rahat riittää? Mihin ihmisiä riittää?? ELIVOIMAISUUS ETUNENÄSSÄ EDETÄÄN KAIKESSSA!!

 • Nyt on kaupungilla erinomaisia kehitysideoita, kiitos!

 • Puista ja vihreydestä on paljon, mutta voisiko vettäkin tuoda esille jotenkin?

 • Keskusta on iso, mutta ihmisiä vähän. Kaavottakaa keskustaan korkea vähintään 14 kerroksinen talo niin saadaan ihmisiä keskustaan. Jopa joensuussa on 2 näitä.