Huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentäminen omahoidon tuella ja elintapaohjauksella korkean riskin potilailla

Kysymysmerkki 7
Kysely | Sosiaali- ja terveysministeriö
Kysely on päättynyt

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) hyväksyi kokouksessaan 4.2.2021 alustavasti suositusluonnoksen, jonka mukaan omahoidon tukeminen ja elintapaohjaus vaikuttavilla menetelmillä kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentämiseksi korkean riskin potilailla siten, että suosituksessa todetut edellytykset huomioidaan.

Ennen suosituksen lopullista hyväksymistä suositusluonnos on kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa 3.3.2021 saakka. Suositusluonnoksen, valmistelumuistion ja liitteet  löydät avaamalla kohdan"Näytä lisätiedot" ja sieltä väliotsikon Liitteet alta. Ennen vastaamista tutustu sekä suositusluonnokseen että valmistelumuistioon.

Suuhygieniasta huolehtimatta jättämisestä voi seurata vakavia suun tulehdussairauksia, mm. karies tai kiinnityskudossairaus. Myös niiden hoitamatta jättämisestä voi seurata vakavia sairauksia, joiden hoitaminen kuluttaa hoitojärjestelmän resursseja ja aiheuttaa merkittävää elämänlaadun heikkenemistä potilaille. Hoitamattomat suun tulehdussairaudet ovat este myös monien leikkausten tekemiselle ja hoitojen aloittamiselle. Huono suuhygienia on yleistä ja estettävissä olevia suun tulehdussairauksia esiintyy paljon.

Vaikuttavalla ennaltaehkäisyllä ja varhaisella hoidolla pystytään parantamaan potilaiden elämänlaatua ja pienentämään merkittävästi suun tulehdussairauksien hoidon kustannuksia, jotka ovat satoja miljoonia euroja vuosittain.

Suosituksessa on kuvattu mitä osa-alueita käyttäytymisen muutosta aikaansaavat menetelmät sisältävät ja tekijät, jotka tulee palveluiden järjestämisessä huomioida vaikuttavan omahoidon tuen toteuttamiseksi.

Suositus on kohdennettu niille julkisen terveydenhuollon tahoille, jotka järjestävät potilaille omahoidon tukea ja elintapaohjausta suuhygieniasta huolehtimiseksi. 

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Sari Koskinen, sari.koskinen@stm.fi, puh: +358 295 163 409.

Ilmianna

Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.

Tämä kenttä vaaditaan.
Tämä kenttä vaaditaan.
Suositusluonnos
Asteikolla 1-5: Kuinka hyödyllisenä pidät ehdotettua suositusta? 1=matalin arvosana, 5=korkein arvosana
Tämä kenttä vaaditaan.
Tämä kenttä vaaditaan.
Kiitos kommenteistasi!