Siirry sisältöön

Kommentoi Meijän Cityn Rakennusten ja rakentamisen -teemaa

Puhekupla 23
Keskustelu | Lappeenrannan kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Rakennusten ja rakentamisen teemassa käsitellään Lappeenrannan kaupungin keskustan kaupunkirakennetta, rakennettua kulttuuriympäristöä sekä merkityksellistä ympäristöä.

Meijän Cityllä halutaan vaalia historiaa samalla kun kaupunkia kehitetään. Vanhoja rakennuksia suojellaan mahdollistamalla niiden monimuotoinen käyttö. Uudisrakentamisessa huomioidaan ympäröivä vanha rakennuskanta, ja maankäyttöä suunnitellaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävästi elinympäristön terveellisyys ja turvallisuus huomioiden. Rakennusten ja rakentamisen Cityllä halutaan ottaa Linnoitus ja Rakuunamäki aktiivisempaan käyttöön, mikä edesauttaa vanhan rakennuskannan säilymistä ja luo monikerroksellisuutta kaupunkikuvaan.

Meijän Cityn kehittämiskortit, jotka käsittelevät Rakennusten ja rakentamisen -teemaa ovat ohessa liitteenä. Kehittämiskortit tulevat näkyviin, kun painat alapuolella olevaa näytä lisätiedot -nappia. Tutustu kehittämiskortteihin ja kerro mitä ajatuksia tämä teema herättää.

Muokkaa otsikkoa

Perustiedot

Päättynyt: 12.5.2021

Liitteet

Ilmianna

Jäähalli keskustaan

Profiilikuvan paikka

MP
23. huhtikuuta 2021 kello 14.54.45

Profiilikuvan paikka

TM
12. toukokuuta 2021 kello 18.58.25

Monitoimihalliasia otettava uudelleen valtuustokäsittelyyn. On nykyaikaista rakentaa tällaiset kohteet keskustaan.

Näytä lisää vastauksia

Sisähalli

Profiilikuvan paikka

Taavi
23. huhtikuuta 2021 kello 15.10.40

Halli sopii mainiosti Armilankadulle, palolaitoksen paikalle

Profiilikuvan paikka

wiljami
29. huhtikuuta 2021 kello 12.12.50

PAIKKA SOPII HYVIN HALLILE EI TARVITSE KAATA PUITA........................


Ilmastopääkaupunki&Green City?

Profiilikuvan paikka

Hävettää olla Lappeenrantalainen
23. huhtikuuta 2021 kello 16.27.02

Miten vihreää on tuhota pitkään rakennettu Arboretum ? Mikä Ilmastopääkaupunki maksattaa asukkailla halpalentoyhtiön markkinointia miljoonilla? Kustannetaan ensimmäiselle koronalennolle menoliput Jarvalle, Järvepäälle ja sille muka asiantuntijalle, jonka palkan joudumme maksamaan verovaroista !

Profiilikuvan paikka

mitä ihmettä?
26. huhtikuuta 2021 kello 18.56.26

Eihän arboretum kuulu nyt esillä olevaan suunnittelualueeseen. Keskustan puistot ovat kyllä hienoja.


Vesitorni

Profiilikuvan paikka

Fish
23. huhtikuuta 2021 kello 17.54.02

Miksi kaupungin keskusta-aluettakin palvelevaa vesitornia ei saada palautettua mm. matkailuelinkeinoa tukemaan?


Monitoimihalli

Profiilikuvan paikka

Ms
23. huhtikuuta 2021 kello 22.22.11

Lappeenrantaan pitäisi saada nimenomaan monitoimihalli, joka palvelisi muutakin kuin jääkiekkoa. Saisi kaupunkiin enemmän kaikenlaisia tapahtumia. Sijoituspaikka pitäisi ilman muuta olla keskustassa, sijainnilla todella on väliä nykymaailmassa!


Vesitorni

Profiilikuvan paikka

TI
24. huhtikuuta 2021 kello 7.11.03

Vesitorni on Lappeenrannan vetonaula, koko kaunis Lappeenranta näyttäytyy sieltä. Vesitorniin panostus eikä keksimällä keksittyyn Sauna - maailmaan.

Profiilikuvan paikka

vetovoimaa tarvitaan
26. huhtikuuta 2021 kello 18.59.02

Itse toivoisin sekä vesitornin kehittämistä kuin myös saunamaailmaa. Molemmat lisäävät Lappeenrannan vetovoimaa ja kiinnostavuutta. Saunamaailma toisi meille kyllä aivan jotakin uutta!


Monitoimihalli

Profiilikuvan paikka

Ääneton
24. huhtikuuta 2021 kello 10.02.46

Joidenkin päättäjien itsepäinen kalliin kansiareenan ajaminen aiheutti sen ettei tänne saadaan monitoimihallia. Nyt rakennetaan vain uusi jäähalli. Jos halliin haluttaisiin muitakin kuin jääurheiluun liittyviä tapahtumia, niin hallin läheisyydessä pitäisi olla majoituspalveluja ja muuta liiketoimintaa. Nyt siinä on hautausmaa.


Monitoimihallin mahdollisuuksia pelätään

Profiilikuvan paikka

samaamieltä
24. huhtikuuta 2021 kello 11.36.16

Tämä aihe puhuttaa paljon, ja erityisesti siihen suuntaan, että monitoimi/jäähallin on ehdottomasti tultava keskustaan. Päättäjät voivat olla toista mieltä, mutta hallin käyttäjät ja kaupunkilaiset ovat lähes eittämättä sitä mieltä, että keskustassa on mahdollisuuksia mitä nykyinen paikka ei tarjoa. Tätä tulee siis harkita uudelleen. Keskustaa kuvaillaan talvisin kuolleeksi, joten monitoimihalli toisi eloa jääkiekon ja tapahtumien puolesta. Lappeenranta ei olisi enää vain kesäkaupunki. Lisäksi, halli määrittelisi keskustan ydintä ja tekisi siitä elävän. Monet keskustan ravintolat ja kaupat saisivat kieltämättä etuja hallista. Tämän myötä myös kuva kaupungista paranisi ja se loisi itselleen identiteettiä. Mikäli suurin syy kieltävälle päätökselle on parkkipaikkojen puute, kaupunki ei ole onnistunut suunnittelussa. Parkkihallit on loppujen lopuksi vain suunnittelukysymyksiä. On mietittävä tulevaisuuden kaupunkia ja rakennettava pelottomasti.


Rakentamiseen järkeä

Profiilikuvan paikka

Yksi monista
24. huhtikuuta 2021 kello 11.41.00

Vesitorni vetonaulana on viimevuosidalta. Ei tätä päivää eikä verorahoja kannata siihen tuhlata. Jätetään puut rauhaan ja rakennetaan monitoimihalli sekä jäähalli lentokentälle Prisman puoleiseen päätyyn. Palvelee monipuolisesti koko kaupunkia eikä vain muutan päättäjän eturyhmän etua. Saunamaailma Myllysaareen. Toasiasia on, että ainoa vetonaula Lappeenrannassa on turistien näkökulmasta satama eli satamaa tulee kehittää, mutta harkiten.


Saunamaailma on hyvä idea

Profiilikuvan paikka

lisää elämää
26. huhtikuuta 2021 kello 19.23.12

Saunamaailma sopii hyvin kaupunginlahdelle. Sinne tarvitaan lisää vetovoimaisia palveluita ja saunamaailma on sellainen! Kunhan vain sopiva yrittäjä löytyy toteuttamaan ideaa.


Vesitorni käyttöön!

Profiilikuvan paikka

Matin ohje
27. huhtikuuta 2021 kello 10.44.14

On aivan järjetöntä pitää tyhjillään kaupungin parhaalla näköalapaikalla tuollaista tilaa. Sitä en ymmärrä. Nuoruudessani kävin kahvilassa useastikin, enkä olisi malttanut pois tulla sinne mentyäni.
Vesitorni kyllä olisi jo käytössä, jos silloin aikanaan kun remonttia suunniteltiin, ilosi Klasu pyydetty mukaan suunnittelupalavereihin. Olisi tullut ohje sijoittaa maisemahissi itäsivulle, Lauritsalan puolelle, eikä se olisi pilannut vesitornin näkyvää julkisivua keskustan suuntaan. Säilytettävä kaunis Arboretumpuisto olisi sen osittain peittänyt. Maisemahissin voisi ulottaa vasikatolle saakka. Sieltähän näkee kauas, jos vaan päästetään lähelle katon reunaa. Keskeltä ei näe kun horisontin.

Tovottavasti kahvila on käytössä vielä ennen minun poismenoani. Sitä minä toivon. Tehkää korjaus pian. Sinne tulee turistitkin, kun Saimaatakin näkee sieltä laajalti.


Keskustan rakentaminen

Profiilikuvan paikka

Reinhart
6. toukokuuta 2021 kello 16.55.21

Monitoimihalli tulee rakentaa lähelle kimpisen koulua ja sammon koulukeskusta siten että Arboretumia ei tarvitsisi leikata toki hieman on varaa mutta sitä ei tulisi tärvellä liian massiivisella rakentamisella. Jäähalli ja monitoimiareena taas kuuluisi rakentaa keskustan tuntumaan eli kivenkadulle tai opintielle Prisman alueelle. Keskustan liikenne tulisi tehdä sujuvammaksi autoilijoille ja lisätä ja parantaa myös kevyen liikenteen reittejä. Saunamaailma ja virkistysalueet tulisi keskittää halko ja myllysaareen. Linnoitusniemi taas keskitettäisiin matkailulle, hiekkalinnalle, matkailu aktiviteeteille, nähtävyyksille kuten Saimaarium ja veneilylle. Ei pidä lähteä suunnittelemaan liian paljon samalle pienelle alueelle kuten Linnoitusniemeen kun siellä on jo Hiekkalinnaa, Saimaariumia ja veneilyn palveluja.


Rakennusten parkkipaikat

Profiilikuvan paikka

Jussi Sirkiä
9. toukokuuta 2021 kello 23.46.52

Tuntuu aivan uskomattomalta, että me puhumme green Lappeenrannasta, joukkoliikenteesät ja pyöräilyn edistämisestä, mutta onko siinä onnistuttu? Käykääpä tekemässä testi esimerkiksi Lappeenrannan oppilaitosten henkilökunnan parkkipaikkaa. Kuinka moni opettaja kulkee työmatkansa autolla?+ Se on nähtävissä vain heille varatuilta autojenparkkipaikalta. Opettajatko esimerkkejä?+ Ei missään muodossa.


Pikkukaupunki nukkuu

Profiilikuvan paikka

Kysyntää on tarjontaa ei
11. toukokuuta 2021 kello 20.05.13

Toivottavasti myös myllytyksen jälkeen rakennusten alaosat pysyisivät liikehuoneistoina ja julkisina tiloina. Esimerkiksi kauppakeskus Weeran läpi oli kiva kaupungilla ollessa aikoinaan oikaista ja samalla näki mitä liikkeissä oli tarjolla. Maanalaisia kahvila- ja ravintolatiloja kaipailisin, kun täkäläinen ilmasto lyö taivaalta räntää lähes Juhannuksenakin. Suojaisia katoksia ja vähän tuulensuojaa noille nykyisille pölyä lennättäville aukioille jotka on lie mitoitettu suuremman asukasluvun kaupungeille sun muille massatapahtumille, jollaisia ei kuitenkaan kovin usein vuodessa kyetä järjestämään. Tarjontaa, elämää, valinnanvaraa, tapahtumia vaikka pienimuotoisempiakin tyyliin jokaiselle jotakin pikkukaupungissa. Jos keskustan liikehuoneistojen vuokrat liian suuria asiakasmääriin nähden, niin useampia pieniä toimijoita yhteen tilaan niin saadaan pikkukaupungissakin myös marginaaliryhmille palvelua. Tällä metodilla keskusta houkuttelisi enemmän vierailijoitakin. Eipä ketään kiinnosta kauaa pyöriä tyhjällä alueella jossa ei kovin montaa toimijaa ole.


Platanin talo ja puisto

Profiilikuvan paikka

Lääkäri
12. toukokuuta 2021 kello 13.45.16

En näe kaupungin vanhojen rakennusten uudiskäyttö - kohteissa mainintaa Platanin talon ja Anni Swanin puiston suojelusta. Toivottavasti kaupungin omistuksessa oleva talo pihoineen pidetään kunnossa ja kunnioitetaan vanhaa asuntokantaa, mitä meillä on niin vähän jäljellä.


Korkeat rakennukset ja ahtaat kadut

Profiilikuvan paikka

Persoona
12. toukokuuta 2021 kello 20.37.21

Rakentamisen suunnitelmassa näkyvät korkeat rakennukset huolettavat. Korkeutta en tulevaisuuden havainnekuvasta tavoittanut mutta eipä harjun päälle keskustaan juuri yli 8-kerroksisia rakennuksia tule rakentaa. Ei kauppatorin viereen eikä koulukadulle eikä vanhan teatterin tontille. Ei keskustaan lainkaan.
Keskustassa tulisi huolehtia myös leveistä jalkakäytävistä etteivät udet HIEMAN korkeammatkaan uudet rakennukset tee suljettua ja varjostavaa vaikutelmaa.

Osuuspankin talon 2 ylimmäistä kerrosta pitäisi purkaa. Rikkoo kaupungin silhuetin Saimaalta tai linnoitukselta katottaessa.


Rakennustyyli

Profiilikuvan paikka

Persoona
12. toukokuuta 2021 kello 20.43.15

Samat rakennusyhtiöt rakentavat kaikkiin kaupunkeihin samantyylisiä kerrostaloja ja siksi ne muistuttavat toinen toistaan.
Tämä tuhoaa persoonallisuutta ja paikallisuutta.

Raastauvankadun ja Kauppakadun kulmaukseen vanhan puutalon tilalle osattiin rakentaa kaunis talo. Omaleimaisuus on siis mahdollista!

Kaupunkikuvaa voisi suunnitella arkkitehruurisella näkemyksellä ja osaamisella, valita tietty tyyli rakennuksille niin ei tulisi sillisalaattia.